Με το 60% του μισθού τους θα υποχρεωθούν να ζήσουν εκατοντάδες εργαζόμενοι του τομέα της υγείας αν τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία. Η κυβέρνηση έχει δώσει τις σχετικές οδηγίες ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες.
Πολλοί σύλλογοι εργαζομένων ξεκινούν ήδη να οργανώνονται ώστε να αντιδράσουν στις νέες συνθήκες εργασίας που μπορεί να οδηγήσουν πολλούς υπαλλήλους στην απόλυση.
Πάντως στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν πρώτα διοικητικοί υπάλληλοι, γραμματείς, υποστηρικτικό προσωπικό αλλά και όσοι βρίσκονται λίγο πριν τη σύνταξη και απασχολούνται στο χώρο της υγείας.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών οι επικεφαλής των υπηρεσιών και των φορέων θα πρέπει άμεσα να αναζητήσουν το πλεονάζον προσωπικό και στο 10% αυτών θα δοθεί η …κάρτα της εργασιακής εφεδρείας.
Οι οδηγίες που δόθηκαν προβλέπουν η αναζήτηση του πλεονάζοντος προσωπικού να γίνει μεταξύ αυτών που έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωµα, έχουν φθάσει σε συντάξιµη ηλικία και έχουν χαµηλά τυπικά προσόντα (κατηγορίες ΥΕ και ∆Ε).Επίσης άτυχοι είναι και όσοι κατέχουν γενικά διοικητικά καθήκοντα, όσοι εργάζονται σε τµήµατα διοικητικής µέριµνας, γραµµατειακής υποστήριξης κ.λ.π.
Μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου οι επικεφαλής των φορέων θα πρέπει να έχουν καταθέσει τα πορίσματά τους που θα περιλαμβάνουν το 10% του προσωπικού που θα λάβει εργασιακή εφεδρεία.
Και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι όμως του τομέα της υγείας δε θα ησυχάσουν καθώς θα περάσουν από ειδική αξιολόγηση. Μάλιστα θα προσληφθούν και ιδιώτες εξωτερικοί σύμβουλοι που θα περάσουν από κόσκινο τους υπόλοιπους υπαλλήλους εάν εργάζονται σε φορείς με περισσότερα από 100 άτομα. Θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης μέσω ΑΣΕΠ.
Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι επικεφαλής των φορέων υγείας θα πρέπει να έχουν προσλάβει τους εξωτερικούς συμβούλους μέσα σε ένα μήνα και το πόρισμά τους να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών.
Μεταξύ των φορέων υγείας που θα θέσουν το 10% του προσωπικού τουςσε εργασιακή εφεδρεία είναι:
Η ΔΕΠΑΝΟΜ, το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, το Ερευνητικό Πανεπιστηµιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ & ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑ, το ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΠΑΙ∆ΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΩΝ ΠΑΙ∆ΙΩΝ «Η ΜΕΡΙΜΝΑ», το Ινστιτούτο Υγείας και μεταξύ άλλων το ΙΦΕΤ.