Ανάπτυξη πιθανού εμβολίου για τον κορωνοϊό από τα φύλλα του καπνού

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβόλιο
Η εταιρεία βιοτεχνολογίας KBP, που εδρεύει στις ΗΠΑ, χρησιμοποιεί φύλλα του καπνού για να αναπτύξει ένα φυτικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό Covid-19.

Τα φύλλα του καπνού χρησιμοποιεί μία εταιρεία βιοτεχνολογίας στις ΗΠΑ για να αναπτύξει ένα πιθανό εμβόλιο εναντίον του κορονοϊού Covid-19. Το εμβόλιο βρίσκεται στο προκλινικό στάδιο των δοκιμών.

Εάν οι δοκιμές επιτύχουν και επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, θα μπορούσε να αρχίσει η μαζική παραγωγή του από τον Ιούνιο, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Το υπό ανάπτυξη εμβόλιο χρησιμοποιεί την ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία καλλιέργειας του φυτού του καπνού, που έχει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι της συμβατικής τεχνολογίας παραγωγής εμβολίων:

  • Είναι δυνητικά ασφαλέστερη. Το φυτό του καπνού δεν περιέχει συγκεκριμένους παθογόνους παράγοντες.
  • Είναι ταχύτερη. Τα στοιχεία του εμβολίου συσσωρεύονται στο φυτό του καπνού πολύ πιο γρήγορα. Απαιτούνται 6 εβδομάδες, έναντι των αρκετών μηνών που απαιτούνται όταν χρησιμοποιούνται συμβατικές μέθοδοι παρασκευής εμβολίων.
  • Η σύνθεση του εμβολίου παραμένει σταθερή σε θερμοκρασία δωματίου. Τα συμβατικά εμβόλια συχνά χρειάζονται ψύξη.
  • Έχει τη δυνατότητα να προκαλεί αποτελεσματική αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα με μια μόνο δόση.

Το όλο εγχείρημα πραγματοποιείται από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Kentucky Bio Processing (KBP). Είναι θυγατρική της Βritish American Tobacco. Σε περίπτωση που οι δοκιμές επιτύχουν, η εταιρεία αναφέρει ότι θα μπορούν να παρασκευαστούν 1-3 εκατομμύρια εμβόλια ανά εβδομάδα. Tο πρόγραμμα εμβολίων πραγματοποιείται χωρίς οικονομικό όφελος για την εταιρεία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η KBP ασχολείται με την παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων για ανθρώπινη χρήση. Το 2014, η ΚΒΡ έγινε γνωστή ως μια από τις λίγες εταιρείες με αποτελεσματική θεραπεία για τον ιό Ebola. Παρασκεύασε το φάρμακο ZMapp™ μαζί με την εταιρεία Mapp Bio Pharmaceuticals με έδρα την Καλιφόρνια, σε συνεργασία με την Αμερικανική Αρχή Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA).