Υπερσυνταγογραφήσεις: «Φόρτωσαν τον ΑΜΚΑ μου με 13.000 ευρώ», καταγγέλει ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας

  • Ελισάβετ Σταύρου
υπερσυνταγογραφήσεις
Οι καταγγελίες για υπερσυνταγογραφήσεις φαρμάκων και ιατρικών ειδών συνεχίζονται, αποκαλύπτοντας τις παράνομες δράσεις γιατρών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα των αρχών για τις απάτες με υπερσυνταγογραφήσεις ακριβών φαρμάκων και ιατρικών ειδών, εις βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας – θύμα απάτης – καταγγέλλει στο ΕΡΤNews ότι μέσα έναν μήνα έγραψαν στο ΑΜΚΑ της 13.000 ευρώ για ιατρική είδη, χωρίς η ίδια να τα χρειάζεται.

«2.132 ευρώ για ηλεκτρονικό ποδήλατο για τετραπληγία. Δεν έχω τετραπληγία, αν τα λέω σωστά. 3.500 ηλεκτρονικό ενισχυμένο αναπηρικό αμαξίδιο. 2.350 ευρώ ορθοστάτης. Στέκομαι, δε χρειάζομαι κανέναν ορθοστάτη», δήλωσε η ασθενής, περιγράφοντας όσα έχουν βρεθεί «γραμμένα» στον ΑΜΚΑ της.

Στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει δύο εταιρείες και τρεις γιατροί που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις απάτης με εικονικές συνταγογραφήσεις ιατρικών ειδών μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Δείτε επίσης: Υπερσυνταγογράφηση: «Ήμουν ετοιμοθάνατος και γράφτηκαν 159 συνταγές από την IP μου», υποστηρίζει γιατρός

Ο ΕΟΠΠΥ έχει ενισχυθεί με δύο επιπλέον εργαλεία για α αντιμετωπίσει τα φαινόμενα με τις υπερσυνταγογραφήσεις και υπερκοστολογήσεις των ιατρικών ειδών και των φαρμάκων.

«Για να περάσει μια συνταγή και να εκδοθεί πρέπει να ελεγχθεί πρώτα από τους αρμόδιους σχετικούς ελεγκτές και δουν τεκμηριωμένη αίτηση να περάσει, αλλιώς ‘κόβεται’ σε επίπεδο έκδοσης συνταγής. Το δεύτερο εργαλείο που εχει στην κατοχή του ο ΕΟΠΥΥ αφορά την εκτέλεση των συνταγών μέσω της χρήσης One time password. Θα στέλνεται μήνυμα στον ασθενή ο οποίος θα παρεβρίσκεται για να παραλάβει την συνταγή, το προϊόν», εξήγησε ο γγ του Υπουργείου Υγείας, κ. Άρης Αγγελής.

Δείτε επίσης: Υπερσυνταγογράφηση: Τα νέα ‘φίλτρα’ της ΗΔΙΚΑ και οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ θα φέρουν τα χρήματα πίσω στα ταμεία

Πηγή: ertnews / Φωτογραφία iStock