Ξενυχτισμένοι και «φουντωμένοι»
Το χρόνιο… βασανιστήριο της αϋπνίας δεν είναι απλώς εξοντωτικό. Πέραν των επιπτώσεων που έχει για την υγεία της καρδιάς και τον ενδεχόμενο κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάϊμερ, αυξάνει και τις πιθανότητες οι πάσχοντες να εμφανίσουν κάποια στιγμή υψηλή πίεση, υποστηρίζει μια νέα μελέτη. Και αυτό διότι οι επιστήμονες συσχετίζουν τώρα την δυσκολία να κοιμηθεί κανείς με την υπερδιέγερση η οποία μπορεί να αφήσει την υπέρταση ως μόνιμο «ενθύμιο».
Ερευνητές από το Νοσοκομείο της Δυτικής Κίνας στο Τσενγκντού διεπίστωσαν ότι τα άτομα που ήθελαν πάνω από 14 λεπτά για να κοιμηθούν, αντιμετώπιζαν κίνδυνο υπέρτασης αυξημένο κατά 300% ενώ το ποσοστό εκτινασσόταν στο 400% για όσους κατάφερναν να κοιμηθούν μετά από 17 λεπτά στριφογυρίσματος στο κρεβάτι… Η σχετική μελέτη περιλάμβανε 219 πάσχοντες από χρόνια αϋπνία και 96 τυχερούς που δεν είχαν κανένα πρόβλημα ύπνου. Τα αποτελέσματα έδειξαν τον λόγο γιατί κάποιοι δυσκολεύονται τόσο να κλείσουν μάτι: υψηλή υπερδιέγερση.
Αυτό που ταλαιπωρεί τους πάσχοντες από αϋπνία δεν είναι μια νυχτερινή διαταραχή αλλά η… ημερήσια διαταραχή της υπερδραστηριότητας 24 ώρες το εικοσιτετράωρο! Το στρες, κρυφό ή φανερό, μπορεί να τσακίσει μακροπρόθεσμα τον άνθρωπο, προειδοποιούν οι ειδικοί, κάτι που γίνεται εμφανές από την κόπωση που νιώθουν κατά την διάρκεια της ημέρας όσοι στερήθηκαν έναν καλό, αναζωογονητικό ύπνο την προηγούμενη νύχτα.
Η εξισορρόπηση του κιρκάδιου ρυθμού του σώματος χωρίς την βοήθεια διεγερτικών ίσως είναι το «κλειδί» για να πέσει η αρτηριακή πίεση. Όπως επισημαίνει ο Δρ. Αλέξανδρος Βροντάς, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ ο οποίος συμμετείχε στην πρόσφατη έρευνα, «το πρόβλημα των πασχόντων από αϋπνία είναι ότι δεν μπορούν να χαλαρώσουν και παραμένουν σε ένταση…. Αυτά που συνήθως λειτουργούν σε φυσιολογικά άτομα που στερήθηκαν ύπνο –καφεΐνη, ένας υπνάκος, κάποιο τονωτικό για την καταπολέμηση της κόπωσης – δεν «πιάνουν» στους χρονίως πάσχοντες από αϋπνία. Μάλιστα, η υπερβολική καφεΐνη επιδεινώνει την υπερδιέγερση» τονίζει.