Iatropedia

Υπερσυνταγογράφηση: Τα νέα ‘φίλτρα’ της ΗΔΙΚΑ και οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ θα φέρουν τα χρήματα πίσω στα ταμεία

Το Υπουργείο Υγείας εντείνει τους ελέγχους για την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης και της απάτης στο σύστημα υγείας, με πάνω από 1.100 γιατρούς να βρίσκονται στο «στόχαστρο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Οι μισοί από αυτούς είναι παθολόγοι και γενικοί γιατροί, ενώ τα νέα anti-fraud συστήματα της ΗΔΙΚΑ παίζουν κεντρικό ρόλο στην αποκάλυψη των παραβάσεων.

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, παραχώρησε πρόσφατα στη διοίκηση της ΑΑΔΕ στοιχεία γιατρούς που φέρονται να έχουν συνταγογραφήσει από 2.500 έως και 6.000 συνταγές μέσα σε έναν μόλις μήνα. Αυτοί οι γιατροί θα κληθούν να προσκομίσουν αποδείξεις για τις επισκέψεις των ασθενών τους, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με τη διασταύρωση φορολογικών στοιχείων, προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις καταχρήσεων.

Δείτε επίσης: Υπερσυνταγογράφηση: Στο «στόχαστρο» της ΑΑΔΕ πάνω από 1.100 γιατροί – Οι μισοί είναι παθολόγοι και γενικοί γιατροί

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιατρού που συνταγογράφησε φάρμακα σε 6.000 ασθενείς σε έναν μήνα, προκαλώντας έντονες ανησυχίες για τη διάσταση του προβλήματος.

Τα νέα φίλτρα ελέγχου που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ, έχουν οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο για τον εντοπισμό και την τιμωρία των παραβατών, αλλά και στην προστασία των δημόσιων πόρων. Μέσω των πληροφοριακών συστημάτων που έχουν αναπτυχθεί, έχουν ήδη εντοπιστεί δεκάδες ύποπτες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης, με το σύστημα να στέλνει ειδοποιήσεις στους γιατρούς όταν παρατηρείται υπερβολική συνταγογράφηση. Οι γιατροί καλούνται στη συνέχεια να δώσουν εξηγήσεις, ενώ οι ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε καταλογισμούς των ποσών, απαιτώντας την επιστροφή τους στα δημόσια ταμεία.

Ο Ηλεκτρονικός Ατομικός Φάκελος Υγείας έτοιμος σε ένα χρόνο

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε στη συνέντευξη τύπου της προηγούμενης Τετάρτης (16/10/24) την επικείμενη ενεργοποίηση του Ηλεκτρονικού Ατομικού Φακέλου Υγείας, το αργότερο σε ένα χρόνο, κάτι το οποίο θα επιτρέψει τη διασταύρωση διαγνωστικών εξετάσεων και συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα περιθώρια υπερσυνταγογράφησης. Η ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης στους ελέγχους θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος, ενώ σχεδιάζεται και η εφαρμογή συστήματος συναίνεσης των πολιτών μέσω κωδικού OTP, για την αποτροπή εικονικών συνταγών.

Δείτε επίσης: Υπουργείο Υγείας: Έρχεται επέκταση του κωδικού ασφαλείας OTP σε όλες τις υπηρεσίες Υγείας

Σημαντικός στόχος είναι επίσης η καταπολέμηση της πολυφαρμακίας, ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 60 ετών. Οι νέοι έλεγχοι θα ενημερώνουν τους γιατρούς όταν ασθενείς λαμβάνουν περισσότερα από πέντε φάρμακα, προκειμένου να αποφεύγονται επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις και άσκοπη δαπάνη.

Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠΑΔΙΦ) θα επεκταθεί επίσης, καλύπτοντας περισσότερα σκευάσματα.

Συνολικά, η στρατηγική του Υπουργείου Υγείας στοχεύει στην αποτροπή της υπερσυνταγογράφησης και της πολυφαρμακίας, την τιμωρία των υπευθύνων και την ανάκτηση των δημόσιων πόρων, με στόχο ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο σύστημα υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το αιφνιδιαστικό τηλεφώνημα Γεωργιάδη σε γιατρό που υπερσυνταγογραφούσε: “Σταματήστε να το κάνετε, θα σας πιάσουμε όλους”

Υπερσυνταγογραφήσεις: Γιατρός είχε γράψει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ σε φάρμακα

Υπερσυνταγογράφηση: «Ήμουν ετοιμοθάνατος και γράφτηκαν 159 συνταγές από την IP μου», υποστηρίζει γιατρός