Την πρώτη ιστοσελίδα με οδηγίες για άσκηση στο σπίτι που απευθύνεται αμιγώς στους πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, δημιούργησε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).
Η ιστοσελίδα «Ζωή με ΧΑΠ» περιέχει ειδικά βίντεο με:
- Αναπνευστικές ασκήσεις
- Ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης
- Ασκήσεις για βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας
Η πρωτοβουλία «Ζωή με ΧΑΠ» δημιουργήθηκε με την επιμέλεια δύο ομάδων εργασίας της ΕΠΕ. Η πρώτη είναι η ομάδα για την ΧΑΠ και η δεύτερη η ομάδα Φυσιολογία & Παθοφυσιολογία του Αναπνευστικού Συστήματος – Πνευμονική Κυκλοφορία–Αποκατάσταση. Η δημιουργία της έγινε σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εργοφυσιολόγο κυρία Κωνσταντίνα ∆ίπλα, καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Σερρών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και την ευγενική χορηγία της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Chiesi Hellas.
Η ΕΠΕ επισημαίνει πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει ένα πλήρες πρόγραμμα αποκατάστασης. Αποτελεί απλώς έναν πρώτο, απλό τρόπο να αυξηθεί η φυσική δραστηριότητα των ασθενών. Μπορεί επίσης να προταθεί από τους θεράποντες πνευμονολόγους.
«Η πνευμονική αποκατάσταση είναι ένα κομμάτι θεραπευτικής παρέμβασης της ΧΑΠ, το οποίο υπολειτουργεί στη χώρα μας», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης, πρόεδρος της ΕΠΕ. «Είναι επιτακτική ανάγκη, σε πρώτη φάση, να καταγραφούν τα υπάρχοντα τμήματα αποκατάστασης και φυσικά να οριοθετηθούν μέσα στους οργανισμούς στο εκάστοτε νοσοκομείο. Αυτό θα δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για τους ασθενείς, όχι μόνο στην εκτέλεση της πνευμονικής αποκατάστασης αλλά και στον προγραμματισμό μέσω επίσημου φορέα».
Απαραίτητη η άσκηση στους ασθενείς
Όπως εξήγησε η επίκουρη καθηγήτρια κυρία Ανδριάνα Παπαϊωάννου, υπεύθυνη της ομάδας εργασίας ΧΑΠ της ΕΠΕ, η δύσπνοια που νιώθουν οι ασθενείς οδηγεί σε μειωμένη καθημερινή δραστηριότητα και συχνά περιορίζει τον ασθενή στο σπίτι.
Στην πραγματικότητα, οι ασθενείς υιοθετούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής, ο οποίος επιδεινώνει την φυσική κατάστασή τους και την αναπνοή τους. Τελικά φθάνουν στο σημείο να μην μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, γεγονός που έχει αρνητικές επιδράσεις στη συνολική κατάσταση της υγείας τους.
Ωστόσο υπάρχει ισχυρή σύσταση να έχουν καθημερινή φυσική δραστηριότητα και να ακολουθούν προγράμματα αποκατάστασης, με ειδικά δομημένη σωματική άσκηση, ανεξάρτητα από την βαρύτητα της νόσου, τόνισε η κυρία Αφροδίτη Μπούτου, υπεύθυνη της Ομάδας Εργασίας Φυσιολογία & Παθοφυσιολογία του Αναπνευστικού Συστήματος – Πνευμονική Κυκλοφορία – Αποκατάσταση.
Όπως εξήγησε, η συστηματική άσκηση παρέχει σημαντικά οφέλη στους ασθενείς, αφού:
- Βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία
- Ενδυναμώνει το μυοσκελετικό σύστημα
- Βελτιώνει την ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση
- Αυξάνει τη λειτουργικότητά τους
«Οι ασθενείς με ΧΑΠ που ασκούνται (ιδανικά με προγράμματα που συνδυάζουν ενδυνάμωση και αερόβια άσκηση) παρουσιάζουν σημαντική μείωση της συμπτωματολογίας τους, βελτίωση της ποιότητας ζωής και μείωση των παροξύνσεων», επισήμανε. Οι παροξύνσεις της ΧΑΠ αποτελούν σημαντική αιτία νοσηλείας και θανάτου από τη νόσο.
«Δέσμευση της Chiesi, η οποία είναι πιστοποιημένη ως B Corp, είναι να υποστηρίζει δράσεις πέρα από την έρευνα και παραγωγή καινοτόμων φαρμάκων», είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Chiesi Ελλάδας και Κύπρου, κ. Σταύρος Γ. Θεοδωράκης. «Γι’ αυτό είμαστε υπερήφανοι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας #ΖωήμεΧΑΠ, που αποτελεί παράδειγμα αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ φαρμακευτικών και ιατρικών εταιρειών και μια έμπρακτη απόδειξη ότι ακούμε τη φωνή των ασθενών, σε κάθε βήμα».