Υπερχρεωμένα τα Δημόσια Νοσοκομεία: Ανησυχούν οι προμηθευτές, τι θα κάνει το Υπουργείο Υγείας
Όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν οι υποσχέσεις για σημαντική μείωση των χρεών των νοσοκομείων έως το τέλος του 2022, αλλά αντίθετα τα ληξιπρόθεσμα συνεχώς διογκώνονται.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Μαρτίου, οι οφειλές προς τους παρόχους και προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων τους τελευταίους μήνες του 2022 και τους πρώτους του 2023 σημείωσαν αύξηση κατά 45% με 50%, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες προηγούμενων χρόνων.
Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2023 τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 1.075 εκατ. ευρώ, από 739 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022 (αύξηση 45%), ενώ τον Δεκέμβριο του 2022 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε προμηθευτές και παρόχους έκλεισαν στα 909 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 606 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021 (αύξηση 50%).
Οι πάροχοι που επιχειρούν στον χώρο της Υγείας δηλώνουν απογοητευμένοι από τον τρόπο που λειτουργεί το ελληνικό δημόσιο, το οποίο χαρακτηρίζουν “στρατηγικό κακοπληρωτή”.
Οι τεράστιες καθυστερήσεις -που όπως λένε σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν ακόμη και τον ενάμιση χρόνο– προκαλούν πρόβλημα ρευστότητας στις επιχειρήσεις τους, κάτι που αντανακλαστικά αποτυπώνεται και στην ομαλή τροφοδοσία των νοσοκομείων.
Το πρόβλημα επιδεινώθηκε δε σημαντικά και εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πρόσφατη επιστολή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) προς το υπουργείο Υγείας, περιορίζεται η ανθεκτικότητα και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, όσο και η ικανότητά τους να γίνουν πιο πράσινες και ψηφιακές.
“Είναι περιττό να αναλύσουμε προς εσάς, ποιο είναι για τις επιχειρήσεις το γενικό και ειδικό οικονομικό περιβάλλον, με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις που υφιστάμεθα από τους δικούς μας προμηθευτές λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, με τη γενικότερη αύξηση των υπολοίπων δαπανών μας, αλλά και με τα αυξανόμενα τραπεζικά επιτόκια δανεισμού, ενώ οι τιμές με τις οποίες μπορούμε να εμπορευόμαστε τα είδη μας παραμένουν καθηλωμένες για περισσότερο από 10 χρόνια”, τόνισαν στην επιστολή τους οι εκπρόσωποι του ΣΕΙΒ.
Καλύτερος έλεγχος της αποπληρωμής των χρεών μέσω ΕΚΑΠΥ
Τάξη στο άναρχο τοπίο με τα χρέη των νοσοκομείων φιλοδοξεί να βάλει το Υπουργείο Υγείας, με την κλιμακωτή λειτουργία της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), η οποία αναλαμβάνει τους επόμενους μήνες τις προμήθειες των νοσοκομείων σε κεντρικό επίπεδο.
Ανάμεσα στους νέους αναβαθμισμένους ρόλους της Αρχής θα είναι η καταγραφή των ελλείψεων φαρμάκων και του υγειονομικού υλικού, η παραγγελία και η κατανάλωσή τους ανά νοσοκομείο, αλλά και η αποπληρωμή των χρεών.
Συγκεκριμένα, η ΕΚΑΠΥ θα πραγματοποιεί τις ψηφιακές προμήθειες φαρμάκων για όλα τα δημόσια νοσοκομεία (μέσω διαγωνισμών και μετά από τις συμφωνίες που συνάπτει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων), ενώ παράλληλα θα φροντίζει για την εκκαθάριση των οφειλών και τον υπολογισμό των αυτόματων επιστροφών στο κράτος (clawback) από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Έτσι, από την 1η Ιουλίου και μετά -οπότε θα τεθεί σε πλήρη ανάπτυξη η λειτουργία της Αρχής Προμηθειών ΕΚΑΠΥ- το Υπουργείο Υγείας υπολογίζει να επιτύχει έναν καλύτερο έλεγχο των δαπανών, περιορισμό της κατασπατάλησης πόρων, αλλά και μεγαλύτερο “νοικοκύρεμα” των οικονομικών των νοσοκομείων.
Ήδη, με πρόσφατη υπουργική απόφαση η ΕΚΑΠΥ -ως κεντρικός προμηθευτής μέσω ψηφιακής πλατφόρμας- αναλαμβάνει από την 1η Απριλίου 2023 τις διαδικασίες προμήθειας φαρμάκων των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του Γ.Ν. Παπαγεωργίου, με στόχο τον καλύτερο έλεγχο των παραγγελιών και οφειλών τους.
Ολοκληρώνεται η διαδικασία στελέχωσης της ΕΚΑΠΥ
Εντωμεταξύ, ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη 19/4 και ώρα 18:00, ο διαγωνισμός για τη στελέχωση του ΕΚΑΠΥ με 40 νέα στελέχη, τα οποία θα εργαστούν στην Εθνική Αρχή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για χρονική διάρκεια τριών (3) ετών από την υπογραφή κάθε σύμβασης.
Λίγο πριν την εκπνοή της διορίας, οι τυχόν ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στον διαδικτυακό τόπο (https://prosopiko.ekapy.gov.gr/).
Το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής της στον προαναφερόμενο διαδικτυακό τόπο.
Η λίστα με τις ειδικότητες περιλαμβάνει: ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Οικονομικού, ΠΕ Στατιστικών, ΠΕ Πληροφορικής, ΠΕ Φαρμακοποιών, ΠΕ Ηλεκτρονικών Μηχανικών, ΠΕ Μηχανολόγων Μηχανικών, ΠΕ Χημικών, ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, ΤΕ Λογιστικού, ΤΕ Τεχνολόγων Τροφίμων, ΤΕ Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων και ΤΕ Πληροφορικής.