Iatropedia

Ξανά στα περίπτερα το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Ιδιαίτερα δημοφιλές έχει γίνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο στη χώρα μας, καθώς ήδη πάνω 200 χιλιάδες το χρησιμοποιούν, και σταδιακά αρκετοί καπνιστές αντικαθιστούν με αυτό το κανονικό τσιγάρο.

Ωστόσο, το νομοθετικό πλαίσιο για την ρύθμιση του χώρου αποδεικνύεται ανεπαρκές, σύμφωνα και με το Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ), ο πρόεδρος του οποίου χαρακτήρισε αδικαιολόγητη αλλά και νομικά και δεοντολογικά λανθασμένη την απόφαση του ΕΟΦ, με την οποία τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θεωρούνται φάρμακα και άρα επιτρέπεται η πώληση τους μόνο μέσω των φαρμακείων.

Ωστόσο, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να ανατραπούν τα δεδομένα στη διάθεση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη χώρα μας, καθώς σε επίπεδο ΕΕ ήδη έχει πραγματοποιηθεί διαβούλευση για τη ρύθμιση του χώρου, συζήτηση που οι επιχειρηματίες επιθυμούν να ξεκινήσει και στην Ελλάδα, ενδεχόμενο που φέρεται να εξετάζει και ο ΕΟΦ.

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι συμβατικό τσιγάρο και δεν είναι φάρμακο», ξεκαθάρισε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΣΕΕΗΤ, Δημήτρης Πετρόπουλος, κάνοντας λόγο για εναλλακτικό κάπνισμα και προϊόν, που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί σαν αυτόνομο με προϊόν με ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Άλλωστε, όπως υποστήριξε, είναι ένα προϊόν χωρίς καπνό, λιγότερο βλαβερό από το παραδοσιακό τσιγάρο, όχι όμως και εντελώς ακίνδυνο, ενώ σχετικές μελέτες για τις επιπτώσεις του στην υγεία των ατμιστών πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.

«Το παράδοξο είναι πως η ελληνική πολιτεία δεν έχει περιορισμούς για τη διακίνηση του κανονικού τσιγάρου, αλλά προσπαθεί να θέσει περιορισμούς στο ηλεκτρονικό τσιγάρο», υπογράμμισε ο κ. Πετρόπουλος. Ο πρόεδρος του ΣΕΕΗΤ, που απαριθμεί γύρω στις 30 επιχειρήσεις του κλάδου, τόνισε πως η αγορά πρέπει να ελεγχθεί, τόσο ως προς την ποιότητα των προϊόντων, που απουσιάζει πλην των προϊόντων των εταιρειών του συνδέσμου, όσο και σε επίπεδο κρατικών εσόδων. Μάλιστα, ήδη το κράτος χάνει 16,5% από δασμούς, που θα εξασφαλίζονταν αν το προϊόν διακινούνταν ελεύθερα και ευνοείται η παραοικονομία.

Έτσι, ο ΣΕΕΗ ζητάει την ανάκληση της απόφασης του ΕΟΦ για την πώληση των νικοτινούχων ουσιών του ηλεκτρονικού τσιγάρου μόνο στα φαρμακεία, την έναρξη άμεσης διαβούλευσης για μια συνολική ρύθμιση, καθώς πρώτοι οι επιχειρηματίες θέλουν να μπουν κανόνες και έως το τέλος της διαβούλευσης τα προϊόντα αυτά να διατίθενται ελεύθερα, με βάση τους γενικούς νόμους περί διακίνησης προϊόντων.

Οι συσκευές του ηλεκτρονικού τσιγάρου κατασκευάζονται στην Κίνα, ενώ τα υγρά προέρχονται από διάφορες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Κίνα, η Ιταλία αλλά και η Ελλάδα, με τους κατασκευαστές στη χώρα μας να εξετάζουν το ενδεχόμενο συνένωσης για την κάλυψη του συνόλου της παραγωγής. Το κόστος κυμαίνεται για τη συσκευή από 40 έως 150 ευρώ, ενώ ένα μπουκαλάκι των 10 ml του υγρού μπορεί να αγγίξει και τα 10ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ξεκίνησε την κατάσχεση και την καταστροφή ηλεκτρονικών τσιγάρων ο ΕΟΦ

και πρόστιμα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μέσα στα μπαρ

μπλοκάρει ΑΜΕΣΑ την πώληση του ηλεκτρονικού τσιγάρου το υπουργείο υγείας

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του φάρυγγα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για το έμφραγμα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia