Η υστερεκτομή, δηλαδή η αφαίρεση της μήτρας, είναι μία από τις συχνότερες χειρουργικές γυναικολογικές επεμβάσεις. Ειδικά στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας αποτελεί την δεύτερη πιο συχνή επέμβαση.
Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος-χειρουργός ογκολόγος Δρ. Γεώργιος Γήτας, διευθυντής της Γυναικολογικής-Ρομποτικής Κλινικής στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, μιλά για τις σύγχρονες, καινοτόμες τεχνικές με τις οποίες εκτελείται η υστερεκτομή για τις κακοήθεις και καλοήθεις γυναικολογικές παθήσεις. Και εξηγεί σε ποιες περιπτώσεις η μήτρα μπορεί να διασωθεί.
Πότε κρίνεται απαραίτητη η αφαίρεση της μήτρας στις γυναίκες;
Η μήτρα είναι για τις γυναίκες κάτι πολύ περισσότερο από ένα γεννητικό όργανο, επομένως πρέπει να το προσεγγίσουμε με ευαισθησία και ταυτοχρόνως με ιατρική ακεραιότητα και ευθύνη. Προχωρούμε στην υστερεκτομή μόνο όταν υπάρχει η απόλυτη ιατρική ένδειξη, όπως:
- Σε περίπτωση κακοηθειών, όπως καρκίνος του ενδομητρίου και του τραχήλου της μήτρας ή σαρκώματα της μήτρας
- Σε καλοήθεις παθήσεις, όπως υπερπλασία του ενδομητρίου με ατυπίες, εμμένουσες κολπικές αιμορραγίες, αύξηση μεγέθους των ινομυωμάτων στην εμμηνόπαυση, ενδομητρίωση της μήτρας (δηλαδή αδενομύωση)
- Σε διάγνωση παθολογικών ογκογονιδίων στο αίμα που μας φανερώνουν γεννητική προδιάθεση για καρκίνο του ενδομητρίου
Οι γυναίκες αυτές πάσχουν συνήθως από αναιμία, αδυναμία και κόπωση, χρόνιο κοιλιακό πόνο, έντονο πόνο στην περίοδο και την σεξουαλική επαφή. Έχουν δηλαδή συμπτώματα που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του και πρέπει να τα θεραπεύσουν, καθώς ο χρόνος αποθεραπείας μετά από μια τέτοια επέμβαση είναι ελάχιστος.
Τι πρέπει να περιμένουν οι ασθενείς με καλοήθεις γυναικολογικές παθήσεις από μια υστερεκτομή;
Οι ασθενείς μας χειρουργούνται σήμερα και την επόμενη μέρα είναι σε θέση να φύγουν από την κλινική χωρίς χρήση παυσίπονων και να επανέλθουν στην καθημερινότητα τους άμεσα.
Στις καλοήθεις παθήσεις πραγματοποιούμε ολική υστερεκτομή (αφαιρείται ολόκληρη η μήτρα) ή υφολική (αφαίρεση μόνο του σώματος της μήτρας, διατηρώντας τον τράχηλο).
Οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται για τα υπέρ και τα κατά κάθε μεθόδου και να επιλέγουμε μαζί την τεχνική που τις εξυπηρετεί, αναλόγως με τις ιδιαιτερότητες της πάθησης και τις επιθυμίες τους.
Ποια μέθοδος είναι η καλύτερη για την πραγματοποίηση υστερεκτομής;
Η λαπαροσκοπική χειρουργική δεν θεωρείται πλέον υποεξειδίκευση, καθώς είναι η μέθοδος εκλογής για κάθε γυναικολογική πάθηση. Η ρομποτική χειρουργική είναι η εξέλιξη της λαπαροσκόπησης και υπολογίζεται ότι σύντομα θα την υποκαταστήσει ολοκληρωτικά.
Με την χρήση της ρομποτικής χειρουργικής ενισχύονται τα γνωστά πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, όπως συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο, μικρότερη απώλεια αίματος, λιγότερες συμφύσεις και χαμηλότερη νοσηρότητα των ασθενών σε σύγκριση με τις ανοικτές επεμβάσεις.
