Υπέρ της χρήσης δημοφιλούς φαρμάκου αδυνατίσματος και για την καρδιακή ανεπάρκεια ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

  • Iatropedia newsroom
OZEMPIC, WEGOVY
«Πράσινο φως» για χρήση του Wegovy και για την καρδιακή ανεπάρκεια, πέραν της παχυσαρκίας

Υπέρ της χρήσης του δημοφιλούς φαρμάκου Wegovy και για την ανακούφιση της καρδιακής ανεπάρκειας σε άτομα με παχυσαρκία τάχθηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Με τον τρόπο αυτό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός δίνει το «πράσινο φως» για χρήση του Wegovy και για δεύτερη πάθηση, πέραν εκείνης της απώλειας βάρους, επιβεβαιώνοντας τη θέση της Novo Nordisk ότι το φάρμακο έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Ο EMA έχει επίσης ταχθεί και υπέρ της χρήσης του Wegovy για τη μείωση του κινδύνου σοβαρού καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες χωρίς διαβήτη.

Η νέα έγκριση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική Αρχή θα επιτρέψει τη χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (HFpEF) σχετιζόμενη με την παχυσαρκία.

Η HFpEF είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι καρδιακοί μύες σκληραίνουν και αντλούν λιγότερο αίμα. Αποτελεί περίπου το ήμισυ των περιπτώσεων καρδιακής ανεπάρκειας, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν από δύσπνοια έως πρήξιμο στα άκρα.

Δεδομένα από μελέτη σε προχωρημένο στάδιο έδειξαν ότι οι ασθενείς έχασαν βάρος μετά από ένα έτος χορήγησης του Wegovy και είχαν βελτίωση 16,6 βαθμών σε μια κλίμακα υγείας 100 βαθμών με βάση μια σειρά κριτηρίων που σχετίζονται με την καρδιακή ανεπάρκεια.

Βελτίωσε επίσης τους σωματικούς περιορισμούς και την ικανότητα άσκησης σε ασθενείς με την πάθηση, σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία.

Το φάρμακο, χημικά γνωστό ως σεμαγλουτίδη, έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θεραπεία της παχυσαρκίας από το 2022. Ανήκει δε σε μια κατηγορία θεραπειών που είναι γνωστές ως αγωνιστές GLP-1, οι οποίοι βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και καταστέλλουν την όρεξη.

Η ανταγωνιστική τιρζεπατίδη της Eli Lilly έχει επίσης εγκριθεί για την απώλεια βάρους στην ΕΕ. Η τιρζεπατίδη έδειξε να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 38% σε ασθενείς με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης και παχυσαρκία στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής.

Η Novo Nordisk επανέλαβε ότι σκοπεύει να υποβάλει εκ νέου τα δεδομένα του Wegovy για την ανακούφιση της καρδιακής ανεπάρκειας σε άτομα με παχυσαρκία στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το επόμενο έτος.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρωτοβάθμια Φροντίδα: Τηλε-συμβουλευτική και συνταγογράφηση φαρμάκων από το κινητό σε 4 μήνες

mpox: Οι τελευταίες οδηγίες του ΕΟΔΥ για ταξιδιώτες, ναυτικούς και ομάδες υψηλού κινδύνου

Ημικρανία: Ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο, σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα