AbbVie: Αναγνωρίστηκε ως «Εργασιακό Περιβάλλον Φιλικό προς την Ημικρανία»
Η AbbVie αναγνωρίστηκε ως «Εργασιακό Περιβάλλον Φιλικό προς την Ημικρανία» από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Ημικρανίας & Κεφαλαλγίας (EMHA), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που προασπίζει τα δικαιώματα των ανθρώπων με ημικρανίες.
Η αναγνώριση συνοδεύεται από ειδική σήμανση, με την οποία αναγνωρίζει η EMHA κάθε εργασιακό περιβάλλον που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους με ημικρανία ισότιμα με τους υπόλοιπους εργαζομένους.
Όπως ανακοίνωσε η AbbVie, μέσω της όλης πρωτοβουλίας παρέχεται προστασία στην υγεία και την ευημερία των εργαζομένων. Ταυτοχρόνως, όμως, διατηρούνται τα ταλέντα και προσελκύονται νέα, προς ένα φιλικό και συμπεριληπτικό περιβάλλον.
Η αναγνώριση εκ μέρους της EMHA βασίζεται στην ανάλυση των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η AbbVie, για να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση για την ημικρανία και να προστατεύσει τους πάσχοντες εργαζομένους της. Μεταξύ αυτών των πρωτοβουλιών συμπεριλαμβάνονται:
- Ευελιξία
- Τηλεργασία
- Χώροι εργασίας χωρίς θόρυβο
- Πρόσβαση σε νερό και φυσικό φωτισμό
- Εκπαιδευτικά προγράμματα για την ψυχική και σωματική υγεία
Πάσχει ο ένας στους δέκα
Η EMHA υπολογίζει ότι περισσότεροι από 41 εκατομμύρια ενήλικες στην Ευρώπη ζουν με ημικρανία. Στην Ελλάδα ο αριθμός των πασχόντων εκτιμάται σε 1 εκατομμύριο. Σχεδόν ένας στους επτά εργαζομένους υποφέρει από την πάθηση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, εξ άλλου, το οικονομικό κόστος της ανέρχεται σε σχεδόν 95 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ημικρανία κορυφώνεται την πιο παραγωγική περίοδο της ζωής: στις ηλικίες 20 έως 50 ετών. Οι τρεις κυριότερες επιπτώσεις της στην εργασία είναι:
- Αδυναμία συγκέντρωσης στην εργασία (52%)
- Συχνές απουσίες από την εργασία (32%)
- Έλλειψη κατανόησης από τους συναδέλφους για την πάθηση ή υποβάθμισή της (27%)
Στην πραγματικότητα, πολλοί ασθενείς αποκρύπτουν την πάθησή τους από τους συναδέλφους τους, λόγω του στίγματος που τη συνοδεύει.
Πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες
«Η ημικρανία είναι μία σοβαρή πάθηση, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς, αλλά και την εργασιακή του απόδοση και παραγωγικότητα. Στην AbbVie λαμβάνουμε υπόψη την σοβαρότητά της, διότι γνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις της επηρεάζουν, εκτός από τους πάσχοντες, και τους συναδέλφους και τους οικείους τους και όλοι μαζί πρέπει να ξεπερνούν τις δυσκολίες που επιφέρει», εξηγεί ο Θωμάς Κούγκουλος, διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού στην AbbVie Ελλάδας.
Και συνεχίζει: «Γι’ αυτόν τον λόγο αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν την ευημερία και τη λειτουργικότητα των πασχόντων συναδέλφων μας δημιουργώντας συνθήκες ανακούφισης από τα συμπτώματα και διασφαλίζοντας συνθήκες καλύτερης συνεργασίας με τους συναδέλφους, κατά τη διάρκεια ενός ημικρανικού επεισοδίου. Για εμάς στην AbbVie αποτελεί προτεραιότητα να δημιουργούμε ένα συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον, όπου όλοι οι εργαζόμενοι αισθάνονται ασφαλείς και έχουν πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες».