Iatropedia

Υπερσυνταγογράφηση: Στο «στόχαστρο» της ΑΑΔΕ πάνω από 1.100 γιατροί – Οι μισοί είναι παθολόγοι και γενικοί γιατροί

Συνεχίζεται το "σαφάρι" του Υπουργείου Υγείας, για την αποκάλυψη κυκλωμάτων γιατρών που παρανομούν, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.

Στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μπαίνουν περισσότεροι από 1.100 γιατροί, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας. Οι έλεγχοι που ξεκίνησαν από τα νέα βελτιωμένα anti – fraud συστήματα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ θα συνεχιστούν με τη διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων των γιατρών, μέσω της Αρχής.

Τα δεδομένα παραδόθηκαν, ήδη, από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη στον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, μέσω των συνεργατών του.

Τα στοιχεία αφορούν γιατρούς που φέρονται να έχουν συνταγογραφήσει από 2.500 έως και 6.000 συνταγές μέσα σε έναν μόνο μήνα, για τους οποίους ξεκινά πλέον ο φορολογικός έλεγχος.

Το αιφνιδιαστικό τηλεφώνημα Γεωργιάδη σε γιατρό που υπερσυνταγογραφούσε: “Σταματήστε να το κάνετε, θα σας πιάσουμε όλους”

Υπερσυνταγογράφηση: Παθολόγοι και Γενικοί Γιατροί ο ένας στους δύο παρανομούντες γιατρούς

Οι γιατροί θα κληθούν τώρα να προσκομίσουν αποδείξεις από τις επισκέψεις των ασθενών, στους οποίους συνταγογραφήθηκε αυτός ο υπέρογκος αριθμός σκευασμάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως οι περισσότεροι από τους γιατρούς είναι καρδιολόγοι και παθολόγοι, ενώ οι μισές από αυτές τις 1.100 περιπτώσεις είναι μόνο παθολόγοι και γενικοί γιατροί.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιατρού που συνταγογράφησε φάρμακα σε 6.000 ασθενείς σε μόλις ένα μήνα, ενώ σε άλλη περίπτωση γιατρός έγραψε 5.500 συνταγές στο ίδιο διάστημα. Οι δέκα πρώτοι γιατροί στη λίστα, οι περιπτώσεις των οποίων παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη σε σχετική συνέντευξη τύπου χθες Τετάρτη (16/10/24) καταγράφουν από 2.500 έως 6.000 συνταγές μηνιαίως.

Η ΑΑΔΕ και η οικονομική αστυνομία θα συνεχίσουν τους ελέγχους για αρκετά χρόνια, ενώ στόχος του υπουργείου είναι όχι μόνο η τιμωρία των υπευθύνων αλλά και η ανάκτηση των δημόσιων πόρων που καταχράστηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το αιφνιδιαστικό τηλεφώνημα Γεωργιάδη σε γιατρό που υπερσυνταγογραφούσε: “Σταματήστε να το κάνετε, θα σας πιάσουμε όλους”

Υπερσυνταγογραφήσεις: Γιατρός είχε γράψει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ σε φάρμακα

Υπερσυνταγογράφηση: «Ήμουν ετοιμοθάνατος και γράφτηκαν 159 συνταγές από την IP μου», υποστηρίζει γιατρός