Iatropedia

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: 16ο Σεμινάριο Εφαρμοσμένης Χειρουργικής του Άνω Άκρου

Στα προηγούμενα σεμινάρια εκπαιδεύτηκαν συνολικά περισσότεροι από 650 γιατροί απ' όλη τη χώρα.

Με μεγάλη επιτυχία διεξάγεται για 16η χρονιά το Σεμινάριο Εφαρμοσμένης Χειρουργικής του Άνω Άκρου που διοργανώνει το Τμήμα Χειρουργικής Χεριού-Μικροχειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Στο σεμινάριο εκπαιδεύονται στην χειρουργική του άνω άκρου γιατροί απ’ όλη την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 650 γιατροί.

Οι Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, οργανωτής του σεμιναρίου, διευθυντής Χειρουργικής Άνω Άκρου-Νευροχειρουργικής στο Ιατρικό Αθηνών και Διαμαντής Μισιτζής, συνδιοργανωτής του σεμιναρίου, ορθοπεδικός, χειρουργός άνω άκρου/μικροχειρουργός τόνισαν ότι το σεμινάριο είναι πρωτοποριακό για την Ελλάδα.

Περιλαμβάνει επίδειξη χειρουργικών περιστατικών σε πραγματικό χρόνο, άσκηση σε πτωματικά χέρια και διαλέξεις διακεκριμένων ομιλητών.

Σύμφωνα με τον κ. Μισιτζή, τα live χειρουργεία που γίνονται στο Ιατρικό Κέντρο τα παρακολουθούν νέοι γιατροί, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ερωτήσεις σε καθηγητές και να λύσουν τις απορίες τους.

Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες. Ο τρίτος εγχειρήσεις σε πτωματικά χέρια, με τους εκπαιδευόμενους να ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες από τους εκπαιδευτές.

Σύγχρονη γνώση

Την επίσημη έναρξη του σεμιναρίου έκανε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, δρ Βασίλης Αποστολόπουλος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, καθηγητές και γιατροί.

«Σκοπός είναι τη σύγχρονη γνώση και την τεχνογνωσία που αναπτύσσεται να την συζητάμε, να την μεταλαμπαδεύουμε και να είμαστε σίγουροι ότι κάθε στιγμή προσφέρουμε στον Έλληνα ασθενή ό,τι πιο καινοτόμο έχει να προσφέρει η ιατρική γνώση και τεχνογνωσία», δήλωσε ο κ. Αποστολόπουλος.

«Χαίρομαι που μαζί μας είναι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, από τον οποίο έχουμε υψηλές προσδοκίες. Το ζήτημα της υγείας αποτελεί κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα και είναι βέβαιο ότι σε ένα πλαίσιο γόνιμου διαλόγου θα μπορέσουμε να προσδιορίσουμε το ρόλο του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος με ένα τρόπο επωφελή θα μπορεί να αποτελεί έναν αξιόπιστο σύμμαχο και συνεργάτη του ΕΣΥ», κατέληξε.

«Το ότι ένας κορυφαίος όμιλος νοσοκομειακής φροντίδας και παροχών υγείας όπως ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών διοργανώνει ένα συνέδριο με τόσο μεγάλο εκπαιδευτικό χαρακτήρα αποτελεί μια πολύ επαινετική πρωτοβουλία. Δείχνει, εκτός από την ικανότητα του Ιατρικού Κέντρου να παρέχει υπηρεσίες υγείας, και κοινωνική υπευθυνότητα για να περνάει η γνώση στις επόμενες γενιές και στους υπόλοιπους γιατρούς και να γίνεται κτήμα της επιστημονικής κοινότητας και άρα να διαχέεται επ’ ωφελεία του υπόλοιπου πληθυσμού και των ασθενών», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας.

«Η παρουσία μου εδώ ως υπουργός υγείας», πρόσθεσε «δηλώνει την πραγματική μας πίστη στην πολύ καλή δουλειά που κάνουν».

Αναφέρθηκε μάλιστα σε πρόσφατο επίσημο ταξίδι του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και όπως είπε «με μεγάλη χαρά σε επίσημες συναντήσεις διαπίστωσα ότι έχει πολύ καλή φήμη ο Όμιλος Ιατρικού και αυτό μου έδωσε χαρά, διότι για τον υπουργό Υγείας της Ελλάδας να του λένε ότι έχει καλά νοσοκομεία στην Αθήνα είναι σπουδαίο».

Υψηλό επίπεδο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των Ελλήνων επιστημόνων, καθώς και στον σημαντικό ρόλο της συνεχιζόμενης εκπαίδευση των γιατρών

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο χάρτη του ιατρικού τουρισμού, καθώς διαθέτει άριστο επιστημονικό προσωπικό και κορυφαίες νοσοκομειακές μονάδες άρτια εξοπλισμένες.

«Βρισκόμαστε εδώ για να συγχαρούμε τους διοργανωτές του 16ου Σεμιναρίου Χειρουργικής Άνω Άκρου από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, που έχει ζωντανές πολύωρες μεταδόσεις δύσκολων επεμβάσεων και σημαντικές διαλέξεις», ανέφερε ο δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, επιστημονικός διευθυντής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

«Είμαστε περήφανοι στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών διότι προσφέρουμε εκπαίδευση και μετεκπαίδευση και όχι μόνο στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και σε πάρα πολλούς άλλους τομείς όπως είναι η ρομποτική χειρουργική. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα διότι ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών μας δίνει την δυνατότητα να συμμετέχουμε στην εκπαίδευση και μετεκπαίδευση και κυρίως να είμαστε πρώτοι και παρόντες στην εξέλιξη των τεχνολογιών και να παρουσιάζουμε και δικές μας τεχνικές σε διεθνή συνέδρια με μεγάλη επιτυχία», κατέληξε.

Το Τμήμα Χειρουργικής Χεριού και Άνω Άκρου, Ορθοπεδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών δημιουργήθηκε τον Μάιο του 1993, από μία ομάδα γιατρών εκπαιδευμένων στο γνωστικό αυτό αντικείμενο, με στόχο την αντιμετώπιση των τραυματισμών και της παθολογίας του Άνω Άκρου οργανωμένα, για πρώτη φορά σε ιδιωτικό νοσοκομείο στην Ελλάδα. Λειτουργώντας συλλογικά, οι γιατροί του τμήματος έχουν ήδη αντιμετωπίσει χιλιάδες ασθενείς με προβλήματα του Άνω Άκρου, καθώς και σύνθετα προβλήματα που απαιτούσαν γνώσεις Μικροχειρουργικής.