Iatropedia

Ξεκινάει το Διεθνές Καρδιολογικό Συνέδριο τη Θεσσαλονίκη – Όλα τα σημεία κλειδιά

Mε την ευκαιρία του 36ου Διεθνούς Καρδιολογικού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 29-31 Οκτωβρίου 2015 στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου συνέντευξη Τύπου στο Αμφιθέατρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), στην Αθήνα.

Στο συνέδριο -με τη συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων- θα συζητηθούν επίκαιρα και πολυσχιδή θέματα, με εξατομίκευση στην κλινική πράξη, καθώς και οι νέες εξελίξεις στην Καρδιολογία τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία, ακολουθώντας τις σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Στέφανος Φούσας, ο Αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, ο τ. Πρόεδρος κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος και ο Γραμματέας κ. Ιωάννης Κανακάκης παρουσίασαν συνοπτικά τους στόχους και το περιεχόμενο του Συνεδρίου που αφορά μια σειρά πολύπλευρων θεμάτων που άπτονται όλων των πεδίων της Καρδιολογίας.

Κάθε ομιλητής εξέθεσε συγκεκριμένες πτυχές και στόχους του προσεχούς Συνεδρίου. Συνοπτικά ο καθένας ανέδειξε τα ακόλουθα σημεία-κλειδιά:

Στέφανος Φούσας, πρόεδρος της ΕΚΕ

-Μέχρι το 2030, το 40% των Ευρωπαίων θα υποφέρει από κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου παρά την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

-Στην ηλικία των 40 πρέπει να ξεκινά ο καρδιολογικός έλεγχος εφόσον βέβαια από τη γέννηση του ατόμου και έπειτα δεν έχουν φανεί καρδιολογικές ασθένειες ή συγκεκριμένα ενοχλήματα.

-Τα βασικά συμπτώματα του εμφράγματος είναι ο οπίσθιος πόνος στο στέρνο με αντανάκλαση στην κάτω σιαγόνα και το αριστερό χέρι. Ο πόνος μοιάζει με σφίξιμο και έντονη πίεση στο στήθος και έχει διάρκεια περίπου 30 λεπτά, ενώ συνήθως υπάρχουν άλλα ενοχλήματα, όπως τάση προς έμετο και εφίδρωση. Καλούμε τις Πρώτες Βοήθειες εντός πέντε (5) λεπτών και παίρνουμε μια ασπιρίνη μέχρι να έρθει η ιατρική βοήθεια.

-Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι το Κάπνισμα, η Παχυσαρκία, η Υπερλιπιδαιμία, η Αρτηριακή. Υπέρταση, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, Η έλλειψη άσκησης και το καθημερινό άγχος προκαλούν επιπλέον δυσμενείς συνέπειες στην καρδιά.

Ταυτόχρονα πρέπει να αναδειχτεί η επίδραση που έχει το περιβάλλον και συγκεκριμένα οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι για το καρδιαγγειακό σύστημα. Συγκεκριμένα:

-Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνοι για το 20% των ασθενειών στην Ευρώπη.

-Από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηχορύπανση είναι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι σκοτώνοντας πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.

-Το 90% περίπου του ευρωπαϊκού πληθυσμού εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης που υπερβαίνουν τα συνιστώμενα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

-Η ηχορύπανση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης και των καρδιακών παθήσεων.

Επίσης, ο κ. Φούσσας, επισήμανε την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει η ΕΚΕ στην προσπάθεια για μια συνολική και σε εθνική κλίμακα αντιμετώπιση των εμφραγμάτων του Μυοκαρδίου. Συγκεκριμένα σχεδιάζει την αντιμετώπιση των περιστατικών εμφράγματος με πρωτογενή αγγειοπλαστική με τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα ηλεκτροκαρδιογράφο σε ασθενοφόρα, ώστε να στέλνεται διάγνωση από το κέντρο του ΕΚΑΒ προς το νοσοκομείο και το επεμβατικό κέντρο που πρόκειται να παράσχει νοσηλεία στον ασθενή.

Κώστας Τσιούφης, αντιπρόεδρος της ΕΚΕ

-Η καρδιακή ανεπάρκεια συνιστά τη συχνότερη αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο σε άτομα >65 ετών. Το ένα πέμπτο των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια πεθαίνει μέσα ένα χρόνο από τη διάγνωση.

-Ένα νέο φάρμακο (Entresto) έχει λάβει κύρια ένδειξη στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας με μειωμένο κλάσμα εξώθησης. Πρόκειται για ένα συνδυασμό βαλσαρτάνης με τον καινούριο αναστολέα νεπριλυσίνης. Σε εκτενή μελέτη αποδείχτηκε ότι σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, έδειξε σημαντική μείωση στο σύνθετο καρδιαγγειακών θανάτων και νοσηλειών για καρδιακή ανεπάρκεια (κατά 20%) και στους θανάτους από οποιαδήποτε αιτία κατά 16%.

-Κάθε άνθρωπος πρέπει να μειώνει την LDL χοληστερόλη με σωστή διατροφή και λήψη στατινών, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό του. Στόχος είναι η LDL να πέσει κάτω από το 70 σε άτομα με καρδιακά προβλήματα. Προς αυτόν το στόχο υπάρχουν φάρμακα με μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία χορηγούνται ως υποδόριες ενέσεις, έχουν ελάχιστες παρενέργειες και δεν εξαρτώνται από τη νεφρική ή ηπατική λειτουργία.

-Η υπέρταση είναι ο πρώτος παράγοντας κινδύνου της παγκόσμιας θνησιμότητας. Περίπου το 14% της παγκόσμιας θνησιμότητας μπορεί να αποδοθεί στην υπέρταση.

-Το 80% των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή εχουν υπέρταση. Τα νεώτερα αντιπηκτικά φάρμακα χρησιμοποιούνται πλέον σχετικά ευρέως στην πρόληψη θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.

-O βηματοδότης χωρίς ηλεκτρόδια αποτελεί μία καινοτόμο πρόταση της τεχολογίας στον χώρο της επεμβατικής ηλεκτροφυσιολογίας. Η συσκευή είναι πολύ μικρή (περίπου 4 εκατοστά) και εμφυτεύεται στη δεξιά κοιλία χωρίς την ανάγκη καλωδίων και τη δημιουργία θήκης στο δέρμα.

Ι. Ε. Καλλικάζαρος, επίτιμος πρόεδρος της ΕΚΕ

-Εδώ και μία δεκαετία εφαρμόζεται η διαδερμική αντικατάσταση (TAVI) με σταθερά βελτιούμενα κλινικά οφέλη. Έτσι σήμερα η TAVI αποτελεί τη θεραπεία εκλογής στους “μη κατάλληλους” για χειρουργείο ασθενείς καθώς και στους υψηλού χειρουργικού κινδύνου, δεδομένου ότι αποδεδειγμένα παρατείνει την επιβίωση.

-Όσον αφορά τη σοβαρή ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας, σήμερα η χειρουργική αντικατάστασή της θεωρείται η θεραπεία εκλογής της. Η διαδερμική αντικατάστασή της αποτελεί μία πρόκληση για την επεμβατική καρδιολογία και τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε αυτόν το τομέα.

-Τα τελευταία χρόνια εκτός από τα κλασσικά stents (για την αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών), έχουν αναπτυχθεί βιοαπορροφούμενα stents, τα οποία τοποθετούνται και επιτυγχάνουν την διάνοιξη του στεφανιαίου αγγείου αλλά αποτελούνται από “βιοδιαλυόμενα” υλικά και με την πάροδο του χρόνου εξαφανίζονται. Αυτό προσφέρει θεωρητικά πλεονεκτήματα καθώς δεν παραμένει ξένο σώμα μέσα στο αγγείο και καθιστά δυνατή τη μελλοντική χειρουργική αντιμετώπιση της εξέλιξης της στεφανιαίας νόσου, είτε με άλλο stent είτε χειρουργικά με αορτοστεφανιαία παράκαμψη (bypass).

-Βασικό στοιχείο της φαρμακευτικής αγωγής ενός οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου είναι τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, δηλαδή τα φάρμακα που εμποδίζουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων εμποδίζοντας το σχηματισμό και εξέλιξη του θρόμβου που προκαλεί το έμφραγμα. Όμως έχει αποδειχθεί ότι ένας στους 7 ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου κάνουν εμετό κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο, γεγονός που θέτει ερωτήματα και αμφιβολίες για την απορρόφηση των αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων που δίδονται από του στόματος πριν τη μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο και τη διενέργεια αγγειοπλαστικής. Έτσι συζητείται η σκοπιμότητα ύπαρξης ενός αντιαιμοπεταλιακού φαρμάκου που θα δίδεται ενδοφλεβίως και όχι από του στόματος, εξασφαλίζοντας την απορρόφησή του και κατά συνέπεια τη δραστικότητά του.

Γιάννης Κανακάκης, γ.γραμματέας της ΕΚΕ

-Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την 1η αιτία θανάτου στην Ευρώπη προκαλώντας σημαντική αναπηρία λόγω συμπτωμάτων στους ασθενείς. Οι καρδιακές παθήσεις και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια μαζί σχετίζονται με το 40% όλων των θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Στην Ελλάδα 23.000 συμπολίτες μας παθαίνουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Από αυτούς το 5,5% πεθαίνει στο νοσοκομείο και το 10% πεθαίνει μέσα σε ένα χρόνο από το συμβάν.

-Στην χώρα μας υπάρχουν 57 αιμοδυναμικά εργαστήρια, αλλά χρειάζεται και καλά οργανωμένο δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ τους και με τους ασθενείς.

-Η Ε.Κ.Ε. και το ελληνικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας “STENT FOR LIFE” έχει θέσει ως αρμοδιότητα την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων.

-Οι πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα δίνουν έμφαση στην ταχεία μεταφορά των υψηλού κινδύνου ασθενών για την διενέργεια διαδερμικής αγγειοπλαστικής εντός (2) ωρών από την 1η επαφή με το σύστημα υγείας.

-Είναι απαραίτητη πλέον η τηλεμετρία μέσα σε ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που θα μεταφέρει ασθενή με καρδιακό επεισόδιο, ώστε να λαμβάνει άμεσα την κατάλληλη θεραπεία (προνοσοκομειακή θρομβόλυση). Έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά ένα τέτοιο πρόγραμμα στην Αττική.

-Το επόμενο μεγάλο βήμα του προγράμματος “STENT FOR LIFE” είναι η οργάνωση συστήματος προνοσοκομειακής διάγνωσης και έναρξη θεραπείας στο ασθενοφόρο. Η προνοσοκομειακή διάγνωση με ΗΚΓ-φημα 12 απαγωγών και μεταφορά με τηλεμετρία του καρδιογραφήματος σε επεμβατικό κέντρο θα οδηγήσει σε βράχυνση των χρονικών καθυστερήσεων με αποτέλεσμα την ελάττωση της θνητότητας και της νοσηρότητας από καρδιακή ανεπάρκεια.