Νόσος Osgood – schlatter-αποφυσίτιδα του κνημιαίου κυρτώματος*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Είναι ο συχνότερος τύπος αποφυσίτιδας (φλεγμονής στη κατάληξη  του τένοντα στο οστό) εξ’ έλξης.

 

 

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Η καταπόνηση του κνημιαίου κυρτώματος (μικρό εξόγκωμα στο επάνω μέρος της κνήμης) λόγω έλξεως του καταφυτικού τένοντα της επιγονατίδας (μεγάλος τένοντας του τετρακεφάλου μηριαίου μυός), φαίνεται να παίζει σαφή ρόλο στη δημιουργία της πάθησης.

 

Επιδημιολογικά στοιχεία


Είναι πολύ συχνό αίτιο πόνου στην περιοχή του γόνατος σε άτομα προεφηβικής ή πρώιμης εφηβικής ηλικίας ασχολούμενα με τον αθλητισμό, ιδίως αγόρια, και πρωιμότερα στα κορίτσια. Παρατηρείται συνήθως σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 13-14 και 10-11 ετών, αντίστοιχα. Στο 30% των περιπτώσεων είναι αμφοτερόπλευρη και ενίοτε συνδυάζεται με επιφυσιολίσθηση.

 


Πως εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα

 

Χαρακτηρίζεται από διαλείποντα  πόνο στο γόνατο ή στο ανώτερο τμήμα της κνήμης, ο οποίος σχετίζεται και επιδεινώνεται με τις δραστηριότητες, ιδιαίτερα το γονάτισμα, κάθισμα οκλαδόν ή διαδοχικά επιτόπια άλματα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως σε φάσεις ταχείας σκελετικής ανάπτυξης (κυρίως προεφηβική ηλικία)   και υποχωρούν αυτόματα σε διάστημα 12-24 μηνών, αν και ενίοτε συνεχίζονται και στην ενηλικίωση. Κατά την κλινική εξέταση ο Ιατρός διαπιστώνει εξαιρετικά έντονη τοπική ευαισθησία και ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη διόγκωση στην περιοχή του κνημιαίου κυρτώματος. Ο πόνος επιδεινώνεται κατά την υπό αντίσταση έκταση του γόνατος.

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

 

Η λήψη λεπτομερούς ιστορικού σε συνδυασμό με την ηλικία του ασθενούς, και η κλινική εξέταση, υποβοηθούμενες από τον ακτινολογικό και ενδεχομένως υπερηχοτομογραφικό έλεγχο, μπορούν να θέσουν με ασφάλεια τη διάγνωση.

 

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές

 

Συμβαίνουν συνήθως σε παραμελημένες περιπτώσεις ή σε τραυματισμό και αφορούν στην απόσπαση του  κνημιαίου κυρτώματος ή τμήματός του.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 

Αν τα ενοχλήματα είναι μικρής έντασης, αρκεί η αποφυγή καταπόνησης για ορισμένους μήνες, όπως και η τοπική χρήση θερμότητας και φυσικοθεραπείας (βραχέα κύματα ή διαδυναμικά ρεύματα). Σε δευτερογενείς φλεγμονώδεις αλλοιώσεις στα περίχωρα του νεκρού τμήματος μπορεί να χρησιμοποιηθούν τοπικά αντιφλεγμονώδη. Αν τα ενοχλήματα είναι έντονα ακινητοποιείται το γόνατο σε γύψινο κύλινδρο (Tutor) για 4 εβδομάδες, επιπλέον δε έλκεται η επιγονατίδα με ταινία λευκοπλάστου προς τον άκρο πόδα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μια χαλάρωση του επιγονατιδικού συνδέσμου και αποφόρτιση του πάσχοντος κνημιαίου κυρτώματος.  Συνήθως τα ήπια μέτρα (αποφυγή άσκησης και βραχεία χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών  σκευασμάτων) έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο – Πρόγνωση

 

Με την αποφυγή της έντονης σωματικής άσκησης και την άμεση επίσκεψη σε ειδικό με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, μπορούμε να επιτύχουμε την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του συνδρόμου. Η πρόγνωση είναι συνηθέστατα πολύ καλή.

 

 

Δρ. Πάνος Ευσταθίου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Μανωλίδου Ζαχαρούλα, R.N., M.Sc.

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν