Σύνδρομο παγωμένου ώμου*
- Από Iatropedia
Τι είναι η νόσος
Το σύνδρομο παγωμένου ώμου αφορά ένα σύνολο συμπτωμάτων που χαρακτηρίζουν κατά βάση την πλήρη αδυναμία κίνησης του ώμου. Ο όμος είναι μια σφαιρική άρθρωση και η απώλεια κινήσεων της άρθρωσης αυτής προς όλες τις κατευθύνσεις χαρακτηρίζει το σύνδρομο παγωμένου ώμου (ΣΠΩ).
Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν
Το ΣΠΩ είναι αποτέλεσμα μιας διάχυτης φλεγμονής στην περιοχή του αρθρικού θυλάκου με αποτέλεσμα τον περιορισμό κάθε κίνησης. Συνήθως οι φλεγμονές είναι άσηπτες, δηλαδή χωρίς μικροβιακό παράγοντα. Στο ιστορικό ενός ΣΠΠ μπορεί να υπάρχουν τενοντίτιδες της περιοχής, κακώσεις (τραυματισμός) της ωμικής ζώνης, προηγηθείσες επεμβάσεις στον ώμο.
Επιδημιολογικά στοιχεία
Ο ΣΠΩ μπορεί να εμφανιστεί στους ενήλικες μετά από υπερχρησία της άρθρωσης και στα δύο φύλα. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι παθήσεις του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός) και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα
Τα βασικότερα συμπτώματα μπορεί να είναι: σταδιακή μείωση της κινητικότητας του ώμου, χρόνιος πόνος της περιοχής, πόνος προς το βραχίονα (μπράτσο), δυσκαμψία και τοπική αίσθηση αυξημένης θερμότητας.
Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις
Η κλινική εξέταση και η καλή λήψη του ιστορικού αποτελούν τη βάση της διάγνωσης για τη νόσο. Εξετάσεις όπως οι ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία είναι σημαντικές στη διαγνωστική προσέγγιση. Οι μικροβιολογικές εξετάσεις υποβοηθούν για τον καθορισμό συνοδών νοσημάτων όπως ο διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός ή η ύπαρξη φλεγμονής μικροβιακής αιτιολογίας.
Ποιες είναι οι επιπλοκές
Ο ΣΠΠ είναι μια ύπουλη κατάσταση που αν δεν αντιμετωπιστεί στο σωστό χρόνο και κατάλληλα μπορεί να καταλήξει σε αγκύλωση (ακινητοποίηση) της άρθρωσης του ώμου. Η αγκύλωση της άρθρωσης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην κινητικότητα του άνω άκρου όπως επίσης και στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου.
Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης
Αρχικά πρέπει να εφαρμόζεται η συντηρητική αγωγή με αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή και παράλληλα φυσικοθεραπεία. Η τοποθέτηση παγοκύστης στον ώμο σε τακτά χρονικά διαστήματα συμβάλλει σημαντικά στο καλό αποτέλεσμα της συντηρητικής αγωγής περιορίζοντας τη φλεγμονή. Σε σοβαρές καταστάσεις η χειρουργική θεραπεία με κινητοποίηση υπό νάρκωση της τοπικής ωμικής άρθρωσης είναι η πρώτη προσέγγιση. Ακολούθως με ανοιχτή επέμβαση ή με αρθροσκοπική προσπέλαση πραγματοποιείται η λύση των συμφύσεων και η κινητοποίηση του ώμου.
Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση
Η έγκαιρη προσέλευση στον ειδικό ιατρό και η εφαρμογή καταρχήν των συντηρητικών μέτρων χωρίς απόκλιση θα προφυλάξουν τον ασθενή από περαιτέρω χειρουργική επέμβαση.
Δρ. Πάνος Ευσταθίου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός
* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.