Iatropedia

Ενημερωτική εκδήλωση για τη λειτουργία Κλινικών Επιζώντων Καρκίνου στα δημόσια νοσοκομεία

Οι Κλινικές για τους επιζήσαντες του καρκίνου έχουν ως στόχο την ολιστική και μακροχρόνια φροντίδα τους, για να καλυφθούν οι ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν.

Η προοπτική δημιουργίας στα δημόσια νοσοκομεία ειδικών Κλινικών για τους ανθρώπους που νικούν τον καρκίνο, απασχόλησε τις εργασίες ειδικού εργαστηρίου (workshop) που διοργάνωσε η φαρμακευτική εταιρεία Bristol Myers Squibb σε συνεργασία με κορυφαίους ειδικούς και φορείς.

Οι Κλινικές για τους επιζήσαντες του καρκίνου έχουν ως στόχο την ολιστική και μακροχρόνια φροντίδα τους, για να καλυφθούν οι ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν.

Η πρώτη Κλινική Επιζώντων Καρκίνου λειτουργεί ήδη πιλοτικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν. Στο workshop συζητήθηκε η προοπτική επέκτασης του πιλοτικού εγχειρήματος στα υπόλοιπα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Η Κλινική στο Αττικόν έχει ως σκοπό την επιστημονική καθοδήγηση των ασθενών που ξεπέρασαν τον καρκίνο, όσον αφορά:

Στο πλαίσιο αυτό, η Κλινική αναλαμβάνει την εκπαίδευση των επιζησάντων στην μεσογειακή διατροφή, στην υγιεινή του ύπνου και στην διαχείριση του στρες. Τους παρέχει επίσης ψυχολογική υποστήριξη και τους παραπέμπει σε ψυχιάτρους, εάν απαιτηθεί. Επιπλέον, τους συνταγογραφεί θεραπευτική άσκηση και τους παραπέμπει σε ιατρεία διακοπής του αλκοόλ, του καπνίσματος και άλλων εξαρτήσεων.

Χάρη στην πρόοδο της Ιατρικής και την συνεχή βελτίωση των μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας, οι ασθενείς που ξεπερνούν τον καρκίνο αυξάνονται διαρκώς. Έχουν, όμως, ιδιαίτερες ανάγκες λόγω του ψυχοσωματικού φορτίου της νόσου και των θεραπειών γι’ αυτήν.

Οι συμμετέχοντες

Το workshop διεξήχθη με τη συνεργασία της Bristol Myers Squibb Ελλάδος με την εταιρεία Ernst & Young Ελλάδoς, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Στη συζήτηση, την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη.

Κεντρικό ρόλο στο workshop είχαν τρεις επιστήμονες,  χάρη στο όραμα και στη συνεργασία των οποίων άρχισε το 2023 η λειτουργία της Κλινικής Επιζώντων Καρκίνου. Πρόκειται για:

Συμμετείχαν επίσης ο διευθύνοντας σύμβουλος του ΟΔΙΠΥ Βασίλης Μπαλάνης και η πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα.

Εκ μέρους των διοργανωτών του workshop συμμετείχαν από την Bristol Myers Squibb η γενική διευθύντρια Ελισάβετ Προδρόμου και η διευθύντρια της Επιχειρηματικής Μονάδας Ογκολογίας & Καινοτόμων Φαρμάκων Ελένη Δημητρίου. Από την Ernst & Young (EY) συμμετείχαν ο κ. Γιώργος Μητρόπουλος, επικεφαλής Τομέα Υγείας και Βιοεπιστημών και η κυρία Τζούλια Πουρναρά, εταίρος και επικεφαλής Δικαίου Υγείας & Επιστημών Ζωής στη συνεργαζόμενη με την EY Ελλάδος δικηγορική εταιρεία Πλατής -Αναστασιάδης και Συνεργάτες.

Ο ρόλος των Κλινικών

Το πρώτο μέρος του workshop αποσκοπούσε στην ανάδειξη του ρόλου των Κλινικών Επιζώντων Καρκίνου παγκοσμίως. Παρουσιάστηκαν καλές και νέες πρακτικές από το εξωτερικό. Ακολούθως, οι κυρίες Ψυρρή και Καλαϊτζή παρουσίασαν τις κύριες υπηρεσίες της πρωτοβουλίας στο «Αττικόν», καθώς και τις περιοχές εστίασης.

Ανέδειξαν, επίσης, τις προκλήσεις και τα διδάγματα της πιλοτικής λειτουργίας τα οποία αποτέλεσαν τη βάση ώστε οι συμμετέχοντες να σκιαγραφήσουν από κοινού το όραμα για την επόμενη ημέρα.

Τόσο οι εκπρόσωποι της πολιτείας, όσο και το σύνολο των συμμετεχόντων αναγνώρισαν ότι η ποιότητα ζωής των επιζώντων καρκίνου οφείλει να αποτελέσει αναπόσπαστη προτεραιότητα της ογκολογικής φροντίδας. Στην κατεύθυνση αυτή καταγράφηκε ομόφωνη σύσταση για τη διερεύνηση των προϋποθέσεων καθιέρωσης της Κλινικής Επιζώντων στο Νοσοκομείο Αττικόν ως Κέντρου Αριστείας. Με βάση αυτό το κέντρο θα αναπτυχθεί ένα πανελλαδικό δίκτυο αντίστοιχων κλινικών.

Τα βήματα που προτάθηκαν για την ενίσχυση και την επέκταση του έργου συμπεριλαμβάνουν:

Η ποιότητα ζωής στο επίκεντρο

Το δεύτερο μέρος του workshop επικεντρώθηκε στην ανάδειξη των ευκαιριών και των προκλήσεων που συνοδεύουν τους προαναφερθέντες πυλώνες. Συζητήθηκαν επίσης οι διαστάσεις του ρόλου που κάθε ένας από τους εμπλεκόμενους εταίρους μπορεί να αναλάβει.

«Καθώς το προσδόκιμο επιβίωσης αυξάνεται σε ολοένα περισσότερους τύπους καρκίνου, η πρόκληση της ποιότητας ζωής έρχεται στο επίκεντρο της ογκολογικής φροντίδας. Αυτή την αρχή υπηρετεί η Κλινική Επιζώντων Καρκίνου στο Αττικό Νοσοκομείο», είπε η καθηγήτρια Ογκολογίας Αμάντα Ψυρρή.

«Ουσιαστικά είναι μία προσπάθεια να υποστηριχθούν οι ασθενείς με καρκίνο ολιστικά και δια βίου, ακολουθώντας τις καλύτερες πρακτικές που εφαρμόζονται παγκοσμίως και μάλιστα από την Ιατρική Σχολή, γεγονός που εξασφαλίζει παροχές και συμβουλές υψηλότατου επιστημονικού περιεχομένου», πρόσθεσε η κυρία Καλαϊτζή.

«Ο ρόλος μας ως ηγέτιδας βιοφαρμακευτικής εταιρείας στην Ογκολογία επεκτείνεται πέρα από την πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες. Είμαστε αναπόσπαστο μέρος του οικοσυστήματος της ογκολογικής φροντίδας. Υπό τον ρόλο αυτό δεσμευόμαστε να υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες που οραματίζονται και υπηρετούν την αναβάθμισή της στη χώρα», κατέληξε η κυρία Ελισάβετ Προδρόμου, γενική Διευθύντρια της Bristol Myers Squibb.