Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η βουλωμένη μύτη είναι αποκλειστικά το αποτέλεσμα της συσσώρευσης βλέννας στην ρινική οδό. Στην πραγματικότητα, είναι αποτέλεσμα της φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων σε αυτές τις ρινικές οδούς (ρουθούνια), που έχει προκληθεί από κάποιο κρυολόγημα, λοίμωξη ή αλλεργία.
Όποια και αν είναι η αιτία που έχετε βουλωμένη μύτη, δείτε 3 απλούς τρόπους που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι σας για να ανκουφιστείτε:
Κάνε ένα ζεστό ντους
Ο ατμός από ένα ντους βοηθά να αραιώσει η βλέννα στη μύτη και τα ιγμόρεια σας και να μειωθεί η φλεγμονή. Ως αποτέλεσμα, η αναπνοή σας γίνεται πιο εύκολη, τουλάχιστον για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.
Μπορείτε, ωστόσο να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα, εισπνέοντας τον ατμό από καυτό νερό από μία κατσαρόλα στην κουζίνα σας. Τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας και αφήστε τον ατμό να εισέλθει στις ρινικές οδούς με όσο πιο βαθιές εισπνοές μπορείτε από την μύτη.
Μείνετε ενυδατωμένοι
Σχεδόν όλα τα υγρά (νερό, αθλητικά ποτά, τσάι, σούπα, ακόμη και ο χυμός) μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τον οργανισμό σας καλά ενυδατωμένο, όταν είστε άρρωστοι. Αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο αραιή τη βλέννα μέσα στις ρινικές διόδους, κάτι που με τη σειρά του μειώνει την πίεση στα ιγμόρεια και ωθεί τα υγρά έξω από τη μύτη σας. Λιγότερη πίεση σημαίνει και λιγότερη φλεγμονή και ερεθισμό.
Αν η βουλωμένη μύτη σας συνοδεύεται από πονόλαιμο, τότε ειδικά το ζεστό τσάι και η ζεστή σούπα θα σας βοηθήσει να απαλύνετε τα συμπτώματα σε μεγάλο βαθμό.
Εφαρμόστε ζεστές κομπρέσες
Με τον ίδιο τρόπο που ο ζεστός ατμό βοηθά στην διάνοιξη των ρινικών κοιλοτήτων από το εσωτερικό, μια ζεστή κομπρέσα μπορεί να βοηθήσει να ανοίξουν από το εξωτερικό. Μουλιάστε μια πετσέτα σε ζεστό νερό. Στραγγίξτε τη και στη συνέχεια διπλώστε τη και τοποθετήστε τη πάνω από το πρόσωπό σας, ειδικά στη μύτη και το μέτωπό σας. Η θερμότητα μπορεί να σας ανακουφίσει από κάθε πόνο, και η ζεστασιά μπορεί να σας ανακουφίσει μερικώς από τη φλεγμονή των ρινικών διόδων. Επαναλάβετε όσο συχνά χρειάζεται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διαβάστε τις διαφορές μεταξύ της γρίπης και του κρυολογήματος