ΕΛΕΜΑ: Εκδήλωση «Meet the Expert» για τις προοπτικές στην αξιολόγηση τεχνολογιών Υγείας

  • Ρούλα Τσουλέα
Αγγελής
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας. Παρουσίασε τις δράσεις για τη διαμόρφωση της Εθνικής Φαρμακευτικής Στρατηγικής.

Εκδήλωση με τίτλο «Meet the Expert» διοργάνωσε για πέμπτη συνεχή φορά η  Ελληνική Ένωση Market Access (ΕΛΕΜΑ). Προσκεκλημένος και κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Άρης Αγγελής, γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας.

Η εκδήλωση αφορούσε αποκλειστικά τα μέλη της ΕΛΕΜΑ. Έλαβε  χώρα στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου Πανεπιστημιούπολης Αθηνών «Γιάννης Κυριόπουλος» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ο κ. Αγγελής παρουσίασε τις δράσεις για τη διαμόρφωση της Εθνικής Φαρμακευτικής Στρατηγικής. Κύρια αναφορά έκανε στην τρέχουσα κατάσταση και στις προοπτικές στον τομέα της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΑΤΥ) στην Ελλάδα και την εναρμόνισή της με τον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2021/2282.

Αναφέρθηκε επίσης στις στρατηγικές εξελίξεις και μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζονται για την ενίσχυση και βελτίωση της Εθνικής Φαρμακευτικής Στρατηγικής.

Ο κ. Αγγελής υπογράμμισε τη σημασία της ΑΤΥ στη διασφάλιση της ποιότητας της υγείας, της βιωσιμότητας των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Με ιδιαίτερη έμφαση στον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2025, ο κ. Αγγελής ανέλυσε τα οφέλη της εναρμόνισης της Ελλάδας με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

Όπως εξήγησε, ο κανονισμός θα βελτιώσει την πρόσβαση των ασθενών σε αποτελεσματικές και καινοτόμες τεχνολογίες υγείας. Ταυτοχρόνως θα ενισχύσει τις διαδικασίες κλινικών αξιολογήσεων μέσω της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών.

Πέντε μελέτες

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο κ. Αγγελής αναφέρθηκε σε σειρά μελετών που αφορούν στη βελτίωση της φαρμακευτικής πολιτικής στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, αναπτύχθηκαν πέντε διαφορετικές μελέτες για:

  1. Τη σχεδίαση διαδικασιών κλινικών δοκιμών
  2. Την κατάρτιση πλάνου για την αξιοποίηση Πραγματικών Δεδομένων Υγείας (RWD)
  3. Τη σχεδίαση Ταμείου Καινοτομίας και μηχανισμού Σάρωσης Ορίζοντα
  4. Την πραγματοποίηση Φορέα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA)
  5. Τη σχεδίαση Μητρώων Ασθενών, για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης και την προσωποποιημένη φροντίδα υγείας

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον ανοιχτό διάλογο μεταξύ των μελών της ΕΛΕΜΑ και του κ. Αγγελή.