Υπουργείο Υγείας: Ανησυχία για την αύξηση βροχοπτώσεων και κουνουπιών – Εντείνονται οι ψεκασμοί [απόφαση]

  • Γιάννα Σουλάκη
κουνούπια
Κίνδυνο µετάδοσης σοβαρών ασθενειών, όπως είναι η ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου, εγκυμονεί ο πληθυσμός των κουνουπιών, ο οποίος αυξάνεται φέτος εξαιτίας της έντασης των βροχοπτώσεων.

Αυξημένα αναμένονται φέτος τα επίπεδα όχλησης από τα κουνούπια, λόγω σοβαρού όγκου νερού από τις βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν κατά τον Απρίλιο, κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, μάλιστα, το ερχόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται και σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, τα επίπεδα της βροχής αυτόν τον μήνα διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων χρόνων. Κι αυτό υποκρύπτει τον κίνδυνο αύξησης της όχλησης από τα κουνούπια.

Η κατάσταση έχει ανησυχήσει -αλλά ελεγχόμενα- τους ειδικούς, καθώς όπως λένε, δεν υπάρχουν προς το παρόν σοβαρές ενδείξεις αύξησης του είδους του πληθυσμού των κουνουπιών στα οποία οφείλεται η διάδοση μολυσματικών ασθενειών.

Ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας ζητά να ληφθούν προληπτικά μέτρα και μάλιστα σε έναν αυξημένο αριθμό Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Ποιότητας Ζωής και το Τμήμα Μεταδοτικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, ζητά από τις Περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας (Π.Ε. Λάρισας), αλλά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, να μεριμνήσουν για την εφαρμογή ψεκασμών από εδάφους και αέρος για την αντιμετώπιση των ακμαίων κουνουπιών (ενήλικων).

Χορηγεί μάλιστα άδεια κατ’ εξαίρεση για τη χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων για εφαρμογή ψεκασμών υπέρμικρου όγκου (ULV).

Να σημειωθεί ότι οι ψεκασμοί για την εξολόθρευση των κουνουπιών έχουν ήδη ξεκινήσει και στο λεκανοπέδιο, από την Περιφέρεια Αττικής.

Υπουργείο Υγείας: Τι προβλέπει η απόφαση

Το Τμήμα Μεταδοτικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, “λαμβάνοντας υπ’ όψη τη σοβαρότητα των επιπτώσεων που προκαλούν τα κουνούπια στη δημόσια υγεία και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε κάθε περιοχή”, μετά από την σύμφωνη γνώμη των μελών της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων, αποφάσισε:

  •  τη χορήγηση άδειας για εφαρμογή ακμαιοκτονιών ULV από εδάφους και αέρος, στις περιοχές που αναφέρονται
  •  τη χορήγηση άδειας για διενέργεια υπολειμματικών ψεκασμών εσωτερικών χώρων (IRS) σύμφωνα με τα αιτήματα των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.

Επισημαίνεται ότι για την εφαρμογή ακμαιοκτονιών ULV από εδάφους και αέρος πρέπει να υπάρχει αυστηρή τήρηση όλων των όρων, προϋποθέσεων, περιορισμών, αλλά και οι προβλεπόμενες προδιαγραφές και μέτρα ασφαλείας (για το περιβάλλον – χλωρίδα και πανίδα, τον τοπικό πληθυσμό/ κατοίκους και τους χειριστές των εφαρμογών), αλλά και να ισχύουν μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

  • Οι εφαρμογές αυτές θα πρέπει να υλοποιούνται ως συμπληρωματικό μέτρο και εφόσον εγκρίνεται από τις αρχές δημόσιας υγείας των Περιφερειών
  • Η διαχείριση εστιών και οι προνυμφοκτονίες πρέπει να παραμένουν ως το πρωταρχικό εργαλείο για τη διαχείριση των κουνουπιών
  • Οι ULV εφαρμογές θα γίνονται με την χρήση μόνο των εγκεκριμένων για το σκοπό αυτό βιοκτόνων σκευασμάτων υπό την ευθύνη, εποπτεία και καθοδήγηση των αρμοδίων Διευθύνσεων της Περιφέρειας.

ψεκασμοί

Ασυνήθιστα επίπεδα βροχής τον Απρίλιο

Σύμφωνα τον Σπύρο Μουρελάτο, επικεφαλής της εταιρείας «Οικοανάπτυξη», η οποία συμμετέχει στα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δεν είναι σύνηθες να καταγράφονται τόσο υψηλά επίπεδα βροχής τον μήνα Απρίλιο.

Ωστόσο, οι ψεκασμοί από εδάφους έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του προηγούμενου μήνα στα 160.000 στρέμματα που καλύπτουν τα 16 υγροτοπικά συστήματα της Κεντρικής Μακεδονίας (στα οποία συμπεριλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η Περαία, το Αγγελοχώρι, το Καλοχώρι, ο Άγιος Μάμας, οι λίμνες Βόλβη και Αγίου Βασιλείου, οι εκβολές του Αλιάκμονα, η λίμνη Κερκίνη κ.ά.).

Παράλληλα, γίνονται ψεκασμοί και με τη βοήθεια drones σε σημεία που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα επίγεια συνεργεία, όπως είπε ο ίδιος.

«Σε όλη την Περιφέρεια η κατάσταση ελέγχεται επαρκώς καθώς χάρη στην τριετή διάρκεια των προγραμμάτων καταπολέμησης, βρισκόμαστε διαρκώς σε εγρήγορση» σχολίασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφερόμενος μάλιστα στον ιό του Δυτικού Νείλου, είπε πως τις μέρες αυτές τοποθετούνται οι παγίδες σύλληψης των ακμαίων κουνουπιών, και από τους ελέγχους και τις ταυτοποιήσεις που θα γίνουν σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα υπάρξει μια αρχική πρόβλεψη από τον Ιούνιο.

Την 1η Μαΐου, ξεκίνησε η λειτουργία ενός μοντέλου πρόβλεψης και της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, του “Μosquito Vision”, μέσω της οποίας οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας μπορούν δωρεάν να ενημερώνονται για την πρόγνωση της όχλησης κουνουπιών τις βραδινές ώρες σε συγκεκριμένες περιοχές.

ΕΟΔΥ: Προστασία από τα έντομα

Ποια προβλήματα μπορούν να προκύψουν από τσίμπημα εντόμου;

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα τσιμπήματα από έντομα μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες στον άνθρωπο και να προκαλέσουν δυσάρεστες και ενίοτε επικίνδυνες τοπικές αντιδράσεις.

Οι αντιδράσεις αυτές (π.χ. αλλεργικό εξάνθημα) οφείλονται συνήθως στην υπερευαισθησία του ανθρώπινου δέρματος στο σάλιο των εντόμων.

Ποιες ασθένειες, όμως, μεταδίδονται συχνότερα από τα κουνούπια;

Ελονοσία, Κίτρινος πυρετός, Δάγκειος πυρετός, Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα

Ποια είναι τα ειδικά μέτρα προφύλαξης;

Για ορισμένα νοσήματα που μεταδίδονται από κουνούπια, όπως ο κίτρινος πυρετός, υπάρχουν ειδικά εμβόλια, ενώ για την προφύλαξη από την ελονοσία υπάρχουν ειδικά φάρμακα.

Στις Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιών διατίθενται εμβόλια (π.χ. για τον κίτρινο πυρετό) και χημειοπροφυλακτικά φάρμακα για την ελονοσία.

Προστασία από τα έντομα

Ποια είναι τα γενικά μέτρα προφύλαξης;

Κανένα από τα ειδικά μέτρα (εμβόλια, φάρμακα) δεν εξασφαλίζει πλήρη προφύλαξη, γι’ αυτό είναι εξίσου σημαντική η τήρηση των γενικών μέτρων προφύλαξης.

Δείτε περισσότερα μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια ΕΔΩ

Δείτε την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια: