Υπ’ ατμόν για το άνοιγμα του τουρισμού με όπλο τα υγειονομικά πρωτόκολλα – Τι λένε οι επιστήμονες
Εδώ και σχεδόν ένα μήνα, ειδική υποεπιτροπή της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, εργάζεται άοκνα με αποκλειστικό στόχο την εκπόνηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που θα θωρακίσουν τη χώρα μας από πιθανές εξάρσεις της πανδημίας του κορονοϊού και θα οδηγήσουν στο ασφαλές -για έλληνες πολίτες και ξένους επισκέπτες- άνοιγμα του τουρισμού.
Τα rapid, τα self test και οι εμβολιασμοί αποτελούν το “κλειδί” για τον περιορισμό του κινδύνου της διασποράς, σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, αν. Καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος μιλώντας στο iatropedia.gr δηλώνει αισιόδοξος:
“Δεν με ανησυχεί ο τουρισμός, γιατί κατ’ αρχήν δεν θα έχουμε και τόσο πολλούς τουρίστες. Η αισιοδοξία αυτή που έχω, όμως, πηγάζει κυρίως από τρεις λόγους: πρώτον, ο εμβολιαστικός ρυθμός προχωράει γρήγορα και αρκετά καλά, έχουμε πιάσει έναν καλό ρυθμό. Δεύτερον, ο καιρός είναι καλός που αυτός είναι εχθρός του κορονοϊού και τρίτον, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχει εκπονήσει η Επιτροπή είναι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένα και υπάρχουν και τα self test”.
Ήδη, η κυβέρνηση επιταχύνει τους εμβολιαστικούς ρυθμούς και μάλιστα σε 19 μεγάλα νησιά έως 10.000 κατοίκους, μέσω του εμβολιαστικού προγράμματος “Γαλάζια Ελευθερία” που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η επιχείρηση προβλέπει τον οριζόντιο εμβολιασμό 700 χιλιάδων μόνιμων κατοίκων άνω των 18 ετών μέχρι τα τέλη Ιουνίου, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Δείτε επίσης – Eπιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία»: Καθολικός εμβολιασμός όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών και σε 19 νησιά
Είσοδος τουριστών χωρίς καραντίνα, με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ
Σήμερα Τετάρτη (11/5), οι ειδικοί επιστήμονες συνεδριάζουν για να δώσουν το “πράσινο φως” στις υπερτοπικές μετακινήσεις και την κατάργηση των sms για μετακινήσεις και δραστηριότητες, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί επίσης έγκριση για παράταση του ωραρίου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, κατά μία ή δύο ώρες.
Είναι και οι τελευταίοι περιορισμοί που θα αρθούν, ώστε να οι πολίτες της χώρας αλλά και οι ξένοι επισκέπτες να απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό.
Έως την 15η Μαΐου, ημέρα που κάνει επίσημη πρεμιέρα ο ελληνικός τουρισμός, θα ανακοινωθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν:
- από το Σάββατο (15/5) οι τουρίστες θα εισέρχονται στη χώρα με αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών ή με πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα αποδεικνύει ότι έχουν μεσολαβήσει 14 μέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου
- στις εισόδους της χώρας (αεροδρόμια και λιμάνια) οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται σε στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους μέσω του συστήματος EVA
- από την 1η Ιουνίου η χώρα θα αρχίσει να χρησιμοποιεί πιλοτικά το νέο “πράσινο” πιστοποιητικό εμβολιασμού
“Αναμένουμε τα πρωτόκολλα για τον τουρισμό επακριβώς τι θα γίνει. Νομίζω ότι αν τα ακολουθήσουμε θα πάμε καλά, είμαι αισιόδοξος. Οι τουρίστες να είναι εμβολιασμένοι ή να υπάρχει μοριακό ή rapid test αρνητικό, ώστε να κινείται ο άνθρωπος ελεύθερα χωρίς καραντίνα καθώς θα έρθει για διακοπές. Νομίζω ότι όλα αυτά είναι ικανά να μας προστατεύσουν”, σημειώνει ο Καθηγητής κ. Τζανάκης και προσθέτει:
“Αρκεί να τα ακολουθήσουμε τα πρωτόκολλα και ιδιαίτερα στην εστίαση. Εξαρτάται πολύ κι από εμάς, αλλά και από τους επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης”.
Ο φόβος για τα μεταλλαγμένα
Από την άλλη, ο τουρισμός δεν παύει να είναι ένα ρίσκο, σημειώνει επίσης, ο κ. Νίκος Τζανάκης. Κυρίως, όπως λέει, εξαιτίας του προβλήματος με τους μεταλλαγμένους ιούς που κυκλοφορούν πλέον σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Ωστόσο και σ’ αυτήν την περίπτωση ο κίνδυνος είναι μάλλον περιορισμένος, όπως τονίζει ο επιστήμονας, ο οποίος εξηγεί πως το βρετανικό στέλεχος είναι κυρίαρχο και οι επισκέπτες που αναμένουμε από άλλες χώρες δεν έχουν έντονο πρόβλημα με τις υπόλοιπες μεταλλάξεις:
“Τα μεταλλαγμένα είναι ένα θέμα. Θεωρώ όμως ότι αυτή τη στιγμή κυριαρχεί το βρετανικό στέλεχος, το οποίο δεν αφήνει εύκολα κάποιο άλλο να κυριαρχήσει, και πιστεύω ότι πολύ δύσκολα θα αφήσει κάποιο άλλο στέλεχος να κυριαρχήσει. Δεύτερον, δεν φαίνεται ότι από τις χώρες που εμείς περιμένουμε τουρίστες, ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που υπάρχει σε μας. Κι εκεί το βρετανικό στέλεχος κυριαρχεί κατά βάση”, καταλήγει.