Βρέθηκε επιτέλους η «Αχίλλειος πτέρνα» του Έμπολα;
Σε δοκιμές που διεξήχθησαν με ποντίκια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ζώα που δεν είχαν την συγκεκριμένη πρωτεΐνη παρουσίασαν ανοσία στην λοίμωξη από τον ιό. «Η μελέτη μας αποκαλύπτει ότι η NPC1 είναι η «Αχίλλειος πτέρνα» της μόλυνσης από τον Έμπολα» λέει χαρακτηριστικά ο Kartik Chandran, επίκουρος καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Albert Einstein College of Medicine του Πανεπιστημίου Yeshiva στην Νέα Υόρκη.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην μελέτη τους που δημοσιεύεται στο bio, τα πειραματόζωα που στερούντο αμφότερα αντίγραφα του γονιδίου NPC1, άρα και της αντίστοιχης πρωτεΐνης του, εμφάνισαν αντίσταση στην μόλυνση καθώς ο ιός δεν μπορούσε να δράσει. Αν και ο Έμπολα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί διάφορα συστατικά των κυττάρων προκειμένου να πολλαπλασιαστεί και να εξαπλωθεί, πολλά παραμένουν ακόμη άγνωστα. Όμως οι ειδικοί πιστεύουν ότι η NPC1 είναι ένα από αυτά που επιτρέπουν στην μόλυνση να προχωρήσει.
Το γεγονός ότι ποντίκια που είχαν ένα λειτουργικό αντίγραφο του γονιδίου NPC1 –συνεπώς και τους μισούς υποδοχείς NPC1– εμφάνισαν αυξημένη αντίσταση στον Έμπολα μεν, όχι όμως πλήρη ανοσία, καταδεικνύει ότι φάρμακα που θα παρέμβαιναν στην αλληλεπίδρασή του με την εν λόγω πρωτεΐνη θα παρείχαν κάποιο όφελος, ακόμη κι αν ο ιός κατόρθωνε να περάσει στα κύτταρα, επισημαίνει ο συνεπικεφαλής της μελέτης Δρ. John M. Dye, Διευθυντής του Κλάδου Ανοσολογίας στο Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων του Αμερικανικού Στρατού. Η περαιτέρω έρευνα σε ανθρώπους εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων αντι-ιικών φαρμάκων τα οποία στοχεύοντας την NPC1 θα αποτρέπουν μολύνσεις όχι μόνο από τον Έμπολα αλλά και από άλλους φιλοϊούς που απαιτούν την NPC1 ως υποδοχέα.