Η δημοσίευση του θέματος ευαισθητοποίησε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον γενικό γραμματέα κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλο, ο οποίος δέχθηκε τους ασθενείς στο γραφείο του στην οδό Αριστοτέλους το πρωί της Δευτέρας και τους διαβεβαίωσε ότι θα βρεθεί σύντομα λύση στο πρόβλημά τους.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κωτσιόπουλος δήλωσε στο iatropedia.gr:
“Η πολιτική του Υπουργείου Υγείας είναι αυτή: Πρώτα ο άνθρωπος! Δεν το γνωρίζαμε το πρόβλημα, με ενημέρωσε ο υπουργός, από τη δημοσίευση που κάνατε στο site σας. Συνάντησα τους ασθενείς, μου είπαν το πρόβλημά τους και είμαστε σε συζητήσεις και με τη Διοίκηση του νοσοκομείου. Είμαστε σε καλό δρόμο και είμαστε κοντά στο να βρούμε λύση. ‘Οταν οι συζητήσεις μας καταλήξουν κάπου θα ενημερωθείτε. Θα κοιτάξουμε να βρούμε μια λύση το συντομότερο που θα τους ικανοποιεί όλους”, τονίζει ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας.
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του iatropedia.gr – Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» – 15 θαλασσαιμικοί μεταγγίζονται χωρίς γιατρό εδώ και 8 χρόνια
Ασθενείς: “Πρώτη φορά ενδιαφέρθηκαν στα 8 χρόνια για το πρόβλημά μας”
“Είναι η πρώτη φορά που μας καλούν στο Υπουργείο Υγείας. Τόσα χρόνια φωνάζαμε κανείς δεν μας άκουγε”, λέει η ψυχολόγος κα. Ευρυδίκη Ζάχου, μία από τους 15 εγκαταλελειμμένους ασθενείς του Παίδων “Αγλαϊα Κυριακού” και συνεχίζει “Πήγαμε στο γραφείο του κ. Κωτσιόπουλου και στο ίδιο ραντεβού ήρθε και ο Διοικητής του Νοσοκομείου ο κ. Παπασάββας. Ζητήσαμε να μην κλείσει η μονάδα μας, τώρα που φεύγει με συνταξιοδότηση η μοναδική νοσηλεύτρια που μας βοηθούσε στις μεταγγίσεις μας. Ο γενικός γραμματέας μας άκουσε με πολλή προσοχή και μας υποσχέθηκε ότι θα δώσει λύση. Τον ευχαριστούμε πολύ που μας δέχθηκε και ενδιαφέρθηκε για μας”
Ποια ήταν η καταγγελία των ασθενών για τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Παίδων “Αγλαϊα Κυριακού”
Οι 15 πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία του Παίδων “Αγλαϊα Κυριακού” κατήγγειλαν ότι από το 2011 που συνταξιοδοτήθηκε η μοναδική γιατρός της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας (ΜΟΜΑ) του νοσοκομείου και μέχρι σήμερα, λαμβάνουν το πολύτιμο αίμα που χρειάζονται για να κρατηθούν στη ζωή, παρουσία μόνο μας νοσηλεύτριας και χωρίς καμία ιατρική παρακολούθηση. Ομως, κι αυτή αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί στο τέλος του χρόνου, γεγονός, το οποίο – όπως τους είχαν δηλώσει οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου – θα σήμαινε αυτόματα και το κλείσιμο της Μονάδας.
Η κα. Ζάχου, σχολιάζει:
“Εμείς αυτό που ζητήσαμε από το Υπουργείο Υγείας είναι να μην κλείσει η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του «Αγλ.Κυριακού». Ο Διοικητής του νοσοκομείου πρότεινε να μεταφερθούμε στη μονάδα του διπλανού νοσοκομείου, του Παίδων “Αγία Σοφία”. Ομως, εμείς αυτό δεν το θέλουμε, γιατί υπάρχουν πολλά προβλήματα στην αιμοδοσία και δεν θέλουμε ούτε να τους επιβαρύνουμε, αλλά ούτε και να αποκτήσουμε πρόβλημα κι εμείς, πουδεν είχαμε ποτέ θέμα επάρκειας αίματος στο “Αγλαϊα Κυριακού”. Αυτό που προτείναμε στον γενικό γραμματέα, είναι αν δεν μπορούν να φέρουν γιατρό για να μείνουμε εκεί που είμαστε, τουλάχιστον να μεταφερθούμε σε νοσοκομεία ενηλίκων για τις μεταγγίσεις μας (Ιπποκράτειο, Γεννηματάς, Ευαγγελισμός κ.α.), αλλά με την υποστήριξη της αιμοδοσίας του δικού μας νοσοκομείου, που είναι άριστη”, τονίζει η κα. Ζάχου.