ΕΛΕΜΑ: Νέος επιστημονικός φορέας για την πρόσβαση στα φάρμακα
Στην ίδρυση ενός νέου, μη κερδοσκοπικού φορέα που επικεντρώνεται στην πρόσβαση των ασθενών στις νέες και στις υπάρχουσες θεραπείες, προχώρησαν στελέχη των φαρμακευτικών εταιρειών με εξειδίκευση στο Market Access (Πρόσβαση στην Αγορά) και την Επικοινωνία. Ο φορέας ονομάστηκε Ελληνική Ένωση Market Access (ΕΛΕΜΑ).
Όπως είπαν οι ιδρυτές του, η ΕΛΕΜΑ είναι ένας αμιγώς επιστημονικός φορέας, που φιλοδοξεί να αυξήσει τη διαθεσιμότητα των νέων και των υπαρχουσών θεραπειών στους ασθενείς, μέσω της εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ενεργειών.
Στόχος της ΕΛΕΜΑ είναι να αναδείξει και να διευρύνει τον ρόλο της Πρόσβασης στην Αγορά στον χώρο των φαρμάκων, των συμπληρωμάτων διατροφής και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
«Η ανάπτυξη νέων καινοτόμων θεραπειών πραγματοποιείται πλέον με μεγάλη ταχύτητα. Η αγορά του φαρμάκου την τελευταία 30ετία έχει αλλάξει σημαντικά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΛΕΜΑ κ. Χρήστος Μαρτάκος. «Η ανεπάρκεια πόρων σε συνδυασμό με τις νέες θεραπείες, που κατά τεκμήριο έχουν υψηλότερο κόστος από τις υπάρχουσες, πιέζουν τα συστήματα περίθαλψης παγκοσμίως. Νέα, περισσότερο περίπλοκα συστήματα αναπτύσσονται στις χώρες και νέες επιστήμες αναδύονται. Στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται, τα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας που είναι υπεύθυνα για την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες – τα στελέχη του Market Access – θα πρέπει να είναι μέρος της λύσης. Γι’ αυτό απαιτούνται νέες δεξιότητες που συνδυάζουν χαρακτηριστικά και γνώσεις από πολλές και διαφορετικές επιστήμες».
Σκοποί και στόχοι
Στους σκοπούς και τους στόχους της ΕΛΕΜΑ, κατά τον αντιπρόεδρό της κ. Παναγιώτη Παπαπέτρου, συμπεριλαμβάνονται:
- Η ανάπτυξη στελεχών Market Access μέσω καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων στους τομείς του Μarket Αccess/Πολιτική Υγείας & Οικονομικών της Υγείας/Επικοινωνία σε συνεργασία με κορυφαίους εκπαιδευτικούς οργανισμούς.
- Η πιστοποίηση μελών σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς φορείς.
- Η δημιουργία δικτύου επικοινωνίας με τους φορείς που διαμορφώνουν την πολιτική υγείας στην Ελλάδα, για την άμεση και συνεχή ενημέρωση των μελών της σχετικά με τις εξελίξεις/αλλαγές του χώρου.
- Η συνεργασία και υποστήριξη των συλλόγων ασθενών.
- Η δημιουργία δικτύου με αντίστοιχες επιστημονικές εταιρείες στην Ευρώπη, για την ανταλλαγή απόψεων και την ενημέρωση για τις πολιτικές υγείας που εφαρμόζονται πανευρωπαϊκά.
- Η υποστήριξη ερευνητικών εργασιών των μελών της, μέσω επιχορηγήσεων και υποτροφιών.
Τέσσερις πυλώνες
Το οργανωτικό μοντέλο της ΕΛΕΜΑ θα βασίζεται στην διατμηματική συνεργασία των Ομάδων Έργου. Το μοντέλο αυτό θα αναπτύσσεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες λειτουργίας. Οι πυλώνες αυτοί, κατά τον γενικό γραμματέα της Ένωσης κ. Ισίδωρο Κουγιουμτζόγλου είναι:
- Επιστημονικός/εκπαιδευτικός. Αντικείμενό του είναι η συνεχής εκπαίδευση των μελών της ΕΛΕΜΑ στα γνωστικά αντικείμενα Πολιτική Υγείας & Φαρμακευτική Πολιτική, Regulatory, Τιμολόγηση & Αποζημίωση, Rebate & Clawback, Key Account Management.
- Επικοινωνίας/εκδηλώσεων. Στόχος είναι η γνωστοποίηση των δράσεων και η οργάνωση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Ένωσης.
- Social media/περιοδικού. Θα διαχειριστεί τη δημιουργία της ιστοσελίδας και την παρουσία της ΕΛΕΜΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο την έγκυρη και άμεση ενημέρωση των μελών της.
- Δεοντολογίας. Αρμοδιότητά του θα είναι ο καθορισμός και η τήρηση των αρχών για την ορθή λειτουργία της ΕΛΕΜΑ.
Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο
Η πλήρης σύνθεση του πρώτου διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΕΜΑ έχει ως εξής:
- Πρόεδρος: Χρήστος Μαρτάκος
- Αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Παπαπέτρου
- Γενικός γραμματέας: Ισίδωρος Κουγιουμτζόγλου
- Ταμίας: Σοφία Ζαφείρη
- Αναπληρωτής γενικός γραμματέας: Νικόλαος Ξενουδάκης
- Αναπληρωτής ταμίας: Αγγελική Νίκολη
- Τακτικά μέλη: Φώτιος Διαμαντόγιαννης, Αντώνιος Ρόκκος
- Αναπληρωματικό μέλος: Αθανάσιος Παπαδημητρίου