Στις 17:00, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία σε όλους τους τομείς, καθώς και τους στόχους που επιθυμεί να επιτύχει η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας.
Με δεδομένο ότι η Υγεία αποτελεί προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και ένα στοίχημα που θα πρέπει “να το κερδίσουμε όλοι μαζί” όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του το πρωί της Τρίτης (4/7) στο Υπουργείο Υγείας, ο “πήχης” έχει ανέβει ψηλά.
Δείτε επίσης: Μητσοτάκης στο Υπουργείο Υγείας: Με ΠΝΠ θα νομοθετηθούν τα μεικτά πληρώματα του ΕΚΑΒ
Και η αλήθεια είναι πως αυτά που πρέπει να γίνουν είναι δύσκολα και πολλά.
Υγεία: Τι περιλαμβάνουν οι προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης
Οι στόχοι της κυβέρνησης για την υλοποίηση της μεγάλης μεταρρύθμισης στη δημόσια Υγεία, είναι λίγο πολύ γνωστοί.
Έχουν αναφερθεί σ’ αυτούς διεξοδικά πολλά μέλη της σημερινής κυβέρνησης κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά κυρίως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος παραδέχθηκε ευθαρσώς ότι ο τομέας της Υγείας υπολείπεται σημαντικά από το ιδανικό.
Δείτε επίσης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Live News: «Προσωπικό στοίχημα για μένα το νέο ΕΣΥ»
Δήλωσε, ωστόσο, αποφασισμένος να προτεραιοποιήσει την επίλυση των προβλημάτων στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα Υγείας, ώστε οι πολίτες να λάβουν την Υγεία και περίθαλψη που τους αξίζει.
Μια περίθαλψη χωρίς ράντζα, χωρίς καθυστερήσεις σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και χειρουργεία, με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, δηλαδή τον προσωπικό γιατρό και τις εξετάσεις του προσυμπτωματικού ελέγχου.
Αναλυτικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το κυβερνητικό έργο που θα γίνει στην Υγεία μέσα στην επόμενη τετραετία και αυτό περιλαμβάνει τα εξής….
Οι προγραμματικές δεσμεύσεις
Αύξηση προσωπικού, εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ και νέα νοσοκομεία
Ως πρώτο στόχο η κυβέρνηση έχει θέσει, την αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους -κυρίως νοσηλευτές- ώστε να φτάσουμε τον μέσο όρο 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη.
Στη συνέχεια με κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης αναμένεται να εκσυχρονιστούν τα κτίρια και ο εξοπλισμός 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας.
Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής και 25 Κέντρων Αποκατάστασης.
Επίσης, αναμένεται να δημιουργηθούν νέα νοσοκομεία, όπως είναι το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης και το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Εκσυχρονισμός του ΕΚΑΒ
Το ΕΚΑΒ παραμένει ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων στην Υγεία. Καθώς η πρόσφατη ΠΝΠ, που προβλέπει την ενίσχυση των ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία με οδηγούς από τον στρατό, την πυροσβεστική και κατ’ εξαίρεση και με προσωπικό των ΟΤΑ, είναι λύση ανάγκης.
Οι μόνιμες παρεμβάσεις στο ΕΚΑΒ έπονται από το φθινόπωρο και μετά και φιλοδοξούν να παρέχουν στους πολίτες πρώτες βοήθειες σε 7 έως 10 λεπτά από την κλήση σε αστικές και ημιαστικές περιοχές.
Επίσης, αναμένεται να δημιουργηθούν έξι νέες βάσεις για πρωτογενή διάσωση και αεροδιακομιδές για την αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Μείωση των χρόνων αναμονής για ΤΕΠ και χειρουργεία
Σε επίπεδο εξυπηρέτησης των ασθενών στα νοσοκομεία, ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί πως θα μειωθούν οι χρόνοι αναμονής για τα χειρουργεία κατά 50%, θα υπάρξει μείωση του χρόνου αναμονής στα Επείγοντα των Νοσοκομείων (ΤΕΠ) κατά 70% και μείωση του χρόνου αναμονής σε εξωτερικά ιατρεία κατά 80%, έως το 2027.
Τα παραπάνω θα υλοποιηθούν από νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία, οι οποίες αναμένεται να αξιολογούνται τακτικά με τη χρήση αντικειμενικών δεικτών, και κυρίως με βάση την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.
Θα υπάρξει, επίσης, ηλεκτρονική διασύνδεση των νοσοκομείων μέσω αναβάθμισης των ψηφιακών τους υποδομών, ενώ ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Υγείας θα φέρει στους πολίτες τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ).
Επίσης, την ανάπτυξη νέων μητρώων ασθενών και την επέκταση όσων έχουν αρχίσει ήδη να υλοποιούνται.
Οι νέες ψηφιακές εφαρμογές στα νοσοκομεία θα βοηθήσουν σημαντικά στην καλύτερη οργάνωση και την επιτάχυνση των ραντεβού για γιατρούς, εξετάσεις και χειρουργεία.
Πρωτοβάθμια, προσωπικός γιατρός, πρόγραμμα «Σπ. Δοξιάδης»
Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για την κυβέρνηση, αποτελεί η οργάνωση στη χώρα μας για πρώτη φορά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Ένα στοίχημα που δεν κατάφερε να κερδίσει μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.
Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει τη σωστή λειτουργία του θεσμού του προσωπικού γιατρού, ώστε να καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού της χώρας. Παράλληλα θα εισαχθεί και ο θεσμός του συμβούλου υγείας.
Ταυτόχρονα η ΠΦΥ απαιτεί και την υλοποίηση των ήδη οργανωμένων προγραμμάτων μαζικών προληπτικών ελέγχων του Προγράμματος “Σπύρος Δοξιάδης”, για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, του καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς και προληπτικές εξετάσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.
Επίσης, τα προγράμματα στοχεύουν στη μείωση των ποσοστών της παιδικής παχυσαρκίας έως το 2030, με δωρεάν υπηρεσίες από διατροφολόγους, αλλά και τη μείωση των καπνιστών στον ενήλικο πληθυσμό, με την ενίσχυση των ιατρείων διακοπής καπνίσματος.
Στοχεύουν, επίσης, στη μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από χρόνια νοσήματα, αλλά του αριθμού θανάτων από καρκίνο του μαστού έως το 2030.
Τέλος, προσβλέπουν στην αύξηση των εμβολιασμών στο 90% των κοριτσιών ηλικίας έως 15 ετών με το εμβόλιο HPV, για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, έως το 2030.
Σε επίπεδο φαρμακευτικής πολιτικής, η κυβέρνηση υπόσχεται εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, έλεγχο στη συνταγογράφηση, αύξηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, αλλά και μείωση του clawback κατά 150 εκατ. ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2023.