Την παράταση των περιοριστικών μέτρων στην Αττική αναμένεται να εισηγηθούν προς την κυβέρνηση οι επιστήμονες της Επιτροπής των ειδικών, που πραγματοποιούν σήμερα την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής. Η ασφυκτική πίεση στο σύστημα Υγείας του λεκανοπεδίου, δεν αφήνει περιθώριο διαφορετικής απόφασης.
Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι ανάγκες επείγουσας αντιμετώπισης και νοσηλείας ασθενών που δεν πάσχουν από Covid από την περασμένη Δευτέρα και μετά, όπως περιγράφει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Πάνος Παπανικολάου.
Ο διευθυντής νευροχειρουργός στο νοσοκομείο της Νίκαιας τονίζει ότι εξαιτίας των λιγότερο αυστηρών περιοριστικών μέτρων (όπως το lockdown Μαρτίου), το ΕΣΥ στην Αττική και για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας αντιμετωπίζει ένα “εκρηκτικό μείγμα”, ταυτόχρονης αύξησης στις εισαγωγές ασθενών με Covid, αλλά και χωρίς Covid:
“Είναι ανησυχητικό ότι από την Δευτέρα και μετά έχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα που δεν το είχαμε ξανά από την αρχή της πανδημίας. Αυτό το εκρηκτικό μείγμα, που εντοπίζεται στην Αττική αλλά και συνολικά στη νότια Ελλάδα αυτές τις ημέρες, είναι ότι αυξάνεται ταυτόχρονα ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των ασθενών με Covid νοσηρότητα, αλλά και των ασθενών με non Covid νοσηρότητα. Σε αντίθεση με το πρώτο lockdown πέρυσι, που δεν είχαμε περιστατικά εκτός Covid στο σύστημα Υγείας”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
ΕΣΥ Αττική: Ξεπέρασαν τις 1.250 οι νοσηλείες Covid στα νοσοκομεία της Αττικής
Σήμερα στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το iatropedia.gr, νοσηλεύονται 1.025 ασθενείς μόνο σε απλές κλινικές Covid, ενώ επιπλέον 230 ασθενείς βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι 215 εκ των οποίων, σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (διασωληνωμένοι).
Η πληρότητα στις ΜΕΘ κορονοϊού στην Αττική βρίσκεται πλέον στο 95%.
Δείτε επίσης: Κορονοϊός: 39 θάνατοι και 1.784 νέα κρούσματα – Στους 367 οι διασωληνωμένοι ασθενείς
Η πρόσθετη -εκτός κορονοϊού- πίεση στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, έχει να κάνει με την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, όπως είναι τα ατυχήματα, τα τροχαία και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας:
“Έχουμε πάρα πολλά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, έχουμε πάρα πολλά καρδιαγγειακά περιστατικά, παθολογικά λοιπής νοσηρότητας εκτός κορονοϊού και όλα αυτά, μαζί με την αυξημένη νοσηρότητα του κορονοϊού. Αν δεν δοθεί έστω και τώρα ενίσχυση του δημόσιου συστήματος περίθαλψης με προσωπικό και υποδομές είναι αμφίβολο εάν θα αντέξουμε”, τόνισε ο νευτοχειρουργός.
Το “μυστήριο” με την εξαφάνιση άλλων νοσημάτων -πλην Covid- από τα νοσοκομεία, που απασχόλησε έντονα τον επιστημονικό κόσμο κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown την άνοιξη, φαίνεται να μην ισχύει πλέον. Τότε είχε αποδοθεί στον φόβο των πολιτών να επισκεφθούν τα νοσοκομεία, λόγω του κορονοϊού.
Τώρα, όμως, η κατάσταση εμφανίζεται διαφορετική, σύμφωνα με τον γιατρό κ. Παπανικολάου:
“Μετά από 12 μήνες περιοριστικών μέτρων, ο κόσμος έχει κουραστεί πάρα πολύ. Έχουμε πάρα πολλούς τραυματισμούς, η κίνηση είναι κανονικότατη στους δρόμους, ο κόσμος βγαίνει έξω πηγαίνει να κάνει τις δουλειές του και τραυματίζεται. Η γενική εφημερία της Τρίτης π.χ. στο νοσοκομείο της Νίκαιας, που από άποψη γενικής εφημερίας είναι βαρόμετρο για όλο το ΕΣΥ, ήταν μια συνηθισμένη μέρα Φεβρουαρίου του 2019 από άποψη προσέλευσης πάρα πολλών τραυματιών. Αυτά σε συνδυασμό με τα περιστατικά της επιδημίας, που αυξάνονται διαρκώς οι εισαγωγές δημιουργούν αυτό το εκρηκτικό μείγμα”, σημείωσε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel.
“Η μετατροπή κλινικών σε Covid, δεν διπλασιάζει τη δυναμικότητα των νοσοκομείων”
Η κατάσταση που περιγράφει ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ δεν αντιμετωπίζεται πλέον, όπως λέει, με τον συνήθη τρόπο, δηλαδή με μετατροπή των κλινικών γενικών περιστατικών σε κλινικές κορονοϊού. Την περασμένη Δευτέρα, για παράδειγμα, κλίνες παθολογικών στο νοσοκομείο της Νίκαιας μετατράπηκαν σε κλίνες Covid, ενώ το ίδιο συνέβη και την Τρίτη στο Λαϊκό και την Τετάρτη στον Ερυθρό Σταυρό.
“Όλα αυτά εξορίζουν από τα νοσοκομεία την αντιμετώπιση της λοιπής νοσηρότητας, εκτός του κορονοϊού και καταδικάζουν το ΕΣΥ να είναι ένα μονοθεματικό σύστημα περίθαλψης, το οποίο θα ασχολείται με ένα μόνο νόσημα. Επίσης, το να μετατρέπουμε τις κλίνες άλλων περιστατικών σε κλίνες Covid δεν αυξάνει τον αριθμό των κλινών και δεν μας λύνει το πρόβλημα”, επισημαίνει ο κ. Πάνος Παπανικολάου.
Η ΟΕΝΓΕ ζητά την επίταξη άνευ όρων και χωρίς αποζημίωση από το κράτος, των άνω των 200 κλινών ΜΕΘ που διαθέτει ο ιδιωτικός τομέας στο λεκανοπέδιο Αττικής και μάλιστα όχι μόνο για ασθενείς non Covid, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά και για τους ασθενείς με κορονοϊό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται συμφωνία με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια για τη μετακίνηση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ υπάρχουν ενστάσεις για το γεγονός ότι το προσωπικό αυτό δεν έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση της νόσου Covid.
Το κόστος της μισθοδοσίας τους -όπως περιλαμβάνεται στη συμφωνία- θα καλύπτεται από τους ιδιώτες, ενώ ως αντάλλαγμα το κράτος θα καταβάλλει στους ιδιώτες αποζημίωση για τη νοσηλεία των ασθενών non Covid στις ιδιωτικές ΜΕΘ.