Iatropedia

Υπουργείο Υγείας: Επιπλέον 300 εκατ. φέτος στα φάρμακα – Πώς θα κατανεμηθούν (ΚΥΑ)

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης με επιπλέον 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση την οποία υπογράφουν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς τα 300 εκατ. ευρώ τα οποία θα προστεθούν στη συνολική δαπάνη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναμένεται να κατανεμηθούν ως εξής:

Στην ΚΥΑ αναφέρεται χαρακτηριστικά, επίσης, πώς «μέχρι την οριστικοποίηση των απολογιστικών στοιχείων της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, της φαρμακευτικής δαπάνης των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου για το έτος 2024, τα σημειώματα επιβολής αυτόματης επιστροφής (clawback) για το εν λόγω έτος θα εκδοθούν επί τη βάσει των ετήσιων συνολικών ορίων των ανωτέρω κατηγοριών δαπανών για το 2024. Τυχόν διαφορές που θα προκύψουν μετά την έκδοση των ανωτέρω απολογιστικών στοιχείων για το έτος 2024, θα βεβαιωθούν με την έκδοση νέων σημειωμάτων επιβολής αυτόματης επιστροφής (clawback) εντός του ιδίου έτους».

Δείτε επίσης: Νέες επενδύσεις άνω του 1 δισ. από τη Sanofi στη Γαλλία

Δέσμευση στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης

Να σημειωθεί, ότι το ποσό αυτό αφορά σε δεσμεύσεις του Δημοσίου στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και ειδικότερα στους στόχους που τίθενται για την απομείωση του clawback (υποχρεωτικές επιστροφές του ποσού της υπέρβασης της προϋπολογισθείσας φαρμακευτικής δαπάνης από τη φαρμακοβιομηχανία στο κράτος).

Ο εξορθολογισμός του clawback έχει ενταχθεί ως δέσμευση στο RRF, στο οποίο εμπίπτει και η θεσμοθέτηση των ποσών απομείωσής του από το 2022 και μετέπειτα. Στο πλαίσιο αυτό, και με έτος αναφοράς το 2020, έχουν τεθεί όρια στην υπέρβαση της δαπάνης, πέραν των οποίων -εκτός των φαρμακευτικών εταιρειών- καθίσταται υπεύθυνο και το Κράτος.

Το νομοθετημένο ποσό για το 2024 είναι 300 εκατ. ευρώ, τα οποία μπαίνουν νωρίτερα στον προϋπολογισμό, παρότι με βάση τη σχετική δέσμευση θα μπορούσαν να εκταμιευτούν μέσα στο 2025, με τη μορφή συμψηφισμού.