Iatropedia

Ζευγάρι έχασε τον γιο του από λέμφωμα, αλλά θα χρησιμοποιήσει το σπέρμα του για να αποκτήσει εγγόνι

Newborn baby feet closeup on soft cream wrap in a selective focus - Image

Το ζευγάρι διεκδίκησε το σπέρμα που είχε καταψύξει ο γιος του πριν ξεκινήσει χημειοθεραπείες

Αναλυτικότερα, ένα ζευγάρι στην Ινδία δήλωσε «ενθουσιασμένο» μετά την απόφαση δικαστηρίου να διατάξει νοσοκομείο να τους παραδώσει το σπέρμα που είχε καταψύξει ο γιος τους πριν πεθάνει, ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν εγγόνι μέσω παρένθετης μητέρας.

Η απόφαση-ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου του Δελχί ήρθε μετά από τετραετή νομική μάχη.

Η Harbir Kaur και ο σύζυγός της, Gurvinder Singh, προσέφυγαν στο δικαστήριο όταν το νοσοκομείο Ganga Ram του Δελχί, τον Δεκέμβριο του 2020, αρνήθηκε να τους παραδώσει το σπέρμα του γιου τους, το οποίο ήταν αποθηκευμένο στο εργαστήριο γονιμότητάς του.

Ο 30χρονος γιος του ζευγαριού είχε διαγνωστεί τον Ιούνιο του 2020 με λέμφωμα Non-Hodgkin και είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο για θεραπεία.

«Πριν ξεκινήσει τη χημειοθεραπεία, το νοσοκομείο τον συμβούλευσε να φυλάξει σπέρμα, καθώς η θεραπεία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματός του», ανέφερε ο Gurvinder Singh στο BBC.

Ο γιος, ο οποίος ήταν ανύπαντρος, συμφώνησε και το δείγμα του καταψύχθηκε στις 27 Ιουνίου 2020. Πέθανε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Λίγους μήνες αργότερα, όταν οι θλιμμένοι γονείς ζήτησαν να έχουν πρόσβαση στο κατεψυγμένο σπέρμα του γιου τους, το νοσοκομείο απέρριψε το αίτημά τους. Στη συνέχεια, το ζευγάρι προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Δελχί.

Το ζευγάρι, που είναι στα 60 του, δήλωσε στο δικαστήριο ότι θα αναθρέψει οποιοδήποτε παιδί γεννηθεί χρησιμοποιώντας σπέρμα του γιου τους. Και σε περίπτωση θανάτου τους, οι δύο κόρες τους δεσμεύτηκαν στο δικαστήριο ότι θα αναλάβουν εκείνες την ευθύνη του παιδιού.

Έτσι, στην απόφασή της την περασμένη εβδομάδα, η δικαστής Prathiba Singh είπε ότι «σύμφωνα με το ινδικό δίκαιο, δεν η μεταθανάτια αναπαραγωγή δεν απαγορεύεται», εάν ο ιδιοκτήτης του σπέρματος είχε δώσει τη συγκατάθεσή του.

Πρόσθεσε ότι οι γονείς δικαιούνται το δείγμα, καθώς ελλείψει συζύγου ή παιδιών, καθίστανται νόμιμοι κληρονόμοι βάσει του νόμου.

Από την πλευρά του, το ζευγάρι λέει ότι απευθύνθηκε στο δικαστήριο επειδή ήθελαν να δώσουν συνέχεια στην «κληρονομιά» του γιου τους και ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα τους βοηθήσει να κρατήσουν μια σχέση μαζί του και να βοηθήσουν να μη σβήσει το όνομα της οικογενείας. Ανέφεραν επίσης ότι υπάρχει συγγενής που έχει συμφωνήσει να γίνει παρένθετη μητέρα, ώστε το παιδί να ανήκει στην οικογένεια.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σεξουαλική επαφή: Τι δεν πρέπει να κάνουν οι γυναίκες μόλις τελειώσει η «διασκέδαση»

Η «αόρατη» ζωή στα μπάνια μας: Πάνω από 600 ιοί ζουν σε οδοντόβουρτσες και ντους

Η COVID-19 αυξάνει για χρόνια τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό