Συμφωνία για την προμήθεια θεραπείας με αντισώματα για πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly.
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η συμφωνία αφορά προμήθεια έως 220.000 δόσεων από τα αντισώματα μπαμλανιβιμάμπη (bamlanivimab) και ετεσεβιμάμπη (etesevimab). Οι δόσεις αυτές προορίζονται για ασθενείς με επιβεβαιωμένη COVID-19 οι οποίοι:
- Έχουν ηλικία 12 ετών και άνω,
- Δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο για την COVID-19 και
- Διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθούν σε σοβαρή COVID-19
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η συμφωνία επιτρέπει στα κράτη-μέλη να αγοράζουν τα προϊόντα απευθείας από τη Lilly. Αυτό θα μπορεί να γίνεται μετά από εθνική έγκριση για επείγουσα χρήση ή από άδεια κυκλοφορίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ποσότητες που θα αγοράζονται ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες, όπως θα καθορίζονται από κάθε χώρα.
Η συμφωνία ακολουθεί την θετική επιστημονική γνωμοδότηση που εξέδωσε τον περασμένο Μάρτιο η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMΑ). Οι ειδικοί της CHMP είχαν υποστηρίξει τη χρήση των δύο αντισωμάτων ως θεραπείας για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός σε άτομα άνω των 12 ετών.
Και για το στέλεχος Δέλτα
«Το bamlanivimab και το etesevimab έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της COVID-19, βοηθώντας εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς παγκοσμίως», δήλωσε ο Alfonso Zulueta, ανώτερος αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Lilly International. «Η Lilly είναι ευτυχής που κατέληξε στην εν λόγω συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δίνει τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές χώρες να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις θεραπευτικές επιλογές που σώζουν τη ζωή των ασθενών με COVID-19».
Τα προκλινικά δεδομένα από τα εργαστήρια της Lilly δείχνουν πως τα δύο αντισώματα, χορηγούμενα μαζί, διατηρούν τη δυνατότητα εξουδετέρωσης των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που κυκλοφορούν σήμερα σε πολλές χώρες. Στα στελέχη αυτά συμπεριλαμβάνονται τα Δέλτα και Άλφα. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 95% των λοιμώξεων στην ΕΕ προκαλούνται από το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός.
Ο συνδυασμός των αντισωμάτων bamlanivimab και etesevimab δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη έγκριση κυκλοφορίας στην ΕΕ, ούτε έγκριση από τον FDA. Ωστόσο έχει λάβει Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA) στις ΗΠΑ. Επιπλέον, είναι διαθέσιμος μέσω διαδικασιών χορήγησης έκτακτης ανάγκης σε 15 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Φωτογραφία: iStock