Iatropedia

Yποπαραθυρεοειδισμός: «Πράσινο φως» σε νέα θεραπεία από τον FDA

Doctor examining patient's throat at clinic

Το Yorvipath της Ascendis θα γίνει έτσι η μόνη εγκεκριμένη θεραπεία για την πάθηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού η ανταγωνιστική Takeda  σταματά την παραγωγή της ένεσης Natpara

«Πράσινο φως» από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πήρε η θεραπεία της φαρμακοβιομηχανίας Ascendis Pharma για μία ορμονική διαταραχή, που ονομάζεται υποπαραθυρεοειδισμός.

Το Yorvipath της Ascendis θα γίνει έτσι η μόνη εγκεκριμένη θεραπεία για την πάθηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού η ανταγωνιστική Takeda  σταματά την παραγωγή της ένεσης Natpara, στο τέλος του τρέχοντος έτους λόγω προβλημάτων εφοδιασμού.

Οι μελέτες μεσαίου και τελικού σταδίου έδειξαν ότι η πλειονότητα των ασθενών που έκαναν θεραπεία με το Yorvipath δεν χρειαζόταν να λαμβάνουν καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης D και ασβεστίου, που είναι οι τρέχουσες θεραπείες τυπικής φροντίδας για τον υποπαραθυρεοειδισμό.

Ο υποπαραθυρεοειδισμός είναι μια σπάνια ενδοκρινική νόσος που προκαλείται από χαμηλά επίπεδα παραθυρεοειδούς ορμόνης που επηρεάζουν πολλαπλά όργανα και αφορά περίπου 70.000 έως 90.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η χαμηλή παραγωγή παραθυρεοειδούς ορμόνης στον υποπαραθυρεοειδισμό οδηγεί σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα και σε αύξηση του φωσφόρου.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μειώθηκαν τα αποθέματα αίματος στη χώρα, κάλεσμα του Ε.ΚΕ.Α. για προσφορά αίματος

Φωτιά στην Αττική: Γιατρός κάηκε το σπίτι της και συνέχισε να εφημερεύει – Πόσοι ασθενείς νοσηλεύονται ακόμα

Τέσσερα σημάδια στα πόδια που δείχνουν ότι πρέπει να πάτε στον γιατρό