Κομπιούτερ, ταμπλέτες, smartphones, όλα χρήσιμα κι απαραίτητα. Όμως οι ατελείωτες ώρες που περνάμε μπροστά τους κρύβουν κινδύνους, επισημαίνουν Αμερικανοί ειδικοί. Το 95% των Αμερικανών ξοδεύουν δύο και πλέον ώρες καθημερινά μπροστά σε μια ψηφιακή συσκευή ενώ ένα ποσοστό 30%, σχεδόν το 1/3 των ενηλίκων, ασχολείται με αυτές κάπου εννέα ώρες το εικοσιτετράωρο. Είναι εντυπωσιακό ότι στις ανεπτυγμένες χώρες οι άνθρωποι τσεκάρουν το κινητό τους κατά μέσον όρο 100 φορές την μέρα! Το αποτέλεσμα είναι ξηροφθαλμία, ερεθισμένα μάτια και θολή όραση.
H ψηφιακή καταπόνηση των ματιών (digital eye strain) φαίνεται να «χτυπάει» διαφορετικά τις ηλικιακές ομάδες: άτομα νεότερης ηλικίας που εξαρτώνται περισσότερο από την τεχνολογία, άρα περνούν περισσότερο χρόνο μπροστά σε μια οθόνη, είναι και πιθανότερο να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα προβλήματα. Η καταπόνηση δεν οφείλεται μόνο στην μικρή απόσταση των ματιών από την οθόνη.
Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης το μέγεθος της γραμματοσειράς, η συνήθως κακή στάση μας –υπεύθυνη για χρόνιους πόνους στην πλάτη– και η ακτινοβολία («γαλάζιο φως») που εκπέμπει η οθόνη. Προϋπάρχουσες ασθένειες όπως γλαύκωμα ή καταρράκτης επιδεινώνουν την κατάσταση καθιστώντας την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών πιο σοβαρή.
Οι ειδικοί συνιστούν να έχουμε καλή στάση όταν εργαζόμαστε στον υπολογιστή και να μην κουράζουμε τα μάτια μας. Σε αυτό βοηθά το κεντράρισμα της οθόνης μπροστά μας, να βρίσκεται σε απόσταση ενός τεντωμένου χεριού από τα μάτια μας και ο φωτισμός του χώρου να μην αντανακλάται στην οθόνη κάνοντάς την να γυαλίζει. Η μείωση του χρόνου έκθεσης μπροστά σε μια οθόνη θα ήταν καλή λύση αλλά δεν είναι πάντα ρεαλιστική. Γι’ αυτό, ο καλύτερος τρόπος ανακούφισης των ματιών μας είναι 20΄ διάλειμμα ανά 20΄ εργασίας, κοιτώντας κάτι σε απόσταση τουλάχιστον 7 μ. μακριά.