Υπόθεση Novartis: Αναμένονται κλήσεις για πάνω από 20 νέα πρόσωπα
Την ώρα που η υπόθεση Novartis βάζει και πάλι φωτιά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται. Περισσότερα από 20 (ίσως ακόμη και 30) μη πολιτικά πρόσωπα αναμένεται να λάβουν σταδιακά κλήσεις από την Εισαγγελία -από σήμερα και μέσα στις επόμενες μέρες- ώστε να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου.
Πρόκειται για μέλη επιτροπών και κρατικούς λειτουργούς που εμπλέκονται σε διαδικασίες τιμολόγησης φαρμάκων, άτομα του περιβάλλοντος του πρώην υπουργού Υγείας, αλλά και στελέχη εταιρειών, από την εξέταση των οποίων ενδέχεται να προκύψουν κατηγορίες για δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Στη Βουλή τα 4 φάρμακα της Novartis
H Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει, εάν υπάρχουν στοιχεία ή όχι, που να συνηγορούν σε πιθανές ευθύνες του πρώην υπουργού Υγείας και νυν βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου, για προνομιακή μεταχείριση τεσσάρων φαρμάκων της εταιρείας Novartis έναντι του ανταγωνισμού.
Πρόκειται για τα φάρμακα με την εμπορική ονομασία: Gilenya (σκλήρυνση κατά πλάκας), Tasigna 150 mg, Tasigna 200 mg (χρόνια μυελογενή λευχαιμία) και Lucentis ( ωχρά κηλίδα). Τα συγκεκριμένα φάρμακα ανήκουν στην κατηγορία φαρμάκων υψηλού κόστους, με τιμή άνω των 1.000 ευρώ.
Η Βουλή θα εξετάσει τα στοιχεία που προσκόμισε η Εισαγγελία Διαφθοράς για τις ενδείξεις ενοχής του Ανδρέα Λοβέρδου, ώστε να αρθεί η βουλευτική του ασυλία και να καταθέσει.
Σύμφωνα με το πόρισμα της Εισαγγελίας, πάντως, το διάστημα από τον Απρίλιο του 2011, έως τον Μάιο του 2012, ο άλλοτε κραταιός άνδρας του υπουργείου Υγείας φέρεται να ευνόησε με αποφάσεις του τα φάρμακα της εταιρείας Novartis, επιλέγοντας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και μένει να αποδειχθούν:
- να μην επανατιμολογήσει τα συγκεκριμένα σκευάσματα λαμβάνοντας ως τιμή αναφοράς τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρώπης, όπως όφειλε, αλλά να επιλέξει άλλες μεθόδους τιμολόγησης ανεβάζοντας τις τιμές των φαρμάκων.
- να επιταχύνει την εισαγωγή του Gilenya στην ελληνική αγορά με διαδικασίες fast track, την εποχή που -εξαιτίας των μνημονιακών δεσμεύσεων και της Τρόικας- καμία νέα θεραπεία δεν έπαιρνε τιμή ώστε να εισαχθεί στη χώρα.
- να μη διεκδικήσει χρήματα του δημοσίου, εκδίδοντας “μονομερώς” κανονιστικές υπουργικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να χαθούν -σύμφωνα με το πόρισμα- δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία.
Υπερασπιζόμενος τον εαυτό του απέναντι στις βαριές κατηγορίες, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέδρος έκανε λόγο για «πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών». Είπε χαρακτηριστικά: «Όταν αναδύθηκε στην επιφάνεια αυτή η ελεεινή και δυσώδης πλεκτάνη είχα χαρακτηρίσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της, άθλιους και με χαρακτηριστικά παλιανθρώπων. Μετά το σημερινό συμπληρώνω: πρόκειται περί κακοποιών. Και κακώς ορισμένοι μιλούν για φαρσοκωμωδία. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, μόνο για πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών οφείλουμε να μιλάμε».
Ο ρόλος της φερόμενης ως «εταιρείας – πλυντήριο»
Στο στόχαστρο της Εισαγγελικής έρευνας, πάντως, τέθηκε ως ιδιαιτέρως εμπλεκόμενη και μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων, η οποία χαρακτηρίστηκε ως “πλυντήριο” χρημάτων. Στο πλαίσιο της διερεύνησης της συγκεκριμένης υπόθεσης κλήθηκαν να καταθέσουν οι υπεύθυνοι τριών ραδιοφωνικών σταθμών, οι οποίοι υποτίθεται ότι είχαν συνάψει συμφωνία με την εταιρεία για τη διαφημιστική προώθηση της φαρμακοβιομηχανίας. Ομως, σύμφωνα με την Εισαγγελία Διαφθοράς, δεν αναγνώρισαν τα «τιμολόγια» τους, ενώ κι η διασταύρωση των στοιχείων που προσκόμισαν δεν έφερε αποτέλεσμα. Ωστόσο και μια άλλη παρόμοια εταιρεία που διασύρθηκε, επίσης, το προηγούμενο διάστημα φαίνεται να απαλάσσεται από τις κατηγορίες, καθώς δεν προκύπτουν στοιχεία εις βάρος της.
Το πόρισμα που διαβιβάστηκε στη Βουλή, πάντως, φέρεται να περιλαμβάνει στοιχεία από τον ΕΟΦ αλλά και από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. Από αυτά τα στοιχεία η Εισαγγελία Διαφθοράς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατέληξε ότι προκύπτουν για τον βουλευτή αποχρώσες ενδείξεις για το αδίκημα της δωροδοκίας, σε βαθμό κακουργήματος και για τον λόγο αυτό θα τον καλέσει να καταθέσει.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε: «Ακόμη κι αν χρειαστεί να γυρίσω τη γη ανάποδα, θα το κάνω, προκειμένου οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν από το εδώλιο του κατηγορουμένου. Έχω ήδη καταθέσει από τις 26 Φεβρουαρίου 2018 μηνύσεις κατά των κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων. Τώρα δηλώνω ότι θα προχωρήσω σε υποβολή μηνύσεων για τα αδικήματα που τελέστηκαν και τελούνται σε βάρος μου, συμπεριλαμβανομένου και του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, εναντίον όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων προσώπων».
Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν
Η ογκοδέστατη δικογραφία της Novartis αρχικά περιελάμβανε τα ονόματα 10 πολιτικών προσώπων. Εκτός από τον πρώην Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, η διερεύνηση για πιθανή εμπλοκή στην ίδια υπόθεση, συνεχίζεται για τους:
- Αντώνη Σαμαρά, πρωθυπουργό 2012 – 2015
- Δημήτρη Αβραμόπουλο, υπουργό Υγείας 2006 – 2009
- Μάριο Σαλμά, αναπληρωτή υπουργό Υγείας 2012 – 2013
- Άδωνι Γεωργιάδη, υπουργό Υγείας 2013 – 2014
- Γιάννη Στουρνάρα, υπουργό Οικονομικών 2012 – 2014
Ενώ τέθηκε στο αρχείο η υπόθεση της εμπλοκής των παρακάτω τεσσάρων πολιτικών προσώπων:
- Ευάγγελο Βενιζέλο, υπουργό Οικονομικών 2011 – 2012 και αντιπρόεδρο κυβέρνησης 2013 – 2015
- Γιώργο Κουτρουμάνη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης 2011 – 2012
- Παναγιώτη Πικραμμένο, πρωθυπουργό 2012
- Ανδρέα Λυκουρέντζο, υπουργό Υγείας 2012 – 2013
Για «επιβεβαίωση της χυδαίας συκοφαντίας» έκανε λόγο με δήλωσή του, ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, η υπόθεση του οποίου τέθηκε στο αρχείο: «Ευθύς εξ αρχής, δήλωσα με καθαρή και ήρεμη τη συνείδησή μου την απόλυτη αθωότητά μου. Σήμερα επιβεβαιώνεται με τον πλέον κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο από την ελληνική δικαιοσύνη ότι επρόκειτο για κακόβουλη σπίλωση και χυδαία συκοφαντία».
Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν, πάντως, ότι η υπόθεση δεν «δένει» και για πολλούς ακόμη από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους, όμως, δεν μπήκαν περισσότερες υποθέσεις στο αρχείο, ώστε να εξακολουθήσει να επικρέμεται η απειλή και να μην αποδυναμωθεί το αφήγημα του «γενικευμένου πολιτικού σκανδάλου».
Διαβάστε επίσης:
Πολάκης για άρση ασυλίας Λοβέρδου: «Επιτέλους! Δικαίωση πρώτη!»