Γαστρικός Καρκίνος (του στομάχου)*

  • Από Iatropedia

Τι  είναι η νόσος

Με τον όρο γαστρικός καρκίνος , περιγράφουμε την παθολογική εκείνη κατάσταση , κατά την οποία τα κύτταρα του στομάχου γίνονται κακοήθη (καρκινικά) και αυξάνονται ανεξέλεγκτα, σχηματίζοντας όγκο. Διάφοροι τύποι καρκίνου μπορούν να αναπτυχθούν στο στομάχι. Ο πλέον συνήθης τύπος ονομάζεται αδενοκαρκίνωμα και ξεκινά από κύτταρα του γαστρικού βλεννογόνου. Οι άλλοι τύποι γαστρικού καρκίνου εμφανίζονται με πολύ μικρότερη συχνότητα.                                                    

 

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν


1.το θετικό οικογενειακό ιστορικό  (οικογενής γενετική προδιάθεση)

2. η λοίμωξη απο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού  καθώς και κακές διατροφικές συνήθειες (κατανάλωση αλκοόλ , τηγανητών , έντονα λιπαρών τροφών , καρυκευμάτων και  η επί μακρόν και συχνή κατανάλωση αλλαντικών, παστών ψαριών, τουρσιών κ.λπ )

3. η ομάδα αίματος Α

4.το κάπνισμα  ( ίδια για τον καρκίνο του οισοφάγου και του θόλου του στομάχου)

5.το ιστορικό κακοήθους αναιμίας

6.ιστορικό χρόνιας ατροφικής γαστρίτιδας και

7.ιστορικό αδενωματώδους γαστρικού πολύποδα με μέγεθος μεγαλύτερο των 2 cm.

 


Επιδημιολογικά στοιχεία


Ο καρκίνος του στομάχου αποτελεί τον τέταρτο σε συχνότητα διάγνωσης καρκίνο, ενώ μόνο στην Ευρώπη, 140 χιλιάδες άτομα χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο. Τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος του στομάχου αποτελεί το δεύτερο αίτιο θανάτου από καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο και ευτυχώς έχει αρχίσει να παρατηρείται παγκοσμίως πτωτική τάση στην επίπτωση του . Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι ο αριθμός θανάτων ανέρχεται σε τουλάχιστον σε 650.000 κατά τον ΠΟΥ (911.000 άτομα σε όλο τον κόσμο). Η νόσος παρουσιάζεται συχνότερα σε άνδρες ( σχέση ανδρών :γυναικών περίπου ίση με 2:1 ), είναι πιο συνήθης σε άτομα άνω των 55 ετών  και έχει αποδειχθεί ότι για την εκδήλωσή του μπορεί να ευθύνονται συγκεκεριμένοι παράγοντες όπως μορφές γαστρίτιδας ή λοίμωξη με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.Η εμφάνιση καρκίνου του στομάχου είναι υψηλότερη στις χώρες της Άπω Ανατολής (Ιαπωνία, Κορέα ) , της Λατινικής Αμερικής (Χιλή, Κόστα Ρίκα) και της  Ανατολικής Ευρώπης , πιθανότατα λόγω του τύπου διατροφής των κατοίκων τους . Αντίθετα, στην Δυτική Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Βόρειο Αμερική , έχει σημειωθεί σημαντική μείωση τα τελευταία 30 χρόνια.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα


  • Κοιλιακό Άλγος
  • Μέλαινες κενώσεις ( παίρνουν το όνομα τους από το χρώμα του μέλανα ζωμού των σπαρτιατών , με τον οποίον προσομοιάζουν σε ρευστότητα και χρώμα – ημίρρευστη και  πολτώδης σύσταση των κοπράνων , που έχουν ένα χαρακτηριστικό χρώμα πίσσας ασφαλτόδρομου και εξαιρετική δυσοσμία )
  • Δυσκολία στην κατάποση που επιδεινώνεται με τον χρόνο ( δυσκαταποσία – δυσφαγία )
  • Όξινες ερυγές (ρεψίματα)
  • Αδυναμία – Καταβολή δυνάμεων – Μείωση της όρεξης
  • Ναυτία και έμετος και ίσως Αιματέμεση (εμετός αναμεμιγμένος με αίμα)
  • Πρώιμο αίσθημα πληρότητας κατά τη λήψη γευμάτων ή Ασαφές αίσθημα πληρότητας
  • Απώλεια σωματικού βάρους ( Καχεξία )

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις


Οι ακόλουθες δοκιμασίες μπορούν να συμβάλλουν στη διάγνωση του γαστρικού καρκίνου:

1.γενική εξέταση αίματος για τον έλεγχο ενδεχόμενης αναιμίας

2.οισοφαγο-γαστρο-δωδεκαδακτυλο-σκόπηση με λήψη υλικού βιοψίας  και CLO Test για το H. Pylori

3.εξέταση κοπράνων για τον έλεγχο ενδεχόμενης παρουσίας αίματος σε αυτά  ( η λεγόμενη Mayer κοπράνων , μια μέθοδος χρήσιμη μεν για την ανίχνευση κρυφού αίματος στα κόπρανα , αλλά με χαμηλή ευαισθησία και ειδικότητα , δηλαδή με αποτελέσματα αμφιλεγόμενης ασφάλειας)

 4.ακτινολογικός έλεγχος της ανώτερης γαστρεντερικής οδού ( απλή ακτινογραφία , ακτινογραφία με χορήγηση υδατοδιαλυτου σκιαγραφικού , βαριούχο γεύμα , αξονική τομογραφία CT )

 

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές


1.ασκίτης (παθολογική συλλογή περιτοναϊκού υγρού στην κοιλιακή χώρα – βατραχιανή κοιλιά – κοιλιά που μοιάζει δηλαδή με εκείνη ενός βατράχου)

2.γαστρεντερική αιμορραγία (αιματέμεση – μέλαινες κενώσεις ) με σοβαρή συνοδό αναιμία από έλλειμμα σιδήρου

3.διασπορά του καρκίνου σε άλλα όργανα ( μεταστάσεις σε λεμφαδένες ή/και απομακρυσμένα όργανα)

4.απώλεια σωματικού βάρους και πιθανώς καχεξία ( ένεκα της μειωμένης όρεξης και της δυσφαγίας)

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι  αντιμετώπισης


Η χειρουργική αφαίρεση του στομάχου (γαστρεκτομή) αποτελεί τη μόνη αποτελεσματική και ριζική θεραπεία. Σε περίπτωση εντοπισμένων γαστρικών καρκίνων ( in situ ) , η αφαίρεση μπορεί να διενεργηθεί και κατά τη διάρκεια μιας γαστροσκόπησης , αν το μηχάνημα και ή εμπειρία του θεράποντος Ιατρού και η κατάσταση του ασθενούς το επιτρέπουν , επιτρέποντας έτσι την ταυτόχρονη διαγνωστική και θεραπευτική ωφελιμότητα της μεθόδου .Η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία ενδέχεται να καταστούν ευεργετικές , τόσο προεγχειρητικά , όσο και μετεγχειρητικά , αυξάνοντας τις πιθανότητες ίασης.

 

Για ασθενείς στους οποίους η χειρουργική θεραπεία αντενδείκνυται, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία μπορεί να περιορίσουν τα συμπτώματα και να παρατείνουν την επιβίωση, χωρίς ωστόσο να επιφέρουν ίαση . Σε ορισμένους ασθενείς, η χειρουργική δημιουργία γαστρικής παράκαμψης ενδεχομένως να παρέχει ανακούφιση από τα συμπτώματα. Οι ανωτέρω περιγραφόμενες μέθοδοι ονομάζονται παρηγορητικές .

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο – Πρόγνωση


Προγράμματα μαζικού ελέγχου ( INFAI – BREATH TEST για το H. Pylori  και  οισοφαγο-γαστρο-12λοσκόπηση ) εφαρμόζονται με αποτελεσματικότητα στην Ιαπωνία, για την ανίχνευση της νόσου σε πρώιμα στάδια , σε συγκεκριμένους πληθυσμούς στόχους , υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση της νόσου . Η αξία της εφαρμογής ανάλογων προγραμμάτων σε χώρες με χαμηλότερη επίπτωση του γαστρικού καρκίνου δεν έχει απολύτως αποσαφηνισθεί και φαίνεται να κρίνεται προς αποφυγή , αν και σε άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών , με γνωστό ατομικό αναμνηστικό  παθήσεων από το πεπτικό ή/και με γνωστό οικογενειακό ιστορικό γαστρικού καρκίνου , δόκιμη κρίνεται κατά τις τελευταίες διεθνής οδηγίες , η διενέργεια γαστροσκοπήσεως , μία φορά ανά 5ετία , αν δεν υπάρχουν αντίθετες ενδείξεις για πρωϊμότερη διενέργεια της.

 

Τα ακόλουθα ενδέχεται να συμβάλλουν στην ελάττωση του κινδύνου ανάπτυξης γαστρικού καρκίνου:

1.διακοπή του καπνίσματος

2.υιοθέτηση υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά

3.λήψη φαρμακευτικής αγωγής σε παρουσία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

4.Έγκυρη και έγκαιρη εκκρίζωση της λοίμωξης από H. Pylori , αν τούτη ανακαλυφθεί

 

Η πρόγνωση της νόσου ποικίλει ευρέως.

 

Όγκοι στον κατώτερο στόμαχο αντιμετωπίζονται επιτυχώς με μεγαλύτερη συχνότητα από εκείνους σε ανώτερες περιοχές (περιοχή του καρδιακού στομίου του στομάχου ή της γαστροοισοφαγικής συμβολής). Ο βαθμός διήθησης του γαστρικού τοιχώματος και η ενδεχόμενη λεμφαδενική διασπορά επηρεάζουν σημαντικά τις πιθανότητες ίασης. Στην περίπτωση όπου ο όγκος εμφανίζει διασπορά σε απομακρυσμένες θέσεις, η ίαση συνήθως δεν είναι εφικτή και η θεραπεία είναι συνήθως παρηγορητική και συμπτωματική , αποσκοπώντας στην ανακούφιση του πάσχοντος από τα συμπτώματα.

 

 

Νικόλαος Κονδύλης

Ειδικός Γενικής - Οικογενειακής Ιατρικής

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν