Iatropedia

Υπουργείο Υγείας: Ποιο είναι το σχέδιο διαχείρισης κρουσμάτων κορωνοϊού σε πτήσεις και νησιά

Έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης πιθανών κρουσμάτων σε πτήσεις και κυρίως στα νησιά με το άνοιγμα του τουρισμού, θα ανακοινώσει την Πέμπτη το Υπουργείο Υγείας.

Το νέο υγειονομικό σχέδιο για τα νησιά και τον τουρισμό αποφασίστηκε ενόψει του ανοίγματος των συνόρων σε τουρίστες με πρώτο ορόσημο την 15 Ιουνίου, αλλά και εξαιτίας της αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε τουρίστες τις τελευταίες ημέρες.

Απασχόλησε, μάλιστα και ευρεία σύσκεψη το πρωί της Τρίτης 09-06-20 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο αφορά στις αεροδιακομιδές, τους ελέγχους για τη νόσο COVID-19 και το υγειονομικό σύστημα στα νησιά. Επίσης, αφορά όλο σε όλο τον τρόπο οργάνωσης του συστήματος Υγείας ενόψει του καλοκαιριού.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε σχετικά: “Πρόκειται για στατηγική η οποία αφορά στην ενίσχυση των δομών υγείας με επιπλέον προσωπικό, με μέσα ατομικής προστασίας, με testing, με δυνατότητα αεροδιακομιδών ή πλωτών διακομιδών”.

Δείτε επίσης – Κικίλιας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: «Ετοιμάζουμε σχέδιο για τα νησιά»

Τουρισμός: Μέτρα ασφαλείας και έλεγχοι στις πτήσεις

Εξέχουσα βαρύτητα δίνουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας στον έλεγχο των τουριστών που θα αρχίσουν να εισέρχονται στην Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου και μετά, από τις 26 χώρες για τις οποίες έχει αποφασιστεί το άνοιγμα των συνόρων μας. Ο κατάλογος των χωρών μάλιστα αναμένεται να επεκταθεί όσο προχωρά το καλοκαίρι και το σταδιακό “άνοιγμα” αλλά και όσο αυξάνεται ο αριθμός των αεροδρομίων, στα οποία θα φτάνουν οι επισκέπτες από το εξωτερικό.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους τουρίστες, σύμφωνα με σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, θα γίνονται ανάλογα με το “χρώμα” με το οποίο θα έχουν σημανθεί οι χώρες αφίξεων, δηλαδή ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα που θα έχει η κάθε χώρα προέλευσης των τουριστών. Οι “κόκκινες χώρες” είναι αυτές οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού και οι “πράσινες” τη μικρότερη.

Δείτε πόσα δειγματοληπτικά τεστ θα γίνονται ανά “χρώμα χώρας”:

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Πώς θα γίνουν δειγματοληπτικά τεστ στις πτήσεις για να μην “ξεφύγουν” κρούσματα

Για τη διενέργεια αυτών των τεστ θα επιστρατευθούν περίπου 500 υγειονομικοί (γιατροί και νοσηλευτές του ΕΟΔΥ), αλλά και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, ενώ θα δημιουργηθούν “σταθμοί ελέγχων” σε τουλάχιστον 15 αεροδρόμια της χώρας. Σε περίπτωση θετικού κρούσματος θα τίθενται σε περιορισμό τόσο οι ίδιοι οι επιβάτες, όσο και οι επαφές υψηλού ρίσκου (άμεσες επαφές).

“Προφανώς, από τη στιγμή που επιτρέπουμε τον τουρισμό, λελογισμένα, με testing και με αξιολόγηση των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι τουρίστες, θα πρέπει να περιμένουμε και την πιθανότητα να υπάρχουν κάποια κρούσματα”, τόνισε από τους Δελφούς, ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας.

Παρά τους ελέγχους κάποιοι τουρίστες με κορωνοϊό θα καταλήξουν σε νησιά

Οι έλεγχοι στις πτήσεις είναι το πρώτο “φίλτρο” προστασίας για τα πιθανά κρούσματα του κορωνοϊού. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι κάποιοι τουρίστες – θετικοί στον ιό, δεν θα “ξεφύγουν” από τους ελέγχους, ενώ κάποιοι άλλοι που θα ελεγχθούν και θα βρεθούν αρνητικοί, μπορεί να βρίσκονται σε στάδιο επώασης και ο ιός να μην είναι ανιχνεύσιμος. Έτσι μοιραία κάποιοι τουρίστες θετικοί στον ιό, θα καταλήξουν στα νησιά.

Το σχέδιο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι να «συναφθούν» συνεργασίες ανάμεσα σε νησιά και μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς της ηπειρωτικής χώρας, ώστε να υποδέχονται τυχόν κρούσματα του κορωνοϊού.

Αναφερόμενος στο σχέδιο αυτό ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε: “Το ενιαίο υγειονομικό σχέδιο για τα νησιά μας, προβλέπει έναν ακτινωτό σχεδιασμό συνεργασίας, στήριξης και διασύνδεσης των μεγάλων Νοσοκομείων αναφοράς της ενδοχώρας με τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών μας. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, την Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό την εποπτεία της Προεδρίας της Κυβέρνησης”.

Τουρισμός: Απομόνωση κρουσμάτων

Η απομόνωση των θετικών κρουσμάτων θα γίνεται σε τρία στάδια:

Μιλώντας για τα πιθανά lockdown αλλά και την καραντίνα σε ξενοδοχεία, τα οποία βρίσκονται κάτω από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο αρμόδιος υφυπουργός, Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι θα είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα:

“Εμείς τρέχουμε αλγόριθμους σχεδόν κάθε μέρα. Υπάρχουν τα χειρότερα σενάρια που προβλέπουν και lockdown και τα πάντα. Από την πρώτη στιγμή έχω πει ότι στην διαχείριση μιας πανδημίας με τα χαρακτηριστικά αυτά υπάρχουν σενάρια τα οποία είτε είναι υπερτοπικού χαρακτήρα είτε εθνικού χαρακτήρα. Αυτή την στιγμή έχουμε περάσει σε μια φάση που δεν συζητάμε ποτέ για οριζόντια σενάρια και πάντα μιλάμε για υπερτοπικού χαρακτήρα σενάρια”.

Τέστ και αεροδιακομιδές

Για τη διεξαγωγή των τεστ στα νησιά σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι Πλωτές Ομάδες του ΕΟΔΥ, ενώ για τον μοριακό έλεγχο των δειγμάτων (PCR) θα τοποθετηθούν και διαγνωστικά μηχανήματα που θα πραγματοποιούν ταχεία έκδοση αποτελεσμάτων, σε δύο μεγάλα νοσοκομεία. Ένα στις Κυκλάδες και ένα στα Δωδεκάνησα. Επίσης, σε περίπτωση ανάγκης αυξημένου αριθμού ελέγχων θα επιστρατευθούν και τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια.

Για την πιθανή μεταφορά κρουσμάτων από τα νησιά στα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων (Θεσσαλονίκη, Πάτρα κλπ) απαιτείται η αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ, για τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου αεροδιακομιδών. Οι διακομιδές θα πραγματοποιούνται είτε με πλωτό μέσο, είτε με πτητικό ή ακόμα και με συνδυασμό των δύο, εάν οι καιρικές συνθήκες το απαιτήσουν.

“Προφανώς είναι μία πρόκληση ο τουρισμός. Νομίζω, όμως, ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτό, όπως κάνει το μεγαλύτερο ποσοστό των συμπολιτών μας και των επαγγελματιών που πειθαρχούν και που θέλουν να δουν να υπάρχει δουλειά και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. Ας προσέξουμε τώρα στην αρχή, για να μπορέσουμε να χαρούμε αυτό το καλοκαίρι όπως όλοι θέλουμε”, ανέφερε σχετικά ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.