Ελλείψεις φαρμάκων: Η επένδυση που δίνει τη λύση σε Ελλάδα και Ευρώπη
Τέλος στις ελλείψεις βασικών φαρμάκων σε Ελλάδα και Ευρώπη θα μπει τα προσεχή χρόνια, με την ολοκλήρωση των νέων παραγωγικών μονάδων που κατασκευάζει η φαρμακευτική εταιρεία DEMO στην Τρίπολη Αρκαδίας.
Στο campus της φαρμακοβιομηχανίας θα παράγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρώτες ύλες φαρμάκων, αλλά και τελικά φαρμακευτικά προϊόντα χημικής προέλευσης.
Η πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2025. Στόχος είναι να παράγονται πρώτες ύλες για:
- Πενικιλινούχα (αντιβιοτικά) φάρμακα
- Κυτταροστατικά (ογκολογικά) φάρμακα
Με την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης λίγο αργότερα, η DEMO θα μπορεί να καλύπτει το 34% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πενικιλινούχα και το 35% σε ογκολογικά φάρμακα. Θα καλύπτει επίσης το 100% σε επίπεδο πρώτης ύλης.
Η σημαντική αυτή εξέλιξη θα δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που οξύνθηκε στην πανδημία. Κατά τη διάρκειά της παρατηρήθηκαν σημαντικές ελλείψεις σε βασικά φάρμακα (λ.χ. αναισθητικά, αντιβιοτικά, αναλγητικά κ.λπ.).
Το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΕ εξαρτάται έως στιγμής από τρίτες χώρες για να προμηθευτεί τις δραστικές ουσίες, αλλά και τα τελικά φαρμακευτικά προϊόντα που χρειάζεται.
Εκτός ΕΕ οι πρώτες ύλες των φαρμάκων
Το σχεδόν 60% της παγκόσμιας παραγωγής δραστικών ουσιών πραγματοποιείται σε Ινδία και Κίνα. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πρώτων υλών και η Ινδία ο μεγαλύτερος παραγωγός τελικών φαρμάκων.
Ωστόσο ο παραγωγός της δραστικής ουσίας στην Ασία είναι συνήθως ο ίδιος που προμηθεύει τόσο τον παραγωγό του πρωτότυπου όσο και αυτόν του γενόσημου προϊόντος. Και στις δύο περιπτώσεις, το τελικό προϊόν είναι αυτό που κυκλοφορεί στην ευρωπαϊκή αγορά.
Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις (lockdown) που έθεσε η πανδημία σε Ινδία και Κίνα, είχαν άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή και διακίνηση δραστικών ουσιών και τελικών φαρμάκων στην διεθνή – και επομένως στην ευρωπαϊκή – αγορά.
Ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε βασικά φάρμακα σε όλη την Ευρώπη. Αυτό όμως θα πάψει να συμβαίνει με την τεράστια επένδυση της DEMO στην Τρίπολη, όπου η κάλυψη σε πρώτες ύλες ογκολογικών και πενικιλινούχων φαρμάκων θα φτάσει όπως προαναφέρθηκε στο 100%.
Με την ανάπτυξη και παραγωγή των πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η ΕΕ θα αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα της Υγείας. Με άλλα λόγια, θα πάψει να εξαρτάται η τροφοδοσία της σε φάρμακα από απρόσμενα συμβάντα σε χώρες εκτός ευρωπαϊκού εδάφους.
Επιπλέον, η παραγωγή πρώτων υλών θα τροφοδοτείται από την ερευνητική δραστηριότητα στο νέο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης της DEMO στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο του είδους Κέντρο στην περιοχή, στο οποίο έχουν ήδη αρχίσει οι ερευνητικές δραστηριότητες. Στόχος είναι η ανάπτυξη πέντε νέων δραστικών πρώτων υλών και 21 τελικών φαρμακευτικών προϊόντων κάθε χρόνο.
Επένδυση 356 εκατομμυρίων ευρώ
Η επάρκεια και αυτονομία της Ελλάδας και της ΕΕ σε φάρμακα ήταν ο στόχος του πολύπλευρου επενδυτικού προγράμματος ύψους 356 εκατομμυρίων ευρώ που πραγματοποιεί η DEMO.
Στο πλαίσιό του δημιουργήθηκε το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, αλλά και οι νέες παραγωγικές μονάδες στην Τρίπολη. Πρόκειται για:
- Δύο μονάδες παραγωγής πρώτων υλών φαρμάκων
- Τρεις μονάδες παραγωγής τελικού προϊόντος
Το συνολικό κόστος των μονάδων ανέρχεται σε 80 εκατομμύρια ευρώ. Όταν ολοκληρωθούν, το παραγωγικό campus της DEMO θα συγκαταλέγεται σε ένα από τα τρία μεγαλύτερα στην Ευρώπη σε παραγωγή πενικιλινούχων και κυτταροστατικών φαρμάκων.
Η τεράστια αυτή επένδυση της DEMO έχει ζωτική σημασία για την Εθνική Οικονομία. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ θα αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 1,13 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, σε πλήρη λειτουργία θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας μόνο στην περιοχή της Αρκαδίας.
Οι νέες μονάδες θα επανδρωθούν με σχεδόν 100 νέους επιστήμονες που θα αναπτύσσουν και θα παράγουν δραστικές πρώτες ύλες για όλες τις νοσοκομειακές ανάγκες. Με αυτό τον τρόπο θα δοθούν κίνητρα στους νέους επιστήμονες να παραμείνουν στη χώρα μας και έτσι θα ανακοπεί η επιστημονική «αιμορραγία» της Ελλάδας που έχει τροφοδοτήσει με επιστημονικό δυναμικό υψηλής κατάρτισης ολόκληρο τον πλανήτη επειδή δεν μπορεί να το αξιοποιήσει η ίδια.