Υποχωρεί η υγεία στην Ευρώπη: Αυξάνεται η παιδική θνησιμότητα – «Θερίζουν» τα μη-μεταδοτικά νοσήματα

Σχεδόν 76.000 παιδιά πεθαίνουν στην Ευρώπη κάθε χρόνο πριν γιορτάσουν τα πέμπτα γενέθλιά τους, ενώ ένας στους έξι κατοίκους της γηραιάς ηπείρου πεθαίνει από μη-μεταδοτικά νοσήματα πριν φτάσει στα 70 του χρόνια, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή περιφέρειά του (ΠΟΥ Ευρώπης) σε νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, η υγεία στα 53 κράτη-μέλη της έχει μείνει στάσιμη σε κάποιους δείκτες, ενώ σε άλλους παρατηρείται υποχώρηση. Αυτό αφορά από την παιδική και την εφηβική υγεία έως τις χρόνιες νόσους.
Η έκθεση του ΠΟΥ Ευρώπης για την υγεία στα κράτη-μέλη του δημοσιεύεται κάθε 3 χρόνια.
Προβλήματα σε παιδιά και εφήβους
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, η ευρωπαϊκή περιοχή γενικώς έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά αποτρέψιμων παιδικών θανάτων στον κόσμο. Ωστόσο παρατηρείται τεράστια απόκλιση μεταξύ των κρατών τους. Στην πραγματικότητα, η βρεφική και νηπιακή θνησιμότητα κυμαίνεται από 1,5 θάνατοι ανά 1.000 ζώσες γεννήσεις έως 40,4 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις!
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους σε προσχολική ηλικία περισσότερα από 75.600 παιδιά. Οι πέντε κυρίες αιτίες θανάτου σε τόσο μικρή ηλικία είναι:
- Επιπλοκές από τον πρόωρο τοκετό
- Ασφυξία κατά τη γέννηση
- Συγγενείς καρδιοπάθειες
- Λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού (π.χ. πνευμονία)
- Νεογνική σήψη (σηψαιμία) και άλλες βαριές λοιμώξεις
Πρόσθετα προβλήματα που αφορούν την υγεία παιδιών και εφήβων είναι:
- 1 στους 5 εφήβους της Ευρώπης παλεύει με προβλήματα ψυχικής υγείας
- Η αυτοκτονία είναι η κύρια αιτία θανάτου των νέων (ηλικίες 15-29 ετών)
- Τα κορίτσια επίμονα αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα ψυχικής ευεξίας από τα αγόρια
- Το 15% των εφήβων έχουν πέσει εσχάτως θύματα εκφοβισμού μέσω διαδικτύου (cyberbullying)
- Ένας στους 10 εφήβους ηλικίας 13-15 ετών χρησιμοποιούν κάποιου είδους προϊόν καπνίσματος, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων
- Σχεδόν 1 στα 3 παιδιά σχολικής ηλικίας είναι υπέρβαρα και 1 στα 8 παιδιά πάσχουν από παχυσαρκία
Κίνδυνος για την υγεία μακροπρόθεσμα
Η προώθηση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, λιπαρά και ζάχαρη έχει επηρεάσει αρνητικά τις καταναλωτικές συνήθειες των ανηλίκων, τονίζει ο ΠΟΥ. Συμβάλλει επίσης στην κακή υγεία μακροπρόθεσμα.
Ωστόσο οι περισσότερες χώρες εξακολουθούν να επιτρέπουν την συνέχιση αυτών των επιβλαβών προωθητικών πρακτικών, προσθέτει.
«Στον διαδικτυακό και διασυνδεδεμένο κόσμο μας, τα παιδιά και οι έφηβοι παραδόξως νιώθουν πιο μόνοι παρά ποτέ. Πολλοί παλεύουν με το σωματικό βάρος και την αυτοπεποίθησή τους, διατρέχοντας αυξημένο κίνδυνο φτωχής υγείας μεγαλώνοντας», δήλωσε ο Dr. Hans Henri P. Kluge, διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης.
Πρόσθετο σοβαρό πρόβλημα εξ άλλου είναι η μείωση των εμβολιασμών που οδήγησε το 2023 σε 58.000 κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη. Ο αριθμός αυτός είναι 30 φορές μεγαλύτερος απ’ ό,τι το 2022!
Τα μη μεταδοτικά νοσήματα
Στα καλά νέα της έκθεσης συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου στην αντιμετώπιση των μη-μεταδοτικών νοσημάτων. Μάλιστα 10 από αυτές πέτυχαν να μειώσουν κατά 25% τη θνησιμότητα από τα τέσσερα βασικά μη-μεταδοτικά νοσήματα:
- Την καρδιοπάθεια
- Τον καρκίνο
- Τον σακχαρώδη διαβήτη
- Τα χρόνια αναπνευστικά προβλήματα
Ωστόσο σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, ο ένας στους έξι ενήλικες εξακολουθεί να πεθαίνει πρόωρα από τα νοσήματα αυτά. Πόσο πρόωρα; Πριν από τα 70 του χρόνια.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το 33,5% των πρόωρων θανάτων από τα νοσήματα αυτά. Ο κίνδυνος είναι πενταπλάσιος για όσους ζουν στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία, έναντι όσων ζουν στην δυτική Ευρώπη.
Κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο (το 32,8%) των πρόωρων θανάτων στην Ευρώπη οφείλονται στον καρκίνο.
Πρόσθετα προβλήματα στους ενήλικες της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας είναι:
- Η υπερκατανάλωση αλκοόλ. Η Ευρώπη έχει την υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ στον κόσμο. Αντιστοιχούν 8,8 λίτρα καθαρού αλκοόλ ανά ενήλικα τον χρόνο! Την υψηλότερη κατανάλωση έχουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Η χρήση προϊόντων καπνού από το 25,3% των ενηλίκων της περιοχής
- Η αποτυχία επίτευξης του στόχου να μειωθεί το κάπνισμα κατά 30% σε όλες τις χώρες έως το τέλος της εφετινής χρονιάς
«Τα μη-μεταδοτικά νοσήματα δεν τυγχάνουν της προσοχής που τους αρμόζει, παρότι ευθύνονται για το 90% των θανάτων στην περιοχή μας», τόνισε ο Dr. Kluge.
Φωτογραφία: iStock