Ασταθής στηθάγχη*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

Ασταθής στηθάγχη: Ορίζεται ο  στηθαγχικός  πόνος ο οποίος  εμφανίζεται ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη κάποιου εκλυτικού παράγοντα όπως η σωματική άσκηση , το κρύο , η συγκίνηση ,κ.ά . δηλαδή ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας ή κατά την διάρκεια του ύπνου . Ο πόνος μπορεί να είναι εντονότερος από εκείνον της σταθερής στηθάγχης  (όπου πρέπει να γίνει και διαφοροδιάγνωση ) και να διαρκεί περισσότερο . Υποχωρεί με την λήψη νιτρωδών φαρμάκων. Ενδέχεται να συνοδεύεται από πτώση της αρτηριακής πίεσης ή σημαντική δύσπνοια .  Η ασταθής στηθάγχη υποδηλώνει σοβαρή πάθηση των στεφανιαίων αρτηριών και έχει χειρότερη πρόγνωση.

 

 

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Η διάβρωση  ή η ρήξη της αθηρωματικής πλάκας  και ο σχηματισμός μη αποφρακτικού θρόμβου, αποτελούν τον κύριο παθογενετικό μηχανισμό . Η απόφραξη του αγγείου που προκύπτει δημιούργει την ισχαιμία που φέρνει τον πόνο ( με συνοδό μείωση του οξυγόνου του αιματος ).Ο πόνος είναι αιφνίδιος και προοδευτικά επιδεινούμενος.  Σε αυτούς τους ασθενείς θα πρέπει να γίνεται νωρίς και έγκαιρα αγγειογραφία με επεμβατική αγγειοπλαστική μέθοδο ή άλλη επέμβαση.

 

Αθηροσκλήρωση στεφανιαίων  αρτηριών –το συχνότερο αίτιο

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία


-άρρεν φύλλο

-σακχαρώδης διαβήτης

-προχωρημένη ηλικία  > 65 ετ.

- αρτηριακή υπέρταση

-οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου

-αυξημένη HDL και μειωμένη LDL χοληστερόλη

-έλλειψη σωματικής άσκησης

-κάπνισμα , παχυσαρκία

 

 

Πώς εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα

 

-Αιφνίδιος θωρακικός πόνος με αντανάκλαση στον ώμο, το χέρι , την κάτω γνάθο ,τον τράχηλο , την πλάτη που περιγράφεται σαν σφίξιμο , κάψιμο ή θωρακική δυσφορία

-Ακανόνιστο καρδιακό σφυγμό κατά την ακρόαση

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

 

Γίνεται με:

1) με σωστό ιστορικό ,

2)  ΗΚΓ επί πόνου με την διαφορά όμως ότι απαγορεύεται άμεσα  η διενέργεια δοκιμασίας κοπώσεως,

3) δοκιμασία κοπώσεως με ή χωρίς χορήγηση φαρμάκων ( αδενοσίνη , δοβουταμίνη ) , με ή χωρίς απεικόνιση  της καρδίας ( με σπινθηρογράφημα )

4) αιματολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο  κρεατινικής  φωσφοκινάσης ( CPK ) ,μυοσφαιρίνης και τροπονίνης Ι και Τ,

5)  ηχοκαρδιογράφημα

6) υπολογιστική τομογραφία καρδιάς,

7) στεφανιογραφία ή αρτηριογραφία

 

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Ο πόνος έρχεται συνήθως κατά την ανάπαυση ή τον ύπνο με διάρκεια > 30 λεπτά . Όταν παραταθεί πολύ μπορεί να οδηγήσει και σε έμφραγμα οπότε ονομάζεται και προεμφραγματική  στηθάγχη .

 

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές

 

Η ασταθής στηθάγχη ενδέχεται να οδηγήσει σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 

Μετά την σταθεροποίηση της κλινικής εικόνας γίνεται αν είναι δυνατόν στεφανιογραφία και περαιτέρω αντιμετώπιση των βλαβών . Κατά την διάρκεια της κρίσης είναι απαραίτητη η εισαγωγή στο νοσοκομείο και η χορήγηση ενδοφλέβιας φαρμακευτικής  αγωγής – νιτρώδη και ηπαρίνη ( σαν αντιπηκτικό διαλύει τον θρόμβο ).

 

Αντιαιμοπεταλιακά  φάρμακα  χρησιμοποιούνται συχνά και σε αυτά περιλαμβάνονται η ασπιρίνη και η κλοπιδογρέλη . Τα δύο αυτά φάρμακα συγχορηγούνται . Η ασπιρίνη  μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οξέος εμφράγματος.

 

Συχνά όταν ένα αγγείο εμφανίζει στένωση ή απόφραξη , πραγματοποιείται  αγγειοπλαστική και τοποθέτηση ενδαγγειακής πρόθεσης – stent – για την διάνοιξη της αρτηρίας .Προς αυτή την κατεύθυνση συνεισφέρουν και οι επικαλυμμένες με φάρμακα ενδαγγειακές  προθέσεις (drug –eluting stents ), γνωστές και ως φαρμακευτικά stents .

 

Η εγχείρηση αορτοστεφανιαίας  παράκαμψης αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία για ορισμένους ασθενείς . Αυτό εξαρτάται από το ποιες και πόσες στεφανιαίες αρτηρίες έχουν στενωθεί , καθώς και το βαθμό στένωσης τους.

 

Άλλες θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν  φάρμακα για τον έλεγχο  της αρτηριακής πίεσης  , του άγχους , των αρρυθμιών , και της χοληστερόλης ( όπως οι στατίνες ).

 

 

Πώς να προφυλαχθείτε από τη νόσο – Πρόγνωση

 

Σε ποσοστό 50-75% υπάρχει ένα ή περισσότερα επεισόδια ασταθούς στηθάγχης που προηγούνται ενός εμφράγματος .

 

Αλλαγές στον τρόπο ζωής συνεισφέρουν στην πρόληψη .

1)      Μείωση βάρους

2)      Διακοπή καπνίσματος

3)      Έλεγχος αρτηριακής πίεσης

4)      Έλεγχος σακχαρώδη διαβήτη

5)      Διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα

 

Αν έχετε έναν ή περισσότερους παράγοντες για καρδιοπάθεια ,μπορεί να γίνει  λήψη ασπιρίνης ( 75-325 mg ) ή κλοπιδογρέλης.

 

 

Αγαπίου Φωτεινή, Ειδ. Καρδιολόγος

 

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν