Υπουργείο Υγείας: «Μουδιασμένοι» οι εκπρόσωποι των Φαρμακευτικών για το «πλαφόν» στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης
Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η διαμόρφωση του προϋπολογισμού για τα νοσοκομειακά φάρμακα το 2023. Για τον λόγο αυτό, σε αυτή συμμετείχαν τόσο οι διοικήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), του PhARMA Innovation Forum Greece (PIF) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), όσο και κυβερνητικά στελέχη και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του τομέα Υγείας, όπως ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, και ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων ο υπουργός Υγείας, η συνολική υπέρβαση της δαπάνης για το 2023 μειώθηκε στο δεύτερο εξάμηνο, φτάνοντας το 76%, από το 83% που είχε καταγραφεί στο πρώτο εξάμηνο. Παρ’ όλα αυτά, οι εκπρόσωποι του κλάδου εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις επιβαρύνσεις του clawback, που συνεχίζουν να πλήττουν την αγορά.
Για το 2024, ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι οι επιβαρύνσεις στις φαρμακευτικές εταιρείες θα μειωθούν κάτω από το 70%, ενώ τόνισε πως οποιαδήποτε επιπλέον αύξηση χρηματοδότησης πέρα από τα 400 εκατομμύρια ευρώ που έχουν προβλεφθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δεν είναι δυνατή. Οι φαρμακευτικές εταιρείες, με τη σειρά τους, προανήγγειλαν συσκέψεις για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.
Πόσο αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη εντός του 2024
Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η φαρμακευτική δαπάνη για το 2024 στα ιδιωτικά φαρμακεία αυξήθηκε κατά 4%, ενώ στα φάρμακα υψηλού κόστους που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ καταγράφηκε αύξηση 15%. Παρά τη σημαντική αυτή άνοδο, φαίνεται πως υπάρχει τάση υποχώρησης σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024, όταν η αύξηση άγγιζε το 25%.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που συζητήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών είναι το τριετές Σύμφωνο Συνεργασίας (2025-2027) μεταξύ του κράτους και των φαρμακευτικών εταιρειών.
Οι εταιρείες επεσήμαναν ότι χρειάζονται σαφείς δεσμεύσεις για τη δημόσια χρηματοδότηση, προκειμένου να συμφωνήσουν σε κοινές προτάσεις για το σύμφωνο.
Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας για βελτιώσεις στη φαρμακευτική δαπάνη, οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών παραμένουν επιφυλακτικοί. Η έλλειψη σημαντικής αύξησης του προϋπολογισμού και οι επιπτώσεις του clawback συνεχίζουν να προβληματίζουν την αγορά, με τις τελικές αποφάσεις για τις μελλοντικές συνεργασίες να αναμένονται εντός του πρώτου τριμήνου του 2025.