Iatropedia

Ξηροί καρποί: Βλάπτουν ή ωφελούν την υγεία

Πολύτιμο σύμμαχο υγείας αποτελούν οι ξηροί καρποί. Προσοχή χρειάζεται στην κατανάλωση τους αφού οι υπερβολικές ποσότητες μπορούν να σας γεμίσουν επιπλέον θερμίδες.

Όλοι οι ξηροί καρποί αποτελούν σύμμαχο σε κάθε δίαιτα. « Περιέχουν μείγμα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες τα οποία σας βοηθούν να να αισθάνεστε χορτάτοι και να καταστέλλουν την όρεξη σας,» λέει η Judy Caplan, RD, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Οι ξηροί καρποί που περιέχουν τις χαμηλότερες θερμίδες είναι τα αμύγδαλα (23 καρύδια 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 14 γραμμάρια λίπους) τα κάσιους ( 5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 13 γραμμάρια λίπους)και φιστίκια (49 καρύδια 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 13 γραμμάρια λίπους).

Προτιμήστε να τα τρώτε ωμά και ανάλατα λέει ο ειδικός

Έτσι αν θέλετε να αυξήσετε το ασβέστιο στο αίμα σας φάτε αμύγδαλα αφού είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και φυτοστερόλες.

Μη ξεχνάτε τα καρύδια τα οποία περιέχουν σε υψηλές ποσότητες φυτικές στερόλες, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε.

Αντίστοιχες διατροφικές ιδιότητες έχουν τα κάσιους τα οποία περιέχουν κορεσμένα λιπαρά και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος.

Μασήστε πασατέμπο

O πασατέμπος περιέχει τα πολύτιμα λιπαρά οξέα ω-6 και περιέχει φυλλικό οξύ το οποίο ενισχύει τη γονιμότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξηροί καρποί όχι μόνο στις γιορτές: τα οφέλη!