Υπερσυνταγογραφήσεις: Γιατρός είχε γράψει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ σε φάρμακα

  • Ελισάβετ Σταύρου
υπερσυνταγογραφήσεις
Μεγάλο είναι το κόστος της ζημιάς του ΕΟΠΥΥ από την παράνομη δράση των γιατρών που εκτελούσαν υπερσυνταγογραφήσεις φαρμάκων.

Σε έναν γιατρό επιβλήθηκε πρόστιμο 800.000 ευρώ, καθώς οι υπερσυνταγογραφήσεις σε φάρμακα που εκτελούσε ξεπέρασαν σε κόστος το ένα εκατομμύριο ευρώ, όπως είπε χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, και όπως αποκάλυψε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, ο γιατρός αυτός συνταγογράφησε 1,2 εκατομμύρια ευρώ σε φάρμακα.

Όπως σημείωσε η ίδια, μιλώντας στο Action24, «έχουμε εντοπίσει από ελέγχους σε πάνω από 800-900 γιατρούς το τελευταίο 8μηνο, 297 περιπτώσεις στις οποίες καταλογίσαμε και ζημιά που έφτανε τις 300.000 ευρώ και πρόστιμα άλλες 300.000 ευρώ προς αυτούς τους γιατρούς».

«Υπήρχαν κάποια τρανταχτά περιστατικά, στο ένα συγκεκριμένα ένας γιατρός συνταγογράφησε πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ σε φάρμακα και ο καταλογισμός ζημιάς και πρόστιμο ήταν μαζί 800.000 ευρώ. Δεν είναι μόνο ότι ξεπερνούσαν τα όρια της συνταγογράφησης, αλλά κάνανε και σωρεία παραβάσεων. Γράφανε διαφορετικές δραστικές ουσίες για το ίδιο πρόβλημα, το οποίο είναι επιβλαβές για τον ασθενή», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Γεωργιάδης: 100 γιατροί πιάστηκαν στη «φάκα» και αντιμετωπίζουν τσουχτερά πρόστιμα – Αναλυτικές περιπτώσεις

«Tρέχουμε συνεχείς ελέγχους και εξετάζουμε συγκεκριμένα μοντέλα συνταγογράφησης, εξετάζουμε επίσης τον μέσο όρο ανά ειδικότητα του γιατρού κάθε μήνα. Επίσης εξετάζουμε μαζικές εκτελέσεις συνταγογραφήσεων σε συγκεκριμένα φαρμακεία κάθε μήνα και μετράμε πάρα πολλούς δείκτες. Όλα αυτά τα τρέχουμε κάθε μήνα στο πλαίσιο του ελέγχου για τις υπερσυνταγογραφήσεις», εξήγησε η κ.Καρποδίνη.

«Αυτό που ανέφερε χθες ο υπουργός είναι ότι σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, ο έλεγχος γίνεται και σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή ακόμη και πριν την εκτέλεση, δηλαδή την ώρα που γίνεται η συνταγογράφηση. Για παράδειγμα ο ένας γιατρός συνταγογραφούσε μετά τη 1 το βράδυ μέχρι το πρωί, επομένως και από εκεί βγήκαν αντίστοιχα στοιχεία. Μάλιστα και ανά ΑΜΚΑ βγήκαν πολύ μεγάλες ποσότητες συνταγογράφησης φαρμάκων, που φυσικά δεν περιγράφονται στο φύλλο οδηγιών και θα ήταν επιζήμιες για τους ίδιους τους ασθενείς», είπε μεταξύ άλλων η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ.


Φωτογραφία iStock