Iatropedia

«Πράσινο φως» από τη Βουλή για τους 7 Διοικητές ΥΠΕ – Τι εντολές έλαβαν από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

Εγκρίθηκαν από την Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής οι 7 Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) τους οποίους είχε προτείνει ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Την έγκριση της Βουλής πήραν οι 7 Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας, τους οποίους είχε προτείνει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κι έτσι τώρα έλαβαν το πράσινο φως να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

Δείτε επίση – Αυτοί είναι οι 7 νέοι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) – Δείτε τα βιογραφικά τους

‘Οπως τόνισε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, «Οι νέοι Διοικητές, καλούνται να μετασχηματίσουν το υπάρχον σύστημα διοικητικής οργάνωσης, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη εποχή της πληροφορίας«.

Δείτε επίσης: Οι προκλήσεις των νέων Διοικητών ΥΠΕ του Βασίλη Κικίλια και οι αλλαγές στα Νοσοκομεία

Βασίλης Κοντοζαμάνης: «‘Αξια στελέχη που θα εφαρμόσουν στις πράξεις τις αλλαγές που οραματιζόμαστε»

Οι νέοι διοικητές, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, επιφορτίζονται με τα εξής καθήκοντα:

Ο κ. Κοντοζαμάνης, τόνισε στην ομιλία του, επίσης, ότι οι νέοι Διοικητές θα καταφέρουν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, καθώς: «είναι έμπειρα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, με αξιόλογες σπουδές, γνώστες των προβλημάτων του τομέα της Υγείας και κυρίως απολύτως προσανατολισμένοι σε μια και μοναδική κατεύθυνση: αυτή της υλοποίησης των αναγκαίων πολιτικών για την βελτίωση του Συστήματος Υγείας».

Βασίλης Κοντοζαμάνης: «Κατακερματισμένη η Δημόσια Υγεία»

Στην ομιλία του, ο υφυπουργός Υγείας επεσήμανε, επίσης, τα προβλήματα που -όπως ανέφερε- κληρονόμησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προβλήματα τα οποία περιλαμβάνουν «αστοχίες, έλλειψη προγραμματισμού και μη αξιοποίηση των πόρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο τρόπος διαχείρισης των προβλημάτων υγείας του πληθυσμού είναι κατακερματισμένος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης και συμπλήρωσε:

«Η παροχή υπηρεσιών είναι μη αποτελεσματική και άνευ λόγου δαπανηρή. Οι άμεσες δαπάνες υγείας των ιδίων των πολιτών επιβαρύνουν έναν πληθυσμό ό οποίος ήδη βρίσκεται κάτω από μεγάλη οικονομική πίεση ενώ η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας δεν είναι η βέλτιστη δυνατή και συνεχώς όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού θεωρεί ότι οι υπηρεσίες υγείας δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του. Με άλλα λόγια, το σύστημα υγείας παραμένει άνισο και αναποτελεσματικό».

Τέλος στην ομιλία του ο κ. Κοντοζαμάνης έκανε λόγο για ένα νέο σύστημα, που θα έχει τον πολίτη στο επίκεντρο, που θα εστιάζει στις εκροές και τα αποτελέσματα και θα ακολουθεί τις αρχές του σύγχρονου μάνατζμεντ, της ηλεκτρονικής και κλινικής διακυβέρνησης, θα αξιολογεί την τεχνολογία υγείας και θα λογοδοτεί ώστε να βελτιώνεται συνεχώς το επίπεδο υγείας του λαού».

Να σημειωθεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε όλους τους Διοικητές πλην του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ Μαδονίας – Θράκης,  κ. Δημήτριο Τσαλικάκη, ο οποίος είχε τοποθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στη θέση του υποδιοικητή της ίδιας ΥΠΕ.