Κήλη*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Μια κήλη είναι προβολή του περιτοναίου η ενδοπεριτοναϊκού περιεχομένου  μέσα από μια προϋπάρχουσα οπή  η αδυναμία κοιλιακού τοιχώματος  . Αν η κήλη προβάλει πέρα από την  κοιλιακή επιφάνεια  ορίζεται ως εξωτερική κήλη. Εάν η προβολή περιορίζεται σε ενδοπεριτοναϊκό χωρο , ορίζεται   εσωτερική κήλη.

 

 

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Η παθογένεια της κήλης είναι πολυπαραγοντική. Οι Συγγενείς  κήλες αναπτύσσονται σε  προσχηματισμένα  «ανοίγματα» που προκαλούνται από ελλιπή κλείσιμο του κοιλιακού τοιχώματος ενώ οι επίκτητες αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα κύρια της  αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης με συνέπεια χάλασης και διάνοιξης  της περιτονίας σε σημεία που εκφράζεται με αδυναμία  του κοιλιακού τοιχώματος με άλλες αιτιολογίες , όπως η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση (πχ κατά την κύηση, ενδοκοιλιακές όγκους, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ασκίτης, χρόνια εντερική απόφραξη, και η παχυσαρκία), ή παθολογικές αλλοιώσεις του συνδετικού ιστού του κοιλιακού τοιχώματος, κατηγόρησε, χωρίς να πειστικές σημασία.

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Η πρώτη περιγραφή μιας βουβωνοκήλης εμφανίζεται στον πάπυρο Ebers (1555 π.Χ.).

Ο Ιπποκράτης (460-375 π.Χ.) αναφέρει κήλες των περιοχών ηβική και λώρου.

Οι πρώτες ανατομικές μελέτες του βουβωνική ανάγονται στο Γαληνο (131-210 μ.Χ.).

 

 

Πώς εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα

 

Τα συμπτώματα ποικίλλουν σημαντικά, όπως κοιλιακό πόνο, δυσφορία, μια μάζα προβάλλουσα συνήθως στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα (εξωτερικές κήλες)  ή σημεία εγκλωβισμού  με ή χωρίς εντερική απόφραξη.

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

 

Η διάγνωση της ύπαρξης κήλης στηρίζεται στην πολύ καλή κλινική εξέταση, τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού που δίνουν την διάγνωση για όλες σχεδόν τις εξωτερικές κήλες ενώ εργαστηριακές εξετάσεις απεικονιστικού χαρακτήρα κυρίως (υπερηχοτομογραφία,  απλή ακτινογραφία κλπ) τεκμηριώνουν την διάγνωση και βοηθούν στη πιθανή διάγνωση εσωτερικών κηλών.

 

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές

 

Η πρώιμη  και έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της οποιαδήποτε κήλης είναι απαιτητή και οδηγεί σε μόνιμη και πλήρη θεραπεία της κήλης (χειρουργική)  Η μη διάγνωση της κήλης μπορεί να οδηγήσει σε αποφρακτικά φαινόμενα του προβάλλοντος περιεχομένου με συνέπεια την οξεία κατεύθυνση του αρρώστου στο χειρουργείο.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 

Η οριστική θεραπεία της διαπιστωμένης κήλης με την έννοια που περιγράφτηκε παραπάνω είναι μόνο χειρουργική (με όλες τις διάφορες τεχνικές, ανοικτή, μικροεπέμβαση, με η χωρίς γενική αναισθησία, λαπαροσκοπική κλπ)

 

Η χειρουργική τεχνική διαφέρει ανάλογα με τον χειρουργό αλλά και  τον άρρωστο και την απαίτηση του αρρώστου.

 

Η απαίτηση νοσηλείας για τις περισσότερες κήλες είναι από μια έως τρεις ημέρες με διαδικασία επανένταξης που ποικίλει ανάλογα με το αίτιο και την εντόπιση

 

 

Πώς να προφυλαχθείτε από τη νόσο – Πρόγνωση

 

Κάθε προσπάθεια θα πρέπει να κατευθύνεται προς την αποφυγή της αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης (δυσκοιλιότητα, αποφρακτικοί πνευμονοπάθεια, παλιότερα χειρουργεία κλπ)

 

Συνήθως η αντιμετώπιση τους σε χειρουργικό επίπεδο είναι αποτελεσματική

 

Η υποτροπή αναγνωρίζεται κάτω του 1% κατά περίπτωση

 

 

 

Παπανικολάου Σπύρος

Γενικός Χειρουργός - Εντατικολόγος

 

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν