Υποχωρεί το Υπ.Υγείας για τον βαθμό στις Πανελλαδικές εξετάσεις ιατρικής ειδικότητας
Οι πρώτες Πανελλαδικές εξετάσεις των ειδικευόμενων γιατρών για την απόκτηση της ειδικότητας θα ξεκινήσουν από το 2ο εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, όπως τονίζεται, από το μέτρο της βαθμολόγησης θα εξαιρεθούν όσοι ξεκίνησαν την ειδικότητα πριν από την έκδοση της Υπουργική Απόφασης (Γ5α/Γ.Π.οικ.64843/2018) για τις ειδικότητες και ο νόμος θα επανεξεταστεί.
Διαβάστε: Ο ΠΙΣ εκφράζει την ικανοποίηση του για την απόσυρση της βαθμολόγησης στην ειδικότητα
Επανεξέταση της διάταξης για τον βαθμό (άριστα-λίαν καλώς-καλώς)
Η έντονη κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση, ωστόσο, από όλους τους συνδικαλιστικούς κλάδους των γιατρών αναγκάζει την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επανεξετάσει, τουλάχιστον την διάταξη για την βαθμολόγηση της ειδικότητας.
Διαβάστε: ΕΙΝΑΠ-ΟΕΝΓΕ σε Ξανθό: «Η βαθμολόγηση στην ειδικότητα πρέπει να αποσυρθεί»
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας: «Η κριτική από τους συνδικαλιστικούς φορείς των γιατρών έχει επικεντρωθεί στη διάταξη του ν.4600/2019 που προβλέπει βαθμό επιτυχίας (άριστα- λίαν καλώς-καλώς) ο οποίος θα αναγράφεται στον τίτλο της ειδικότητας. Προφανώς υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ και κατά αυτής της ρύθμισης τα οποία το Υπουργείο Υγείας ακούει και σταθμίζει. Προφανώς επίσης δεν θεωρούμε ότι οι εξετάσεις και ο βαθμός τους είναι το μείζον πρόβλημα της ιατρικής εκπαίδευσης, αλλά αντίθετα είναι η καλή στελέχωση και λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και η καθολική τήρηση του εκπαιδευτικού προγράμματος κάθε ειδικότητας. Για την αποφυγή λοιπόν οποιωνδήποτε παρερμηνειών για τις προθέσεις και τους στόχους του Υπουργείου Υγείας, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι στις προσεχείς πανελλαδικές εξετάσεις που προγραμματίζεται να ξεκινήσουν από το 2ο εξάμηνο του 2019 δεν θα υπάρξει βαθμός στον τίτλο της ειδικότητας. Το υπουργείο Υγείας θα επανεξετάσει νομοθετικά το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ρύθμισης».
Διαβάστε: Στα κάγκελα οι νοσοκομειακοί γιατροί: Αντιδρούν στις εξετάσεις για Ειδικότητα
Υπ.Υγείας: «Αναβάθμιση στην Ιατρική Εκπαίδευση»
Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «έχει δρομολογήσει, μια σοβαρή αναβάθμιση στην ιατρική εκπαίδευση, ιδιαίτερα των ειδικευόμενων γιατρών. Συγκροτήθηκαν 14μελείς επιστημονικές ομάδες εργασίας ανά ειδικότητα και εξειδίκευση που έχουν εκπονήσει ενιαίο πρόγραμμα εκπαίδευσης για κάθε ειδικότητα, ειδικό βιβλίο (log book) για την καταγραφή των δεξιοτήτων που πρέπει να αποκτά κάθε γιατρός στη διάρκεια της εκπαίδευσης του (αριθμός χειρουργείων, κλινικών ή εργαστηριακών πράξεων κλπ)».
Διαβάστε: ΠΙΣ: «Νέο Βατερλώ του υπουργείου Υγείας με τις εξετάσεις ειδικότητας των νέων γιατρών»
Αύξηση των ετών εκπαίδευσης σε κάποιες ειδικότητες
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καθιερώνει και αλλαγές και στα έτη εκπαίδευσης που απαιτούνται για την απόκτηση ορισμένων ειδικοτήτων: «‘Εχει τροποποιηθεί η διάρκεια και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης σε αρκετές ειδικότητες, όπως η παιδιατρική (4 έτη μέχρι σήμερα) και η γενική-οικογενειακή ιατρική (4 έτη μέχρι σήμερα) σε 5ετούς διάρκειας, ενώ για 1η φορά καθιερώθηκαν σύγχρονες εξειδικεύσεις όπως η Επείγουσα Ιατρική, η Κλινική Φαρμακολογία, η Ιατρική Γενετική, η Νοσοκομειακή Οδοντιατρική κλπ».
Οι πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις (γραπτές και προφορικές), συμπληρώνει το Υπουργείο Υγείας «θα διενεργούνται 4 φορές το χρόνο σε 2 εξεταστικά κέντρα (Αθήνα- Θεσσαλονίκη), από τριμελείς επιτροπές που έχουν μονοετή θητεία (1 πανεπιστημιακός γιατρός και 2 Διευθυντές ΕΣΥ ), ενώ έχει προβλεφθεί ειδική αποζημίωση για την μετακίνηση των εξεταζομένων που ζουν και εκπαιδεύονται σε νοσοκομεία της περιφέρειας. Με τον τρόπο αυτό μετασχηματίζεται ριζικά το σημερινό σύστημα εξετάσεων και ενισχύεται η διαφάνεια, η ομογενοποίηση των θεμάτων και η αντικειμενική αξιολόγηση των ειδικευόμενων γιατρών, χωρίς τις γνωστές εξαρτήσεις και τους μηχανισμούς εξουσίας που δημιουργούσε το προηγούμενο μοντέλο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στα κάγκελα οι νοσοκομειακοί γιατροί: Αντιδρούν στις εξετάσεις για Ειδικότητα
ΠΙΣ: «Νέο Βατερλώ του υπουργείου Υγείας με τις εξετάσεις ειδικότητας των νέων γιατρών»