Ρήξη μηνίσκου*
- Από Iatropedia
Τι είναι η νόσος
Οι Μηνίσκοι είναι ινοχόνδρινες κατασκευές στα γόνατα που παρεμβάλλονται ανάμεσα στα οστά της κνήμης και του μηριαίου «σαν αμορτισέρ» για την αποφυγή της τριβής. Κάθε γόνατο έχει δύο μηνίσκους, τον έσω και τον έξω. Οι μηνίσκοι τραυματίζονται με έμμεση βία, συνήθως στροφικής αιτιολογίας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να το πάθει και με ένα παραπάτημα σε σκαλοπάτι ή με ένα απλό γονάτισμα για να δέσει τα κορδόνια του. Κάθε «σχίσιμο» των μηνίσκων λέγεται ρήξη.
Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν
Οι αιτίες είναι άμεσες, όπως οι κακώσεις (τραυματισμοί), και έμμεσες, δηλαδή χρόνιες αλλοιώσεις (αφυδάτωση - εκφύλιση). Σε κάθε περίπτωση, η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας.
Επιδημιολογικά στοιχεία
Τραυματισμοί μηνίσκων μπορούν να συμβούν θεωρητικά σε όλες τις ηλικίες. Πρακτικά οι τραυματικές ρήξεις συμβαίνουν συχνότερα στις ηλικίες 20-50 ετών. Στην τρίτη ηλικία (50-75 ετών) οι ρήξεις μηνίσκων είναι κυρίως εκφυλιστικού τύπου, εκδηλώνονται μετά από καταπόνηση ή μετά από χρόνια φθορά, και δεν απαιτείται τραυματισμός για να εκδηλωθούν. Εκδηλώνονται με ένα απλό γονάτισμα ή στα σκαλοπάτια, ή με λίγο τρέξιμο, ή μετά από ένα χορό.
Πως εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα
Κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος. Μπορεί να έχει διαφορετικό χαρακτήρα ανάλογα με το αίτιο. Το οίδημα συνοδεύει συχνά (αλλά όχι πάντα) τον πόνο. Εμπλοκή, δηλαδή επώδυνος περιορισμός της έκτασης του γόνατος, μπορεί να συνυπάρχει, κυρίως σε τραυματικές ρήξεις.
Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις
Το καλό ιστορικό και η κλινική εξέταση σε συνδυασμό με την Μαγνητική Τομογραφία, μπορούν να θέσουν τη διάγνωση.
Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης
Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.
Για την επιλογή της μεθόδου έχουν σημασία τα κλινικά ευρήματα, η ηλικία του ασθενούς, το επάγγελμα, οι αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και η ύπαρξη ή όχι επιπλοκών. Απόλυτη ένδειξη για χειρουργείο αποτελεί η ύπαρξη ενός από τα κάτωθι κριτήρια:
- Ρήξη Μηνίσκου με μη ανατασσόμενη Εμπλοκή του γόνατος
- Ρήξη Μηνίσκου με υποτροπιάζον ύδραρθρο και πόνος στο βαθύ κάθισμα, παρά την συντηρητική αντιμετώπιση
Η συντηρητική αντιμετώπιση ενέχει την ακινητοποίηση, χρήση αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων (από το στόμα), ενδαρθρικές εγχύσεις ειδικών σκευασμάτων, φυσικοθεραπεία (μυϊκή ενδυνάμωση με σκοπό την σταθεροποίηση του γόνατος)
Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η αρθροσκοπική αποκατάσταση των βλαβών.
Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο – Πρόγνωση
Ο έλεγχος του σωματικού βάρους, η σωστή εκγύμναση, η ισορροπία ανάμεσα σε επαγγελματική και φυσική δραστηριότητα, είναι μερικά από τα μέτρα που μπορεί να λάβει κάποιος ώστε να μειώσει την πιθανότητα βλάβης των μηνίσκων.
Η πρόγνωση στις μικρού βαθμού τραυματικές ρήξεις σε νεαρά άτομα, είναι καλή.
Δρ. Πάνος Ευσταθίου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Μανωλίδου Ζαχαρούλα, R.N., M.Sc.
* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.