Iatropedia

Υπουργείο Υγείας: Ο σχεδιασμός για τη μείωση του clawback στα Διαγνωστικά Κέντρα

Με εξαγγελίες του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης υποσχέθηκε “ανακούφιση” από το δυσβάσταχτο clawback στα Διαγνωστικά Κέντρα, ενώ σε συνάντηση με τον κλάδο έγινε πιο συγκεκριμένος.

Από τις πρώτες του άμεσες προτεραιότητες είναι η ανακούφιση του ύψους του clawback, το οποίο είναι δυσανάλογο και “δεν δουλεύει”, παραδέχθηκε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ σε συνάντηση την Πέμπτη (18/11) με τους εκπροσώπους των Διαγνωστικών Κέντρων δεσμεύτηκε για ενίσχυση του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους κατά 30 εκατ. ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι clawback είναι το ποσό των υποχρεωτικών επιστροφών που καταβάλλουν στο κράτος τα Διαγνωστικά Κέντρα, Πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, το οποίο αγγίζει σήμερα το 47% των εσόδων τους, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο Action 24 και για τον λόγο αυτό, δεσμεύτηκε ότι θα αναδιαμορφωθεί ο μηχανισμός σε μια πολύ πιο δίκαιη κατεύθυνση,

Για το έτος 2023 οι εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι το clawback θα διαμορφωθεί σε περίπου 180 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πως τα 30 εκατ. ισοδυναμούν με μείωση της επιβάρυνσή τους κατά 4 έως 5%.

Ένταξη των διαγνωστικών πρωτοκόλλων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Η συνάντηση, σύμφωνα με το Συντονιστικό Φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) έγινε σε καλό κλίμα και οι εκπρόσωποι δήλωσαν ικανοποίηση από την πρώτη επαφή τους με τον υπουργό.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών ζήτησαν από τον Άδωνι Γεωργιάδη, διαγραφή του χρέους του clawback των παλαιότερων χρόνων. Σύμφωνα με τον κλάδο, το τρέχον clawback και τα προηγούμενα χρέη από το rebate, ανέρχονται στο 60 -70%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός φάνηκε θετικός, όμως, πρόσθεσε πως είναι θέμα αρμοδιότητας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ταυτόχρονα οι γιατροί ζήτησαν και ο υπουργός δεν απέκλεισε, τη μη παρακράτηση της προκαταβολής του clawback (70%) τους πρώτους μήνες του 2024, έτσι ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα των Διαγνωστικών και Πολυϊατρείων.

Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως η πρόθεση του υπουργείου είναι η ψηφιοποίηση των διαγνωστικών πρωτοκόλλων. Είναι πρωτόκολλα που έχουν καθοριστεί από επιστημονική επιτροπή, βάσει των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών και μένει να ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Κάποια από αυτά δεν εντάχθηκαν ποτέ στην ΗΔΙΚΑ, ενώ άλλα έχουν ενταχθεί μερικώς.

Μέσω της εφαρμογής των πρωτοκόλλων αναμένεται να περιοριστούν οι άσκοπες εξετάσεις και κατ’ επέκταση η δαπάνη και το συνακόλουθο clawback.

Γεωργιάδης: “Το clawback δεν είναι μνημονιακός νόμος”

Στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στο clawback, παραδεχόμενος ότι “έχει γίνει κάποια μεγάλη ζημιά”, όμως, διευκρίνισε πως δεν είναι μνημονιακός νόμος -όπως λέγεται συνήθως- αλλά νόμος του κράτους:

«Το clawback δεν είναι μνημονιακός νόμος, είναι νόμος της Ελληνικής Δημοκρατίας που ισχύει και σήμερα και θα ισχύει και αύριο. Το έχουν ψηφίσει πια πάρα πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλές μας αντέγραψαν δηλαδή ως προς το clawback. Όταν έφυγα εγώ από το Υπουργείο Υγείας, στα μέσα του 2014, το clawback στα διαγνωστικά, στα μικροβιολογικά ήταν 7%. Το clawback σήμερα είναι 47%. Είναι προφανές ότι εκεί έχει γίνει κάποια μεγάλη ζημιά», σημείωσε.

Συναντήσεις Άδωνι Γεωργιάδη και για clawback φαρμακευτικού κλάδου

Δύο συναντήσεις έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης και με τους θεσμικούς φορείς της φαρμακοβιομηχνίας, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκε -μεταξύ άλλων- και το θέμα του clawback που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων και στον τομέα του φαρμάκου.

Το έτος 2022 μάλιστα, για πρώτη φορά clawback και rebate ξεπέρασαν τη συμμετοχή του κράτους στη φαρμακευτική δαπάνη.

Και στην περίπτωση αυτή ο υπουργός Υγείας δήλωσε την θετική πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας να υπάρξουν άμεσα μέτρα ανακούφισης και στον κλάδο αυτό και πρότεινε σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Μιλώντας πρόσφατα μάλιστα σε συνέντευξή του για το θέμα αυτό, ο Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε πως η φαρμακοβιομηχανία έχει ωφεληθεί από το επενδυτικό clawback, δηλαδή την επιστροφή χρημάτων στη βιομηχανία που κάνει επενδύσεις.

«Ήταν ένας από τους πρώτους νόμους που ψήφισα ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον Σεπτέμβριο του 2019. Είναι ο νόμος μέσω του οποίου έγινε και η επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, λέω ένα παράδειγμα», ανέφερε και κατέληξε πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, δίνει μεγάλη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία.

“Το 1 ευρώ που δαπανάται εκεί επιστρέφει 3 ευρώ στην ελληνική οικονομία, έχει μεγάλο πολλαπλασιαστή. Έχουν πολύ μεγάλες εξαγωγές, οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις”, κατέληξε ο υπουργός Υγείας.