Τροφική δηλητηρίαση*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν μικροβιακούς οργανισμός – βακτήρια ή τοξίνες είναι δυνατόν να δημιουργήσουν καταστάσεις όπως η τροφική δηλητηρίαση.

 

 

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Η τροφική δηλητηρίαση οφείλεται κυρίως σε βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος, η Escherichia Coli, σαλμονέλα, συγγέλα, αλαντίαση, ο εντερόκοκκος και λιστέρια   κ.ά., τα οποία έχουν αναπτυχθεί σε τροφές οι οποίες είτε δεν έχουν παρασκευαστεί καλά είτε δεν έχουν διατηρηθεί σωστά.

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε μεμονωμένα ή σε ομαδικά κρούσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα σχολεία, το στρατό και στις κατασκηνώσεις μπορεί να εμφανιστούν τροφικές δηλητηριάσεις σε μεγάλο αριθμό ατόμων με ήπια συμπτωματολογία  (όπως διάρροια). Προσοχή πρέπει να δοθεί στην ύπαρξη πιθανών βακτηρίων παθογόνων, στις κονσέρβες οι οποίες έχουν λήξει ή δεν έχουν παρασκευαστεί σωστά (αλαντίαση)

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα

 

Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να εμφανιστεί άμεσα ή μετά από λίγες ώρες και εξαρτάται από το είδος και την ποσότητα του μικροβιακού παράγοντα. Τα κύρια συμπτώματα μπορεί να είναι διάρροια (αιματηρή ή όχι), πυρετός, πόνος στην κοιλιακή χώρα, τάση για εμετό και έμετο, πονοκέφαλο και γενικότερη αδυναμία.

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

 

Η κλινική εξέταση όπως και το λεπτομερές ιστορικό που αφορά τη λήψη τροφών πριν την εκδήλωση της τροφικής δηλητηρίασης είναι σημαντικά στοιχεία για τη διάγνωση της νόσου. Εξετάσεις όπως οι μικροβιολογικές (αιματολογικές, εξέταση κοπράνων αλλά και δειγμάτων των τροφών) είναι καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω εξέταση όπως και τη διαμόρφωση της θεραπείας.

 

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές

 

Σε περίπτωση σοβαρών τροφικών δηλητηριάσεων είναι δυνατόν να εμφανιστούν συμπτώματα όπως αδυναμία αναπνοής (παράλυση αναπνευστικών μυών – αλαντίαση) αλλά και αιμορραγίες εκτεταμένες από το εντερικό σύστημα. Σε περιπτώσεις ήπιες λόγω των εμετών και των διαρροιών μπορεί να υπάρξει ηλεκτρολυτική διαταραχή του οργανισμού και να χρειαστεί ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης


Σε ήπιες περιπτώσεις η χορήγηση υγρών και η παρακολούθηση των ζωτικών σημείων όπως η αναπνοή, ο πυρετός και η επαφή με το περιβάλλον αποτελούν την ορθή προσέγγιση της θεραπείας. Σε δυσκολότερες καταστάσεις πρέπει άμεσα να μεταφερθεί ο ασθενής σε νοσοκομείο για περαιτέρω διάγνωση και θεραπεία.

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση

 

Η βασική τήρηση των κανόνων υγιεινής στη διατροφή είναι σημαντικής αξίας. Ο έλεγχος των κονσερβών (ημερομηνία λήξης, εάν είναι «φουσκωμένες»), η προσεκτική κατανάλωση μανιταριών και οστρακοειδών (μύδια) είναι απαραίτητες για την προφύλαξη από τη νόσο. Πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή στα ταξίδια σε χώρες όπου οι διατροφικές συνήθειες δεν είναι ίδιες και η παρασκευή των φαγητών είναι αμφίβολη.

 

 

Κοτσίνη Βασιλική  Παθολόγος

Μανωλίδου Ζαχαρούλα, R.N., M.Sc.

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν