Στην αμερικανική δικαιοσύνη προσέφυγε ο βρετανικός φαρμακευτικός κολοσσός GlaxoSmithKline (GSK), υποστηρίζοντας πως το εμβόλιο της Pfizer για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) παραβιάζει τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας που κατέχει η GSK για το δικό της αντίστοιχο εμβόλιό.
Στην προσφυγή που κατέθεσε σήμερα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ντέλαγουερ, η GSK αναφέρει πως το εμβόλιο της Pfizer παραβιάζει τέσσερα από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που κατέχει για τα εμβόλια RSV.
H Pfizer ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε πως «είναι σίγουρη για τη θέση της για την πνευματική ιδιοκτησία». Επισήμανε επίσης και πως «θα υπερασπιστεί σθεναρά» το δικαίωμά της να παρουσιάσει το εμβόλιό της στους ασθενείς.
Το εμβόλιο της GSK λέγεται Arexvy και εγκρίθηκε προσφάτως για διάθεση στην Ευρώπη. Το αντίστοιχο της Prizer λέγεται Abrysvo και έχει λάβει θετική γνωμοδότηση για την Ευρώπη (εκκρεμεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).
Και τα δύο έχουν επίσης εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για διάθεση στην αμερικανική αγορά. Στις ΗΠΑ θα διατεθούν για ενήλικες άνω των 60 ετών.
Διαβάστε ακόμα Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV): Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ
ΕΕ: Θετική γνωμοδότηση για το πρώτο εμβόλιο έναντι του ιού RSV για τα μωρά
Είναι τα πρώτα εμβόλια που εγκρίνονται για την προστασία από τον ιό RSV. Μόνο στις ΗΠΑ ο ιός αυτός προκαλεί 14.000 θανάτους ηλικιωμένων κάθε χρόνο.
10 δισ. δολάρια έως το 2030
Η Pfizer και η GSK ανταγωνίζονται για την αξιοποίηση της αγοράς εμβολίων για τον συγκεκριμένο ιό. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η αγορά αυτή μπορεί να ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.
Τα εμβόλια αποτελούν μέρος της στρατηγικής των δύο εταιριών για την αντικατάσταση παλαιών φαρμάκων, που θα αντιμετωπίσουν φθηνότερο ανταγωνισμό από γενόσημα φάρμακα.
Εκπρόσωπος του GSK ανέφερε πως η προστασία των δικαιωμάτων είναι «η βάση της ικανότητας των εταιρών που βασίζονται στην έρευνα να οδηγήσουν την καινοτομία». Εκτίμησε επίσης πως η αγωγή δεν αναμένεται να επηρεάσει την ικανότητα της GSK να λανσάρει το Arexvy.
Η GSK ανέφερε στην αγωγή πως η Pfizer άρχισε να εργάζεται στο πρόγραμμά της για τον ιό RSV το 2013 – τουλάχιστον επτά χρόνια μετά την GSK. Ανέφερε επίσης πως η Pfizer ήξερε τουλάχιστον από το 2019 ότι η τεχνολογία της GSK ήταν πατενταρισμένη. Εκείνη την εποχή άρχισε να αμφισβητεί την εγκυρότητα των ευρωπαϊκών εκδόσεων των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, προσθέτει.
Με πληροφορίες από EMA, ΑΠΕ-ΜΠΕ