Υπέρταση: Δωρεάν μετρήσεις της πίεσης σε 11 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Δωρεάν μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στον γενικό πληθυσμό θα πραγματοποιούνται έως τα τέλη Μαΐου σε 11 μεγάλες πόλεις της χώρας μας. Οι μετρήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος ΜΜΜ (May Measurement Month – Μάιος Μήνας Μέτρησης) που έχει ως στόχο του την έγκαιρη διάγνωση των πασχόντων από υπέρταση.
Όπως ανακοίνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πρόγραμμα ΜΜΜ ξεκίνησε το 2017 η Διεθνής Εταιρεία Υπέρτασης. Συνίσταται σε προληπτικές μετρήσεις της πίεσης του πληθυσμού τον Μάιο κάθε έτους, όταν είναι και η Παγκόσμια Ημέρα για την Υπέρταση (17 Μαΐου).
Εφέτος το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στη χώρα μας στις περισσότερες περιοχές έως τις 31 Μαΐου 2022. Στόχος είναι να μετρηθεί η αρτηριακή πίεση σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, σε 15 κέντρα σε 11 πόλεις. Οι πόλεις είναι:
- Αθήνα (εμπορικό κέντρο «Avenue», υπεύθυνος καθηγητής Γ. Στεργίου)
- Θεσσαλονίκη (εμπορικό κέντρο «Πλατεία», υπεύθυνος καθηγητής Μ. Δούμας)
- Πάτρα (καθηγητής Δ. Γούμενος, αναπλ. καθηγητής Ε. Παπαχρήστου)
- Ιωάννινα (καθηγητής Χ. Μηλιώνης)
- Ηράκλειο (Μ. Μαρκέτου, Ι. Παπαδάκης)
- Βόλο (Β. Σαράκης)
- Καβάλα (Ξ. Κροκίδης)
- Καλαμάτα (Ε. Μάκαρης)
- Λαμία (Λ. Λαναράς)
- Τρίπολη (Γ. Νικήτας)
- Χανιά (Σ. Μαραγκουδάκης)
Στην διεξαγωγή του ΜΜΜ 2022 στην Αθήνα συμμετέχουν μέλη Ιατρικών Σχολών, γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας και φοιτητές της Ιατρικής Σχολής (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί).
Υπεύθυνος διεξαγωγής του προγράμματος ΜΜΜ στην Ελλάδα είναι ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γιώργος Στεργίου, στο Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7 της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Ο κ. Στεργίου είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής ΜΜΜ.
Σωτήρια η ρύθμιση της πίεσης
Το πρόγραμμα ΜΜΜ στην Ελλάδα πραγματοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης με πρόεδρο τον κ. Θωμά Μακρή, διευθυντή του Καρδιολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» στην Αθήνα. Στο πλαίσιό του είχαν εξεταστεί το 2019 σχεδόν 6.000 άτομα σε πέντε αστικά κέντρα. Το 2020 και το 2021 δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η υπέρταση είναι κύριος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια, ιδίως για στεφανιαία νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά και:
- Καρδιακή ανεπάρκεια
- Νεφρική ανεπάρκεια
- Περιφερική αρτηριοπάθεια
Επομένως, είναι σωτήρια η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, με τις απαιτούμενες τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής και φαρμακευτική αγωγή όταν χρειάζεται.