Σε υψηλούς τόνους συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ, καθώς επίσης και ρυθμίσεις για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, αλλά και η ρύθμιση για το 1ευρω και το 3ευρω που θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και απεικονιστικών ελέγχων.
Στην αιχμή της συζήτησης βρίσκεται η παροχή του δικαιώματος άσκησης ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ.
«Προσαρμοζόμαστε και δίνουμε τη δυνατότητα στους γιατρούς μας να έχουν την επιλογή της πρόσβασης και στον ιδιωτικό τομέα» δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Βρεττάκος, αναφερόμενος στα μέτρα για τους γιατρούς του ΕΣΥ και πρόσθεσε ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις εισάγονται προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό το δημόσιο σύστημα υγείας και γιατί πρέπει να δοθούν περισσότερες δυνατότητες στους γιατρούς προκειμένου να αυξήσουν το εισόδημά τους.
«Επιτρέπουμε την άσκηση ιδιωτικού έργου με προϋποθέσεις, με αυστηρούς όρους, στους γιατρούς, κάτι το οποίο σε συνδυασμό και με τα απογευματινά χειρουργεία που ήδη έχουν ξεκινήσει με πολύ μεγάλη επιτυχία θα ενισχύσει επιπλέον το εισόδημά τους. Αυτά βέβαια είναι πράγματα που δεν τα κάνουμε εμείς, δεν κάνουμε μια καινοτομία. Είναι πράγματα που σήμερα γίνονται σε όλη την Ευρώπη» είπε ο κ. Βρεττάκος.
Προηγουμένως, ο εισηγητής της ΝΔ επισήμανε ότι πολλές προκηρύξεις βγαίνουν άγονες και μάλιστα σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως παθολόγοι, γενικοί γιατροί και αναισθησιολόγοι, γιατί ο ανταγωνισμός με τις χώρες του εξωτερικού και τις ιδιωτικές μονάδες υγείας είναι μεγάλος, δεδομένου ότι προσφέρουν καλύτερες αποδοχές.
Αυτό συμβαίνει αν και, όπως τόνισε, η κυβέρνηση, αύξησε 10% οριζόντια τους μισθούς των γιατρών, το 2022, έβαλε επίδομα στους γιατρούς των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, προσαύξησε το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης στους γιατρούς των ΜΕΘ, έβαλε επίδομα στους αναισθησιολόγους, αύξησε 20% τις αποζημιώσεις στις εφημερίες και έδωσε κίνητρα στους γιατρούς που τους θερινούς μήνες πηγαίνουν στα νησιά, για να έχουν ένα επιπλέον εισόδημα.
Πώς τοποθετήθηκε η αντιπολίτευση
ΣΥΡΙΖΑ
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος είπε ότι οι εισαγόμενες ρυθμίσεις αποδυναμώνουν το δημόσιο σύστημα υγείας, είναι μέτρα που θα πλήξουν το ΕΣΥ έτι περαιτέρω και θα το μετατρέψουν από δημόσιο σύστημα σε ιδιωτικό, που, από τη φύση του, προτεραιοποιεί το κέρδος.
«Εμείς θέλουμε δημόσιο σύστημα ανθρωποκεντρικό. Εσείς δεν πιστεύετε στη δημόσια υγεία. Θέλετε να μας επιστρέψετε διακαώς στις προ ΕΣΥ εποχές» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποίησε ότι οι ρυθμίσεις θα ευνοήσουν τους ιδιώτες της υγείας και όχι τους πολίτες.
«Εσείς τάσσεστε αναφανδόν με το φιλελεύθερο πρόσημο της ατομικής ευθύνης και τον Θατσερισμό. Εμείς είμαστε με το σοσιαλιστικό πρόσημο της κοινωνικής αλληλεγγύης» πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στο νομοσχέδιο τροπολογία για τη θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση των γιατρών του ΕΣΥ στις άγονες περιοχές.
«Αναγνωρίζοντας ως βασικό λόγο της φυλλορροής του ανθρώπινου δυναμικού από το ΕΣΥ, τις τραγικές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την τροπολογία σχετικά με την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ, ως έναν τρόπο πραγματικής ενίσχυσης των πολύ χαμηλών αμοιβών τους. Η νέα τροπολογία, με συγκεκριμένα, τεκμηριωμένα και κοστολογημένα κίνητρα οικονομικής, διοικητικής και εκπαιδευτικής φύσεως με στόχο οι γιατροί όχι μόνο να επιλέγουν ως μόνιμη θέση εργασίας δομές του ΕΣΥ που εδρεύουν σε περιοχές που χαρακτηρίζονται άγονες και προβληματικές αλλά και να παραμένουν σε αυτές» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
ΠΑΣΟΚ
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Τσίμαρης ανέφερε ότι το κόμμα του, ως το κόμμα που έφτιαξε το ΕΣΥ, είναι αυτό που θέλει περισσότερο από τον καθένα να ανασυγκροτηθεί το ΕΣΥ για να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών. Για μια ακόμα φορά κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει με βάση ποια μελέτη για το μέλλον, τη βιωσιμότητα και τον χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος υγείας νομοθετεί.
«Η υφιστάμενη κατάσταση, αν δεν ανατραπεί, οδηγεί το ΕΣΥ σε πλήρη αποσάθρωση. Λύση δεν είναι η αύξηση του ιδιωτικού έργου και η αύξηση των ιδιωτικών δαπανών. Εισηγείστε την κατάλυση, επί της ουσίας, της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, που αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή του. Η έξοδος των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, είτε με την παροχή υπηρεσιών σε εταιρείες ως σύμβουλοι που σχετίζονται με τον τομέα υγείας είτε διατηρώντας ιδιωτικό ιατρείο αλλά και με το να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές, καταργεί πλέον την πλήρη και αποκλειστική τους ιδιότητα. Πέραν αυτών, η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα και τους γιατρούς του ΕΣΥ» είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, και προειδοποίησε επίσης ότι δημιουργείται προσωπικό δύο ταχυτήτων, με τους γιατρούς διευθυντές, συντονιστές που θα έχουν τον χρόνο και θα μπορούν να παρέχουν ιδιωτικό έργο και τους άλλους, που είναι και η συντριπτική πλειονότητα, οι οποίοι δεν θα μπορούν να παρέχουν ιδιωτικό έργο λόγω υπερεφημέρευσης.
ΚΚΕ
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης κατήγγειλε ότι ενισχύεται η εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και η ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, σε εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ.
«Κρίκο αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής αποτελεί αυτό το νομοσχέδιο που έχει κατεύθυνση την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων δομών υγείας, με καθοριστικό μέτρο την παντός είδους άσκηση του ιδιωτικού έργου και της ένταξης κλινικών γιατρών στο σύστημα των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων» είπε ο βουλευτής, και υπογράμμισε ότι «τα μέτρα αυτά δεν είναι καθόλου νέα. Είχαν ήδη θεσμοθετηθεί από το 2022, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, παρέμειναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ξέχασε να τα καταργήσει, ενώ η ΝΔ το 2019 το είχε εξαγγείλει αλλά λόγω κορονοϊού το ανέβαλε».
Αυτή τη διαχρονικά εγκληματική πολιτική, παρατήρησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, δεν έχει πρόβλημα και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας να την αναγνωρίσει, αφού δηλώνει ότι η πατρότητα αυτού του νομοθετήματος ανήκει προηγούμενες κυβερνήσεις, προκειμένου να παρουσιάσει αυτά τα μέτρα ως μονόδρομο.