«Βράζει» ο χώρος του Φαρμάκου- Φαρμακοποιοί οι μόνοι ευχαριστημένοι
Και σαν να μην έφτανε αυτό, εξελίξεις θα έχουμε όπως όλα δείχνουν και από την πλευρά των πολυεθνικών φαρμακευτικών καθώς, όπως είπε χθες μιλώντας σε εκδήλωση για την έλευση νέας φαρμακευτικής εταιρίας στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, «υπάρχει ανάγκη μιας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής για το φάρμακο ώστε να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο σύστημα υγείας που θα λειτουργήσει αναπτυξιακά και όχι σε μορφή έκτακτης ανάγκης»…
Αυτή θα είναι μία κίνηση – ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ σε μία δύσκολη εποχή, αλλά και ένα μήνυμα ότι ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας έχει τεράστια δυναμική για την υγεία και την εθνική οικονομία.
Και κατέληξε λέγοντας: «Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα αντιαναπτυξιακά μέτρα, η φαρμακοβιομηχανία αποδεδειγμένα, έχει δείξει ότι είναι κλάδος με πολλές ιδιαιτερότητες και πλεονεκτήματα. Είναι ο πρώτος κλάδος σε όλη την Ευρώπη σε Έρευνα και Ανάπτυξη, επενδύοντας 35 δις ευρώ ετησίως. Ο κλάδος αποτελεί ισχυρό πολλαπλασιαστή για την Ελλάδα και έχει αποδείξει έμπρακτα ότι δεν σταματά ποτέ να σκέφτεται και να επενδύει. Ήρθε η ώρα να μετατρέψουμε το brain drain, σε brain gain, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις».
Όπως μάθαμε από τον κ. Αποστολίδη, ο ΣΦΕΕ αποφάσισε χθες να αντιδράσει με ψυχραιμία στα νέα μέτρα στέλνοντας στο ΥΥΚΑ αντιπροτάσεις. Αλλά όλα δείχνουν ότι έπεται συνέχεια…
Φαρμακοποιοί και Ανδρέας Ξανθός
Στη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός με τους εκπροσώπους του ΠΦΣ, ενημέρωσε σχετικά με την διάταξη που τους αφορά στο προσχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Τα φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να συμμετέχουν σε δράσεις προαγωγής υγείας και πρόληψης καθώς θα συνιστούν μαζί με τις δημόσιες δομές ΠΦΥ και με τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, το τοπικό δίκτυο ΠΦΥ.
Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ, ο κ. Ξανθός ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ΠΦΣ για τις «δικλείδες ασφαλείας» που θέτει το υπουργείο με στόχο την αποτροπή του κινδύνου να αυξηθούν ανεξέλεγκτα οι τιμές. Πιο συγκεκριμένα: α) Με απόφαση του υπουργού Υγείας και αφού έχει προηγηθεί γνωμοδότηση από τον ΕΟΦ, θα εκδοθεί χωριστός κατάλογος τιμών ΜΗΣΥΦΑ- εκτός του δελτίου τιμών- με ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης που θα τίθενται υποχρεωτικά επί των συσκευασιών των προϊόντων ΜΗΣΥΦΑ. β) Οι νοσοκομειακές τιμές των ΜΗΣΥΦΑ δεν θα αυξηθούν. γ) Ιδρύεται παρατηρητήριο τιμών στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) που θα είναι αρμόδιος να συλλέγει όλες τις τιμές ανά φαρμακευτικό προϊόν που υπάγεται στην κατηγορία των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ με στόχο να παρακολουθείται η εξέλιξη των τιμών και να μπορεί να αποτραπεί μια ανεξέλεγκτη αύξησή τους. Όσον αφορά τη διάθεση των ΓΕΔΙΦΑ από τα σούπερ μάρκετ, ο υπουργός Υγείας αποσαφήνισε ότι στην πρόσφατη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» δεν υπήρξε καμία αλλαγή στα μέτρα που νομοθετήθηκαν πέρυσι και ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα συνεχίσουν να χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία με εξαίρεση τα σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία των ΓΕΔΙΦΑ και τα οποία αποτελούν μόλις το 13% των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων.
Ενώ το κίνητρο που δίνεται στα φαρμακεία για την αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά θα αφορά αυτούς που θα υπερβαίνουν έναν ελάχιστο ποσοστιαίο στόχο χορήγησης γενοσήμων (25% του όγκου των πωλήσεων). Σε αυτούς θα παρέχονται κλιμακούμενες ποσοστιαίες εκπτώσεις ( 3% για κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες άνω του 25%) από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Υλικά από τον ΕΟΠΥΥ
Σε εφαρμογή αναμένεται να τεθεί εντός των επόμενων ημερών και η ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ, στην οποία θα δηλώνονται οι τρεις χαμηλότερες ευρωπαϊκές τιμές αγοράς αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, διατροφικών σκευασμάτων και ειδών πρόσθετης περίθαλψης, με εξαίρεση τα τεχνητά μέλη και τα θεραπευτικά μέσα.
Με εντολή της διοίκησης του Οργανισμού, καλούνται όλοι οι εισαγωγείς, κατασκευαστές και αντιπρόσωποι να υποβάλλουν έως την Παρασκευή 12 Μαΐου ηλεκτρονικά στο κατάλληλο πεδίο υπεύθυνη δήλωση με τις αντίστοιχες τιμές.
Η τιμή των προϊόντων θα καλύπτεται από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών αγοράς.