Τρισδιάστατη τεχνολογία, βελτιωμένη επιδεξιότητα έως και 7 βαθμούς ελευθερίας, με σταθερό χειρισμό επιτρέπει την καλύτερη έκθεση του χειρουργικού πεδίου σε πολύπλοκες επεμβάσεις. Ο συνδυασμός, ενός καλά καταρτισμένου χειρουργού με τις δυνατότητες του συστήματος Da-Vinci, προσφέρει τη δυνατότητα για λεπτομερή παρασκευή των ιστών, νεύρων, αγγείων κ.λπ.
Έτσι πραγματοποιούνται με απόλυτη ακρίβεια οι πιο δύσκολες επεμβάσεις, όπως υστερεκτομή σε μήτρες μεγάλου μεγέθους. Στην Γυναικολογική-Ρομποτική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης χρησιμοποιούμε πρωτοποριακές χειρουργικές τεχνικές με την χρήση της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής, της Ρομποτικής Χειρουργικής, της Ανοιχτής Χειρουργικής και της Κολπικής Χειρουργικής.
Η σύγχρονη Ιατρική απαιτεί να χρησιμοποιούμε όλες τις τεχνικές που αναφέραμε και να διαλέγουμε την κατάλληλη τεχνική αναλόγως με τις ανάγκες κάθε περιστατικού. Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται από εξειδικευμένους ιατρούς που εφαρμόζουν όλες τις θεραπευτικές επιλογές, ώστε να τις πληροφορήσουν αξιόπιστα και να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή για την διασφάλιση της υγείας τους.
Πότε μπορεί να αποφευχθεί η αφαίρεση της μήτρας;
Άξιο αναφοράς είναι ότι στην πρόπτωση της μήτρας ή της ουροδόχου κύστης, η μήτρα δεν πρέπει να αφαιρείται. Την πληροφορία αυτή πολλοί δεν γνωρίζουν! Το βάρος της μήτρας είναι μικρό και δεν φταίει για την πρόπτωση. Ευθύνονται οι σύνδεσμοι που τη στηρίζουν και έχουν χαλαρώσει λόγω ηλικίας ή τα ρήγματα που υπάρχουν στο πυελικό έδαφος από προηγούμενο τοκετό.
Σε τέτοια περίπτωση η υστερεκτομή μπορεί μόνο να επιδεινώσει την πρόπτωση και δεν πρέπει να πραγματοποιείται. Αντιθέτως, η μήτρα πρέπει να παραμείνει και να χρησιμοποιηθεί, ώστε η διόρθωση της πρόπτωσης με χρήση εξειδικευμένων τεχνικών να γίνει πιο στέρεα και ασφαλής.
Πείτε μας λίγα λόγια για τη Γυναικολογική-Ρομποτική Κλινική
Ο σκοπός ίδρυσης της Γυναικολογικής-Ρομποτικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης είναι να παρέχουμε στους ασθενείς μας κορυφαία ιατρική παγκοσμίου επιπέδου. Η κλινικής μας αναλαμβάνει τα πιο δύσκολα γυναικολογικά περιστατικά, είτε πρόκειται για καρκίνους, είτε για καλοήθεις παθήσεις. Στην κλινική μας πραγματοποιούνται καθημερινά επεμβάσεις, πολλές από τις οποίες είναι πραγματικά πρωτοποριακές, όπως και η τεχνικής μας για ενδοσκοπική αφαίρεση μήτρας τεραστίων διαστάσεων, δηλαδή μέσα από τρυπούλες του εκατοστού που τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία της κοιλιάς.
Ο Γεώργιος Γήτας είναι επίσημα πιστοποιημένος για τη χρήση του συστήματος DaVinci. Διετέλεσε επί σειρά ετών διευθύνων του Κέντρου Ενδοσκόπησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου UKSH Lübeck της Γερμανίας, πραγματοποιώντας πολύπλοκες επεμβάσεις με τη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής. Στη συνέχεια διετέλεσε διευθύνων του Γυναικολογικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité Campus Mitte του Βερολίνου, όπου καθιέρωσε τη ρομποτική χειρουργική. Ο κ. Γήτας παραδίδει μαθήματα ενδοσκόπησης και ρομποτικής χειρουργικής στο School of Gynaecological Endoscopy του Πανεπιστήμιο του Kiel Γερμανίας, ένα ξακουστό κέντρο που «γέννησε» τη ενδοσκοπική χειρουργική. Επί του παρόντος είναι Διευθυντής της Γυναικολογικής-Ρομποτικής Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης
Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας εδώ.